Σελίδες απ’ την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ: “Γεια σας γυναίκες, γεια σας, μην κλάψετε για μένα…” (BINTEO)

“Για την ανάστασή σου λαέ μας
όλα τα δίνουμε κάθε στιγμή άλλοι στις μάχες κι εμείς στα κελιά μας
του λυτρωμού σου η ώρα να ‘ρθει…”

Η συντρόφισσα Μαρία Σιδέρη, μία από τις τελευταίες επιζήσασες των Γυναικείων Φυλακών Αβέρωφ, έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες. Ήταν και είναι ένα ηρωικό παράδειγμα στάσης και ήθους για ολόκληρες γενιές κομμουνιστριών και κομμουνιστών.

Τη συντρόφισσα Μαρία, οι νεότεροι σύντροφοι την «γνώρισαν» μέσα από το ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος μας», για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, όπου εξιστορούσε την αλύγιστη στάση των γυναικών κρατουμένων στις Φυλακές Αβέρωφ, το θάρρος, την πίστη στα ιδανικά του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά και τη γιγάντια αλληλεγγύη ανάμεσα στις κρατούμενες μπροστά στις εκτελέσεις από το αστικό κράτος.

Η Μαρία Σιδέρη διηγήθηκε συγκινημένη πως όταν έπαιρναν για συγκρατούμενή τους για εκτέλεση, έπαιρναν δύναμη η μία από την άλλη. «Όταν φεύγαμε μας φιλούσε όλες κι εκεί με ψηλά το χέρι, μας χαιρετούσε. “Γεια σας γυναίκες, γεια σας, μην κλάψετε για μένα”. Κι εμείς λέμε το όνομά της, είμαστε περήφανες για σένα, θα είμαστε κοντά σου, θα σε θυμόμαστε πάντα, το αίμα σου δεν πάει χαμένο… Όταν έφευγε από το θάλαμο της τραγουδούσαμε δυνατά…:

Για την ανάστασή σου λαέ μας
όλα τα δίνουμε κάθε στιγμή άλλοι στις μάχες κι εμείς στα κελιά μας
του λυτρωμού σου η ώρα να ‘ρθει.

///

Κι αν κάθε τόσο μας φέρνουν και μία,
δάκρυα δεν έχουν μα όλες μεμιάς
η μια την άλλη στα μάτια κοιτάμε
ακόμα μια στο βωμό λευτεριάς.

///

Και κάθε τόσο μας παίρνουν και μια,
αύριο μπορεί η δική μου η σειρά,
γεια σας αδέρφια στερνό μας τραγούδι,
γεια σας αδέρφια μου θα ‘ρθεί η λευτεριά».

Οι στίχοι και η μουσική του τραγουδιού γράφτηκαν από κρατούμενη των Φυλακών Αβέρωφ, από τις οποίες το διάστημα 1947-1954 πέρασαν περίπου 1.200 γυναίκες και 100 μικρά παιδιά.

Η συντρόφισσα Μαρία ήταν μία από τις χιλιάδες των αλύγιστων της ταξικής πάλης και η δράση της, η προσφορά της θα ζει πάντα μέσα στους αγώνες.

902.gr

«Σελίδες απ’ την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ». Η στήλη παρουσιάζει πτυχές από γνωστά και λιγότερο γνωστά γεγονότα, φιλοξενεί αναμνήσεις αγωνιστών και καταγράφει μικρές και μεγάλες στιγμές, που χαράχτηκαν με αγώνες και αίμα στις χρυσές σελίδες της Εθνικής μας Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Σελίδες απ’ την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ: Δείτε τις όλες εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: