Έφυγε από τη ζωή ο Κουβανός επαναστάτης και πιστός σύντροφος του Τσε Χάρι Αντόνιο Βιγέγας Ταμάγιο

Πιο γνωστός ως “Πόμπο”, ήταν ένας από τους μόλις τρεις επιζήσαντες Κουβανούς που βγήκαν ζωντανοί από το αντάρτικο του Τσε στη Βολιβία.

Γεννήθηκε στη Γιάρα το 1940, μια μικρή πόλη στους πρόποδες της Σιέρα Μαέστρα, από φτωχή οικογένεια Αφροκουβανών. Ο αδερφός του Τεοχένες ήταν τοπικός ηγέτης του Ορθόδοξου Κόμματος, που αντιπολιτεύονταν το δικτάτορα Μπατίστα. Ηγέτης της νεολαίας του κόμματος ήταν ο Φιντέλ Κάστρο, που ήταν και επικεφαλής της επίθεσης στη Μονκάδα το 1953.

  O ίδιος ο Χάρι μπήκε σε ηλικία 14 ετών στο Ορθόδοξο Κόμμα και στη συνέχεια συμμετείχε στο Κίνημα της 26ης Ιουλίου που είχε ιδρύσει ο Φιντέλ Κάστρο. Η υποδοχή του έγινε από τον Τσε Γκεβάρα, που εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην περιοχή Λα Πλάτα. Σύντομα μάλιστα ο Βιγέγας έγινε από τους πιο έμπιστους άνδρες του Τσε, που τον είχε στο πλευρό του σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας κατά του Μπατίστα. 

O Πόμπο με τον Τσε και τη δεύτερη σύζυγο του Αλέιδα Μαρτς

  Συμμετείχε έτσι σε εμβληματικές μάχες, όπως της Σάντα Κλάρα αλλά και την είσοδο των επαναταστατών στην Αβάνα το Γενάρη του 1959. Το 1961 ο Τσε, ως υπουργός βιομηχανίας διόρισε τον Βιγέγας διευθυντή σε κρατική επιχείρηση, ενώ το 1963 τον έστειλε σε αντάρτικο σχηματισμό στα βόρεια της Αργεντινής. Δυο χρόνια μετά, για άλλη μια φορά ο Τσε θέλησε να αξιοποιήσει την πείρα του συνεργάτη του στο αντάρτικο καλώντας τον να συμμετάσχει στην ομάδα Κουβανών επαναστατών στη Λαϊκή Δημοκρατική του Κονγκό. Η κουβανική αποστολή απέτυχε, κάτι που ο ίδιος ο Βιγέγας απέδιδε μεταξύ άλλων στην ελλιπή εξοικείωση της ψυχολογίας των ανθρώπων στην Αφρική. Παρόλα αυτά, δε δίστασε και πάλι το διάστημα 1966-1967 να συμμετάσχει στο αντάρτικο που ο Τσε είχε δημιουργήσει στη Βολιβία, κατορθώνοντας μαζί με μόλις δυο ακόμα συμπατριώτες του, όπως και δυο Βολιβιανούς, να επιβιώσει μετά τη διάλυση της αντάρτικης ομάδας, κατά την οποία δολοφονήθηκε κι ο ίδιος ο Τσε στις 7 Οκτώβρη 1967. 

  Ο Βιγέγας συνέχισε τη διεθνιστική του δράση και τα επόμενα χρόνια,  εντασσόμενες στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της Κούβας, και δρώντας ως στρατιωτικός σύμβουλος στην Ανγκόλα και τη Νικαράγουα. Σημαντικό είναι και το βιβλίο του “Πόμπο, ένας αντάρτης του Τσε”, καθώς αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη δράση του Τσε και του αποσπάσματος του στη Βολιβία, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο οι Κουβανοί επιζήσαντες κατόρθωσαν να διαφύγουν προς τη Χιλή. Στενά συνδεδεμένος με το Φιντέλ Κάστρο, ο Βιγέγας είχε λάβει ύψιστες διακρίσεις στην πατρίδα του, ανάμεσά τους κι εκείνη του Ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας. 

 Με πληροφορίες από telesur και thepressproject

Διαβάστε περισσότερα για τη δράση του “Πόμπο” , εδώ:

«Ελ Νιάτο» – Ο Βολιβιανός σύντροφος του Τσε στο φαράγγι του Γιούρο

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: