«Ήταν ο καλλιτέχνης του επαναστατικού πολέμου» – 51 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε (9 Οκτώβρη 1967)

Η φήμη του και οι επαναστατικές του ικανότητες είχαν ήδη μπει στο στόχαστρο της CIA…Με δορυφορική τεχνολογία που τότε ήταν εντελώς άγνωστη στον Τσε, τον εντόπισαν στα βουνά της Κολομβίας και έστειλαν μια μεγάλη μονάδα δολοφόνων του Βολιβιανού στρατού να τον εξοντώσει τον Οκτώβρη του 1967, πράγμα που επέτυχαν καθώς ο 40χρονος Τσε διέθετε μόνο 17 άνδρες.

«Οι επαναστάτες κάνουν την επανάσταση και η επανάσταση τους επαναστάτες» έλεγε ο φλογερός επαναστάτης Τσε Γκεβάρα και είχε απόλυτο δίκιο. Σταθμός στη ζωή του στάθηκε η συνάντησή του με τον Φιντέλ Κάστρο στο Μεξικό, με τον οποίο και οργάνωσε την επανάσταση στη Κούβα για την απαλλαγή της από το τζογαδόρο ανδρείκελο των ΗΠΑ, Μπατίστα.

Τον Τσε όμως δεν του αρκούσε η επανάσταση μόνο στην Κούβα. Ονειρευόταν την εξάπλωσή της σε όλη τη Λατινική Αμερική και Αφρική που ήταν απέραντα φέουδα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών πολυεθνικών. Απεχθανόταν την γραφειοκρατία τις θέσεις και τα αξιώματα που είχε στην Κούβα, τα εγκατέλειψε  και ξεκίνησε το επαναστατικό του ταξίδι αρχίζοντας από το Κογκό. Η πλήρης αμάθεια, οι τρομερές δεισιδαιμονίες και ο φόβος των λευκών από τους τοπικούς πληθυσμούς στάθηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια στο έργο του κι έτσι επέστρεψε κοντά σε πιο γνώριμους λαούς, όπως της Βολιβίας.

«Ήταν ο καλλιτέχνης του επαναστατικού πολέμου» - 51 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε (9 Οκτώβρη 1967)

Αλλά η φήμη του και οι επαναστατικές του ικανότητες είχαν ήδη μπει στο στόχαστρο της CIA, που είχε εκπαιδεύσει ειδικές μονάδες δίωξης των ανταρτών σε πολλές χώρες προτεκτοράτα της Ν. Αμερικής. Με δορυφορική τεχνολογία που τότε ήταν εντελώς άγνωστη στον Τσε, τον εντόπισαν στα βουνά της Κολομβίας και έστειλαν μια μεγάλη μονάδα δολοφόνων του Βολιβιανού στρατού να τον εξοντώσει τον Οκτώβρη του 1967, πράγμα που επέτυχαν καθώς ο 40χρονος Τσε διέθετε μόνο 17 άνδρες.

Το εκπληκτικό είναι ότι ο 20χρονος βολιβιανός λοχίας που τον εκτέλεσε, στα 72 του χρόνια σχεδόν τυφλώθηκε  και ξαναβρήκε το φως του ύστερα από  επέμβαση μιας ομάδας κουβανών γιατρών που πρόσφεραν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στον βολιβιανό λαό επί προεδρίας Έβο Μοράλες.

Το βιβλίο του για τον ανταρτοπόλεμο διδάσκετε σχεδόν σε όλες τις στρατιωτικές σχολές των ιμπεριαλιστικών χωρών για προφανείς λόγους. Σ’ αυτό λοιπόν έγραφε ότι «ο ανταρτοπόλεμος είναι η έκφραση της πάλης των μαζών, το αντάρτικο είναι η μαχόμενη πρωτοπορία του λαού, ο λαός είναι καρδιά του αντάρτικου και πρέπει να βρίσκεται πίσω από κάθε ενέργειά του».

Κατά τον Τσε, το κυριότερο και αμιγώς στρατιωτικό χαρακτηριστικό ενός ανταρτοπολέμου είναι ότι πρόκειται για έναν πόλεμο χωρίς σταθερή στρατιωτική επιδίωξη: «χτύπα και τρέξε, περίμενε, στήσε ενέδρα, χτύπα ξανά και πάλι τρέξε κι αυτό συνέχεια, ώστε ο εχθρός να μην ξεκουράζετε ποτέ. Η μάχη δεν πρέπει να διαρκεί πολύ, πρέπει να είναι ταχύτατη κι εξαιρετικά αποτελεσματική. Το θεμελιώδες χαρακτηριστικό μιας ανταρτικής ομάδας είναι η κινητικότητα». Γι αυτό και ο Φιντέλ έλεγε για τον Τσε ότι «ήταν ο καλλιτέχνης του επαναστατικού πολέμου».

«Ήταν ο καλλιτέχνης του επαναστατικού πολέμου» - 51 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε (9 Οκτώβρη 1967)

Στις μέρες μας που ο χρηματοπιστωτικός ιμπεριαλισμός πνίγει τον πλανήτη στα χρέη και οι στρατιωτικές επεμβάσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων κακοποιών προκαλούν εκατομμύρια θανάτων, δημιουργούν εκατομμύρια προσφύγων, καταστρέφουν ολόκληρες χώρες και λεηλατούν τον πλούτο τους, η καθαρή αγωνιστική φωνή του Τσε, η ιδεολογία του και η πάλη για το Σοσιαλισμό  είναι ολοζώντανα και επίκαιρα όσο ποτέ.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, “VENCEREMOS” ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE, COMANDANTE

ΥΓ: Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 στις 7:30μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, θα γίνει δημόσια συζήτηση – ομιλία με την πρεσβευτή της Κούβας, Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκεζ Κορτίνα!

(Οι φωτογραφίες είναι από την επίσκεψη (φέτος τον Φεβρουάριο του 2018) του Ελληνοκουβανικού  Συνδέσμου Καλαμάτας στο χωριό Λα Ιγκέρα (La Higuera) της Βολιβίας που δολοφονήθηκε ο Τσε.)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: