Ο τελευταίος χορός… – Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Σιδέρη, η θρυλική διευθύντρια της χορωδίας κρατουμένων των Φυλακών Αβέρωφ

Μια από τις τελευταίες επιζήσασες των γυναικείων φυλακών Αβέρωφ, η αγωνίστρια, αλύγιστη κομμουνίστρια Μαρία Σιδέρη έφυγε από τη ζωή.

Μια από τις τελευταίες επιζήσασες των γυναικείων φυλακών Αβέρωφ, η αγωνίστρια, αλύγιστη κομμουνίστρια Μαρία Σιδέρη έφυγε από τη ζωή.

Η Μαρία Σιδέρη  γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1923. Το 1943 εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και μετέπειτα οργανώνεται στο ΚΚΕ. Για τη δράση της ενάντια στη ναζιστική κατοχή και απέναντι σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης, φυλακίστηκε για 14 χρόνια, όπου κράτησε  στάση υποδειγματική και αλύγιστη. Καταδικάστηκε 5 φορές σε θάνατο, ενώ πέρασε φριχτά βασανιστήρια.

Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή έλαβε χώρα στην επίσημη πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Χορεύετε;» που ανεβαίνει από τον θίασο Αντάμα στο θεάτρο «Αλκμήνη» (βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα – Σκηνοθεσία Δανάης Κατσαμένη), όταν η Μαρία Σιδέρη που είχε καλεστεί να παρακολουθήσει την επίσημη πρεμιέρα μετά την παράσταση μίλησε στους θεατές για τα βασανιστήρια που υπέστη η ίδια και οι υπόλοιπες γυναίκες, γαι τις εκτελέσεις, αλλά και την άρνησή τους να υπογράψουν δήλωση μετανοίας, καταχειροκροτούμενη:

Η ΤΟ καλλιτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο της Μαρίας Σιδέρη και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια τής και τους οικείους της, επισημαίνοντας: “Ως μια από τις τελευταίες επιζήσασες των γυναικείων φυλακών Αβέρωφ, αποτελεί ηρωικό παράδειγμα στάσης και ήθους για ολόκληρες γενιές κομμουνιστριών και κομμουνιστών, μελών της ΚΝΕ. Οι αναμνήσεις της έχουν αποτυπωθεί στο γεμάτο ζωντάνια συγγραφικό της έργο. Όλοι θυμόμαστε τη συγκλονιστική και συγκινητική μαρτυρία της στο ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Η συντροφισσα Μαρία έμεινε δραστήρια και αλύγιστη μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της.”

Δείτε ακόμα:

Μαρία Σιδέρη – Η θρυλική διευθύντρια της χορωδίας κρατουμένων των Φυλακών Αβέρωφ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: