«Δεν αναγνωρίζω κανένα νόμο σας. Ούτε το κράτος σας…»

Σαν σήμερα, στις 7 Δεκεμβρίου 1948, εκτελείται, μαζί με άλλα 14 μέλη και στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Αρίστος Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Σαν σήμερα, στις 7 Δεκεμβρίου 1948, εκτελείται, μαζί με άλλα 14 μέλη και στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Αρίστος Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Γεννημένος το 1910, ρίχνεται από τα 14 του χρόνια στη βιοπάλη ως οικοδόμος. Το 1925, 15 χρονών, γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Γραμματέας της ΟΚΝΕ στην Αθήνα και σε άλλες Οργανώσεις του Πειραιά, της Καβάλας, του Βόλου. Γνώρισε και πολέμησε τη δικτατορία του Πάγκαλου και αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος της εργατικής τάξης στην Αθήνα. Αντιμετώπισε παλικαρίσια τις διώξεις και δεν ήταν λίγες. Στην Κατοχή ήταν Γραμματέας της Ρούμελης. Κράτησε ως το τέλος ψηλά τη σημαία του Κόμματος.

«Δεν αναγνωρίζω κανένα νόμο σας. Ούτε το κράτος σας…», ήταν τα θαρραλέα, επαναστατικά λόγια του Αρίστου Βασιλειάδη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, με τα οποία απευθύνθηκε στους στρατοδίκες το 1949. Με αυτά αντίκρισε την καταδίκη του «τρις εις θάνατον» ένα από τα χιλιάδες μέλη και στελέχη του Κόμματος που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, με το κεφάλι ψηλά.

Η ζωή και η δράση αυτών των στελεχών συνδέεται με την ίδια την ίδρυση του ΚΚΕ το 1918, τα πρώτα βήματά του και την ηρωική του προσπάθεια να ριζώσει στην εργατική τάξη, στους αγώνες στη παρανομία, στην εποποιία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Η ζωή αυτών των στελεχών ταιριάζει απόλυτα με αυτό που έλεγε ο Λένιν: «Η εργαζόμενη μάζα με εξαιρετική ευαισθησία συλλαμβάνει τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους τίμιους και αφοσιωμένους στον κομμουνισμό και σε όσους προκαλούν αποστροφή στον άνθρωπο που κερδίζει το ψωμί του με τον ιδρώτα του προσώπου του…».

Χωρίς δισταγμό ανταποκρίθηκαν σε ό,τι τους ζήτησε το Κόμμα. Συχνά άλλαζαν πόλεις, άλλοτε για να πάνε εκεί που τους χρειαζόταν το Κόμμα και άλλοτε πάλι φεύγοντας, εξαιτίας των καταδιώξεων, για μέρη όπου θα μπορούσαν να προσφέρουν καλύτερα στο Κόμμα.

Η γνωριμία με το παράδειγμα της ζωής τους δείχνει τις βαθιές ρίζες του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και στους βιοπαλαιστές της πόλης και του χωριού. Δείχνει την ισχυρή επίδραση των πρωτοπόρων κομμουνιστικών ιδεών στην ελληνική κοινωνία. Επιβεβαιώνει τη ρήση του ποιητή: «Ερχόμαστε από πολύ μακριά και τραβάμε πολύ μακριά…».

Η γνωριμία με το παράδειγμα της ζωής τους δεν είναι μόνο οφειλόμενη τιμή στους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες που έπεσαν. Το παράδειγμα της δράσης τους, ως πολύπλευρα στελέχη του ΚΚΕ, προσφέρει σε γνώση και ικανότητα στις σημερινές και μελλοντικές συνθήκες, για τα σύγχρονα καθήκοντα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα γενιά κομμουνιστών . Διδάσκει και εμπνέει για μεγάλα έργα. «Γερό μυαλό, γερή καρδιά. Αυτοί νικούνε κι όταν πέφτουν».

«Ας μην ήρθατε πίσω
ας μη φτάσατε πουθενά
ο δρόμος μας αρχινά
από κει που ο δικός σας τελειώνει.
Πάνω στο κάτασπρο χιόνι
μια ματωμένη γραμμή
το δρόμο μας δείχνει.
Ας ρίχνει τριγύρω σκοτάδι η νύχτα
ας ρίχνει
ακολουθούμε πιστά
τα ματωμένα σας ίχνη».

Βασική πηγή κειμένου: Ριζοσπάστης

Οπορτουνιστολόγος

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: