Μορφές του ΚΚΕ και των ταξικών αγώνων: Θύμιος Καψής – Ανάποδος

Το παράξενο αντάρτικο όνομα του γεννά απορίες… Ποιος θα μπορούσε να επιλέξει το όνομα Ανάποδος; Σίγουρα κάποιος που το έλεγε η καρδιά του. Κατάφερε ακόμα και σήμερα, εχθροί και φίλοι να μιλούν με δέος για τα κατορθώματα των ανδρών του Ανεξάρτητου Τάγματος Ευβοίας του ΔΣΕ. Να λένε, ότι ο Ανάποδος και οι άνδρες του, κόντεψαν να φέρουν ανάποδα τον κόσμο όλο..

Συνεχίζοντας την αναφορά σε λιγότερο γνωστές μορφές του ΚΚΕ και των αγώνων του, στεκόμαστε στην μορφή ενός άλλου ήρωα… Το παράξενο αντάρτικο όνομα του γεννά απορίες… Ποιος θα μπορούσε να επιλέξει το όνομα Ανάποδος; Σίγουρα κάποιος που το έλεγε η καρδιά του…

Θύμιος Καψής – Ανάποδος

Ο Θύμιος Καψής φοιτητής

Στα 1922, στην Δρυμαία Λοκρίδας, γεννήθηκε ο Θύμιος Καψής. Η οικογένειά του ήταν ευκατάστατη και πολιτικά προσκείμενη στο Λαϊκό Κόμμα. Από ό,τι φαίνεται το παρατσούκλι «Ανάποδος» πρέπει να προέκυψε στα γυμνασιακά του χρόνια. Ο νεαρός Θύμιος συνήθιζε να πηγαίνει «κόντρα» σε όλα… στις κουβέντες και στα παιχνίδια. Εκεί γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Μέσα στη Μεταξική δικτατορία, εισέρχεται στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Εκεί έρχεται σε επαφή με πυρήνες του ΚΚΕ και στα 1940, γίνεται μέλος του.

Ο Θύμιος Καψής στο ΔΣΕ

Η έναρξη της κατοχής τον βρίσκει στην πρωτεύουσα και στην οργάνωση του ΕΑΜ. Σύντομα οι καθοδηγητές του αντιλαμβάνονται ότι ο Θύμιος, εκτός από αδαμάντινο χαρακτήρα, διαθέτει και οξύ πολιτικό αισθητήριο. Οι συνθήκες του επιτρέπουν να ανέβει στο βουνό, στις αρχές του 1943. Πηγαίνει κοντά στον Διαμαντή (Γιάννης Αλεξάνδρου), στο χαρισματικό διοικητή του ΕΛΑΣ και μετέπειτα του ΔΣΕ. Κάθε μέρα κοντά του, αποτελούσε για τον Θ. Καψή μια αποκάλυψη αφού ο Διαμαντής ήταν το καλύτερο σχολείο σε πολιτικά και στρατιωτικά θέματα. Εκεί κάποιοι θα του θυμίσουν το παρατσούκλι του και αυτός θα το χρησιμοποιεί από τότε ως το αντάρτικο όνομα του.

Ο Ανάποδος στη Χαλκίδα

Θα επιστρέψει στο χωριό του και θα το μετατρέψει σε «μικρή Μόσχα». Ακόμα και ο βασιλικός πατέρας του, Ταξιάρχης Καψής , θα ενταχθεί στο ΕΑΜ και αργότερα στο ΔΣΕ (θα βρεθεί πολιτικός πρόσφυγας στην ανατολική Ευρώπη). Η αδελφή του Ευσταθία εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και έπειτα στο ΔΣΕ. Η απελευθέρωση και ο αγώνας του Δεκέμβρη βρίσκουν τον Ανάποδο, πολιτικό επίτροπο, στο 2ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Άγγλους και φυλακίστηκε στο αεροδρόμιο Χασανίου (Ελληνικό). Κατάφερε να δραπετεύσει και κατέφυγε στα όρη της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Δεν παρέδωσε ποτέ τον οπλισμό του μετά τη Βάρκιζα.

Στα 1946, ορίστηκε πολιτικός καθοδηγητής του αρχηγείου Φθιωτιδοφωκίδας του ΔΣΕ. Μετά τον κλοιό που στήνεται στην Γκιώνα, όπου σκοτώθηκαν ο Καραλιβανός και ο Κωστούλας, καταφεύγει στον Παρνασσό και πάλι κοντά στον Διαμαντή. Αναλαμβάνει την διοίκηση του τάγματος Καλλιδρόμου. Με εντολή του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, ο Ανάποδος θα περάσει με τη μονάδα του στην Εύβοια.

Η Εύβοια διαχρονικά έπαιζε τον ρόλο της «ενδοχώρας» των Αθηνών. Στο έκτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου συνυπάρχουν ένας κατά κύριο λόγο αγροτικός βορράς με έναν περισσότερο βιομηχανικό νότο, στον οποίο δεσπόζει η Χαλκίδα. Μετά την επανάσταση, μεγάλο τμήμα των εύφορων περιοχών μετατράπηκαν σε τσιφλίκια. Ο ερχομός των προσφύγων και η εγκατάστασή τους σε πολλές περιοχές του νησιού άλλαξε άρδην την κατάσταση. Σε αυτό το στενό γεωγραφικά περιβάλλον, έπρεπε να δράσει το τμήμα Καψή των περίπου 55 ανδρών. Αποστολή, σχεδόν αυτοκτονίας, λόγω της εγγύτητας με την Πρωτεύουσα.

Φωτό από το Μαντούδι – Ο Ανάποδος νεκρός

Με μέγιστη δύναμη 150 άνδρες, το τμήμα έκανε άνω –κάτω το νησί από το 1947 εώς το 1949. Αυτό χωρίς να λάβει ποτέ ενίσχυση από τις δυνάμεις του ΔΣΕ στη Στερέα ή τη Θεσσαλία. Χωρίς να κάνει επιστράτευση. Το τμήμα ήταν διαρκώς σε κίνηση, με κύριες βάσεις τα όρη του νησιού, κατα κύριο λόγο το Κανδήλι και τον Πηξαριά. Έκανε χρήση ελεύθερων σκοπευτών αλλά και έστηνε διαρκώς παγίδες στις δυνάμεις του εθνικού στρατού και της χωροφυλακής. Ο Ανάποδος συνήθιζε να στήνει παγίδες κοντά σε χωριά περιμένοντας τη στιγμή της ξεκούρασης των δυνάμεων του αντιπάλου.

Απόγνωση κυρίευσε τις αρχές του νησιού. Στην προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού του νησιού ανέφεραν ψευδώς ότι ο Καψής ονομάζεται Ανάποδος γιατί κρεμάει ανάποδα τους αιχμαλώτους του… Το νησί έφτασε να πολιορκείται από στεριά και θάλασσα με στόχο την εξόντωση των ανδρών του ΔΣΕ. Το τάγμα έδωσε αρκετές μάχες με πολλά θύματα. Στη Φτερίτσα, στη Στροφιλιά, στο Μίστρο, στις Κεχριές, στο Βαρέλι.

Το τέλος του αγώνα του ΔΣΕ στην υπόλοιπη χώρα έφερε ακόμα περισσότερο στρατό στο νησί. Το τάγμα ασφυκτιά και «σπάει» σε μικρά τμήματα. Τα στελέχη του θα εξοντωθούν μετά από ανελέητο κυνήγητο. Ο λοχαγός Γιάννης Τσάκαλος, από τη Στυλίδα, συνελήφθη τραυματίας, εκτελέστηκε επιτόπου και αποκεφαλίστηκε. Ο λοχαγός Κώστας Θωμόπουλος, απ’ τη Μιτζέλα Αλμυρού συνελήφθη επίσης τραυματίας, σε σπηλιά στην Αγιά Σοφιά, αυτοκτόνησε και αποκεφαλίστηκε. Οι διμοιρίτες Φάνης Κερπινής και Λάκης Παντίδας από Φθιώτιδα, αποκεφαλίστηκαν. Ο επίτροπος λόχου Νίκος Μαχαιράκος (Γαμβέτας) από Αϊ- Γιώργη, σταυρώθηκε στην πλατεία Ιστιαίας. Ο διμοιρίτης Οδυσσέας Δασκαλάκης, από την Ευρυτανία, θάφτηκε μισοζώντανος. Το Νίκο Σιμεωνίδη, απ’ το Περιστέρι Αθήνας, τον έριξαν στα λυκόσκυλα… Ο πολιτικός επίτροπος του Τάγματος Γιώργος Βλαχούτσικος – Ευβοιώτης, στις 28-09-1949, δολοφονήθηκε από έμπιστο συγχωριανό του ο οποίος ήταν αντάρτης.

Παρόμοιο ήταν το τέλος του Ανάποδου. Στις 5 Νοεμβρίου 1949, βρισκόμενος στον Πυξαριά (το βουνό του Ανάποδου όπως ονομάζεται ακόμα και σήμερα), δολοφονήθηκε από το πρωτοπαλίκαρο του Ψαθά, ο οποίος έτσι, γλίτωσε το τομάρι του. Το σώμα του μεταφέρθηκε στη Χαλκίδα, σταυρώθηκε σε μια σκάλα και εκτέθηκε στις πλατείες της πόλης. Ήταν μόλις 27 ετών και κατάφερε πολλά στο σύντομο χρόνο της ζωής του. Κατάφερε ακόμα και σήμερα, εχθροί και φίλοι να μιλούν με δέος για τα κατορθώματα των ανδρών του Ανεξάρτητου Τάγματος Ευβοίας του ΔΣΕ. Να λένε, ότι ο Ανάποδος και οι άνδρες του, κόντεψαν να φέρουν ανάποδα τον κόσμο όλο..

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: