Παναγιώτης Κοσιώνης: «Το ’89-’93 μας είχαν κάνει τον επικήδειο. Ο κομμουνισμός έρχεται από το μέλλον…»

– Μήπως είναι ουτοπικό ό,τι λέτε;
Π.Κ.: Γιατί είναι ουτοπικό το καλό και ρεαλιστικό το κακό;
– Πόσο απέχει το όνειρο από την πραγματικότητα;
Π.Κ.: Από τη στιγμή που ο λαός συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, μόνο ένα βήμα…

– Δεν βαρεθήκατε να εμμένετε ως κόμμα στις ιδέες σας;

Παναγιώτης Κοσιώνης: Πολλοί το θέλουν, αλλά δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη. Το ’89 – ’93 μάς είχαν κάνει τον επικήδειο. Ο κομμουνισμός έρχεται από το μέλλον.

– Και πού βγάζει η ιστορία;

Παναγιώτης Κοσιώνης: Ή στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού ή στον σοσιαλισμό και την κομμουνιστική προοπτική.

– Μέχρι πότε;

Παναγιώτης Κοσιώνης: Και αύριο το πρωί, αν το θελήσει ο λαός.

Στις 12 του Φλεβάρη 2008 έπαψε να χτυπά η καρδιά του κομμουνιστή γιατρού, στελέχους και βουλευτή του ΚΚΕ, Παναγιώτη Κοσιώνη, που έχαιρε της εκτίμησης και της αγάπης του λαού της Αχαΐας και όχι μόνο.

Παναγιώτης Κοσιώνης: «Το ’89-’93 μας είχαν κάνει τον επικήδειο. Ο κομμουνισμός έρχεται από το μέλλον…»

Παναγιώτης Κοσιώνης: “Ή στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού ή στον σοσιαλισμό και την κομμουνιστική προοπτική”

Ο Παναγιώτης Κοσιώνης τάχτηκε στο πλευρό των εργαζομένων και των καταπιεσμένων, υπερασπίστηκε και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα του λαού σε όλες τις θέσεις στις οποίες αναδείχτηκε από το λαϊκό κίνημα και το Κόμμα, προσφέροντας τις υπηρεσίες του ως γιατρός (ήταν οφθαλμίατρος), χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα όπου και όσες φορές χρειάστηκε. Ήταν, όπως εύστοχα τον χαρακτήρισε ο Σπύρος Χαλβατζής, κυριολεκτικά το αποκούμπι των φτωχών.

Γεννήθηκε στον Αλισσό Πατρών, στις 21 του Μάη 1934. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διακρίθηκε για την επιστημονική του κατάρτιση ως οφθαλμίατρος. Από νωρίς επέλεξε να στρατευτεί με το ΚΚΕ για το δίκιο της εργατικής τάξης, την κοινωνική πρόοδο, το σοσιαλισμό.

– Πώς πάει ο τομέας της υγείας και της περίθαλψης;

Παναγιώτης Κοσιώνης: Περίφημα για επιχειρηματίες και τις φαρμακοβιομηχανίες.

– Υποστηρίζετε δηλαδή ότι σήμερα είναι η χαρά του ιδιώτη στα νοσοκομεία;

Παναγιώτης Κοσιώνης: Και μεγάλος εφιάλτης για τους εργαζομένους.

– Και τι λύση θα δίδατε;

Παναγιώτης Κοσιώνης: Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, σύγχρονη δωρεάν δημόσια υγεία και πρόνοια για όλους.

Παναγιώτης Κοσιώνης: «Το ’89-’93 μας είχαν κάνει τον επικήδειο. Ο κομμουνισμός έρχεται από το μέλλον…»

Παναγιώτης Κοσιώνης (1934-2008)

Ο Παναγιώτης Κοσιώνης όλη του τη ζωή συνδύασε την επιστημονική ιατρική του συνεισφορά με τον αγώνα και την πλούσια κοινωνικοπολιτική δράση αφιερωμένη στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1976. Στο 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ. Εκλέχτηκε βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ στις εκλογές του 1989, του 1990, του 2000 και του 2004. Το 2000 και το 2004 διατέλεσε Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Για σειρά ετών υπηρέτησε τα λαϊκά συμφέροντα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διατέλεσε κοινοτικός σύμβουλος Αλισσού από το 1975 έως το 1982, ενώ από το 1982 έως το 2000 ήταν αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στο Δήμο Πάτρας. Ήταν επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού “Πάτρα Μπροστά”. Παράλληλα, συμμετείχε και συνέβαλε με την επιστημονική του γνώση και τη δράση του σε επιστημονικούς φορείς και συλλόγους. Από το 1987 έως το 1989 διατέλεσε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

Παναγιώτης Κοσιώνης: «Το ’89-’93 μας είχαν κάνει τον επικήδειο. Ο κομμουνισμός έρχεται από το μέλλον…»

11 Ιούνη 2017. Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης αφαιρεί τις σημαίες του Δήμου από τις πινακίδες με το όνομα του Παναγιώτη Κοσιώνη στην πλατεία των Ζαρουχλέικων, που και επισήμως πλέον, φέρει το όνομά του.

Τον Ιούνη του 2017 η Δημοτική Αρχή της Πάτρας τίμησε τον Παναγιώτη Κοσιώνη, ονομάζοντας την πλατεία που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ευβοίας και Ανθείας στα Ζαρουχλέικα της Πάτρας, Πλατεία Παναγιώτη Κοσιώνη.

– Μήπως είναι ουτοπικό ό,τι λέτε;

Παναγιώτης Κοσιώνης: Γιατί είναι ουτοπικό το καλό και ρεαλιστικό το κακό;

– Πόσο απέχει το όνειρο από την πραγματικότητα;

Παναγιώτης Κοσιώνης: Από τη στιγμή που ο λαός συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, μόνο ένα βήμα…

…απαντούσε σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιάννη Ε. Διακογιάννη («Τα Νέα», 27/11/2006), ο αξέχαστος κομμουνιστής γιατρός, και από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Αχαΐας, που μέχρι το τέλος της ζωής του στάθηκε αταλάντευτα πιστός στο λαό και στο ΚΚΕ, δραστήριος στον αγώνα για την ανατροπή των συσχετισμών και το χτίσιμο μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: