Κώστας Σαραντίδης / Βιέτ Κώστας / Nguyễn Văn Lập – Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο STUDIO new star art cinema

Ένας χρόνος από τον θάνατο του Κώστα Σαραντίδη /Βιέτ Κώστας/Nguyễn Văn Lập – Προβολή ταινίας, ομιλίες, χαιρετισμοί, γεύσεις του Βιετνάμ στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO new star art cinema

Ένας χρόνος από τον θάνατο του Κώστα Σαραντίδη /Βιέτ Κώστας/Nguyễn Văn Lập

Εκδήλωση τιμής και μνήμης

Τετάρτη 22/06/2022, 19:30, στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO new star art cinema

Προβολή της ταινίας «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος» του Γιάννη Τριτσιμπίδα, director’s cut με επιπλέον υλικό.

Ομιλίες/χαιρετισμοί:

Le Hong Truong, Πρέσβης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ στην Ελλάδα

Aramís Fuente Hernández, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα

Ελισσαίος Βαγενάς  μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Αντωνία Σαραντίδη, κόρη του Κώστα Σαραντίδη

Γιάννης Τριτσιμπίδας, σκηνοθέτης της ταινίας «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος»

Βελισσάριος Κοσσυβάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής NEW STAR

Απόδοση τιμητικών βραβείων

Παραδοσιακός Μπουφές με γεύσεις του Βιετνάμ

Είσοδος ελεύθερη

Διοργάνωση NEW STAR

Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ

Ο Κώστας Σαραντίδης σαλονικιός, από μια φτωχή λαϊκή οικογένεια της Τούμπας, αγράμματος, μόλις που είχε τελειώσει την τετάρτη δημοτικού, και προσπαθούσε να επιβιώσει όπως όλοι. Πουλούσε τσιγαρόχαρτα στη μαύρη αγορά, ώσπου τον έπιασαν οι Γερμανοί και στάλθηκε πεζή για τη Γερμανία με ένα μπουλούκι 300 ανδρών, σε ηλικία 16 ετών.

Έκτοτε, η ζωή του είναι μια μικρή Οδύσσεια. Από τα Τάγματα Εργασίας των Γερμανών το 1943 στην κεντρική Ευρώπη, βρέθηκε λεγεωνάριος της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων στην Αλγερία κι έπειτα στην Ινδοκίνα.

Αυτομόλησε στο Απελευθερωτικό Μέτωπο «Βιετμίνχ», πολέμησε με το Λαϊκό Στρατό κι έζησε στο Βιετνάμ για είκοσι χρόνια.

Τον Αύγουστο του 2022 θα λάβει χώρα η μεταφορά και απόθεση της τέφρας του  Ήρωα των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων του Βιετνάμ, Βιετ Κώστα Σαραντίδη/Nguyen Van Lap στο στρατιωτικό κοιμητήριο της πόλης Da Nang στο Βιετνάμ. Η κυβέρνηση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του ίδιου του Σαραντίδη αλλά και της οικογένειάς του, να μεταφερθεί για πάντα η τέφρα του εκεί, αναλαμβάνοντας την οργάνωση τιμητικών εκδηλώσεων αλλά και την μεταφορά της οικογένειάς του, έτσι ώστε ο Βιετ Κώστας να αναπαυθεί ανάμεσα σε άλλους ήρωες του Βιετνάμ. Η επιλογή της πόλης δεν είναι τυχαία, καθώς ο Σαραντίδης υπήρξε για χρόνια φίλος των κατοίκων της και πρόσφερε μεγάλο έργο και βοήθεια, κυρίως στα παιδιά θύματα του Πορτοκαλί Παράγοντα, του φυτοκτόνου που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο επίθεσης από τις ΗΠΑ κατά του Βιετνάμ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 και είναι υπεύθυνο για τη γέννηση δεκάδων χιλιάδων παιδιών με δυσμορφία.

Η τιμητική εκδήλωση την Τετάρτη 22 Ιουνίου, πέρα από μια εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Βιετ Κώστα ένα χρόνο μετά το θάνατό του, είναι και μια ευκαιρία να αποχαιρετίσουμε για τελευταία φορά τον μεγάλο αυτόν ήρωα, που θα επιστρέψει οριστικά στην αγαπημένη του χώρα, για να αναπαυθεί εκεί.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: