Eugenio Curiel – O Ιταλοεβραίος κομμουνιστής που δολοφονήθηκε από τους Μελανοχίτωνες του Μουσολίνι

Τη θυσία του Curiel τίμησαν 76 χρόνια μετά μέλη του Κομμουνιστικού Μετώπου Νεολαίας στο σημείο της δολοφονίας του, καταθέτοντας στεφάνι μπροστά στην αναμνηστική πλακέτα με υψωμένες γροθιές.

Μια λιτή εκδήλωση του Μετώπου Κομμουνιστικής Ιταλίας στάθηκε η αφορμή για το σημερινό σημείωμα, στη μνήμη μιας άγνωστης στη χώρα μας μορφής της ιταλικής αντίστασης και του κομμουνιστικού κινήματος στη γειτονική χώρα. Ως Εβραίος και κομμουνιστής, ο Eugenio Curiel ενσάρκωνε το προπαγανδιστικό αφήγημα περί “εβραιομπολσεβικισμού”, που από τη ναζιστική Γερμανία εξαπλώθηκε στη φασιστική Ιταλία. Ο αντικομμουνισμός μέχρις εσχάτων ήταν φυσικά στο DNA του φασισμού από την πρώτη στιγμή της ανάδυσής του, ωστόσο στην πρώτη χώρα όπου αναδείχθηκε σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη, η αντισημιτική διάσταση υιοθετήθηκε αργότερα – μάλιστα στα πρώτα χρόνια μεταξύ των υποστηρικτών του Μουσολίνι υπήρχαν και Εβραίοι αστοί – με τους διαβόητους φυλετικούς νόμους του 1938.Για τον Eugenio Curiel, η ψήφιση της νομοθεσίας αυτής σήμανε την εκδίωξή του από τη θέση του βοηθού καθηγητή φυσικής στο πανεπιστήμιο της Πάδοβα, πεισμώνοντάς τον ακόμα περισσότερο για την αναγκαιότητα του αγώνα κατά του φασισμού.
Μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943 και την πτώση του Μουσολίνι, ο Curiel επέστρεψε από την εξορία στα Μιλάνο, παίρνοντας ενεργό ρόλο στην αντίσταση κατά των ναζί που είχαν στο μεταξύ καταλάβει τη βόρεια και κεντρική Ιταλία. Ο ίδιος έγινε εκδότης της εφημερίδας του ΚΚ Ιταλίας “L’Unita'”, καθώς και του κομματικού περιοδικού “La Nostra Lotta”. Yπήρξε επίσης ιδρυτής του Μετώπου Νεολαίας για την Εθνική Ανεξαρτησία και Απελευθέρωση, που σύντομα απέκτησε πάνω από 10.000 μέλη.
Το μέτωπο υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριο στη στρατολόγηση νεαρών Ιταλών στις ομάδες των παρτιζάνων κατά των ναζί και των στρατιωτικών σωμάτων που παρέμεναν πιστά στο Μουσολίνι και το κράτος – μαριονέτα του Σαλό που είχε ιδρύσει σε περιοχές της Β. Ιταλίας με τη στήριξη των Γερμανών.Η δράση του Curiel τον έχει καταστήσει ιδιαίτερα μισητό στους φασίστες, που καραδοκούσαν αν τον εξοντώσουν. Στις 24 Φλεβάρη 1945, κι ενώ περπατούσε στο Μιλάνο, αναγνωρίστηκε από μέλη των Μελανοχιτών που συμμετείχαν στο παραστρατιωτικό σώμα των “Μελανών Ταξιαρχιών”, το οποίο είχε συσταθεί μετά τη δημιουργία της φασιστικής “Δημοκρατίας του Σαλό”. Ο Curiel προσπάθησε να χαθεί μες στο πλήθος, αλλά πυροβολήθηκε στο πόδι και στη συνέχεια δέχτηκε βροχή από σφαίρες. Με τον τρόπο αυτό έφευγε από τη ζωή περίπου δυο μήνες πριν προλάβει να δει την εκτέλεση του Μουσολίνι στην ίδια πόλη, όταν κρεμάστηκε από τους παρτιζάνους στην κεντρική πλατεία του Μιλάνου μαζί με την ερωμένη του Κλαρέτα Πετάτσι στις 28 Απρίλη 1945.
Τη θυσία του Curiel τίμησαν 76 χρόνια μετά μέλη του Κομμουνιστικού Μετώπου Νεολαίας στο σημείο της δολοφονίας του, καταθέτοντας στεφάνι μπροστά στην αναμνηστική πλακέτα με υψωμένες γροθιές. Σε ανάρτησή του, το μέτωπο σημείωσε στον επίσημο λογαριασμό του στο τουίτερ πως:76 χρόνια πριν, δολοφονούνταν από τις Μελανές Ταξιαρχίες ο Eugenio Curiel, νεαρός κομμουνιστής ηγέτης. Ιδρυτής του Μετώπου Νεολαίας για την Εθνική Ανεξαρτησία και Απελευθέρωση, που ένωνε όλους τους νέους στον αγώνα από τα 16 έτη και πάνω.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: