Αντώνης Αντωνακόπουλος – Έβαλε το δικό του κόκκινο λιθαράκι στο δρόμο για να βαδίσουμε εμείς οι επόμενοι

Ελάχιστη ένδειξη τιμής στην αναγνώριση του έργου, της προσφοράς του Αντώνη Αντωνακόπουλου σπουδαίου Ηλείου κομμουνιστή – μεγάλου επιστήμονα, πανεπιστημιακού δασκάλου με σπουδές και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πλούσιο συγγραφικό και επιστημονικό έργο.

«Θα ρθει κάποιος καιρός και καποια αυγή θα φέξει που θα φυσήξει μια πνοή μεγαλοδύναμη. Άκου από ποιο στόμα ή από ποιο χάος θα χυθεί δεν ξέρω. Μπορεί από την Ανατολή, μπορεί και από την Δύση. Δεν ξέρω. Ξέρω πως θα ρθει και με το πέρασμά της μέγα και θείο, και μυστικό και αξήγητο, θα σκύψουν οι κορφές όλες, οι φωτιές θα ξαναδώσουν όλες». Με αυτούς τους στίχους του Κωστή Παλαμά ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στον Επαναστάτη – διανοούμενο Αντώνη Αντωνακόπουλο κατά την διάρκεια της ομιλίας του το πρωί της Κυριακής στο ισόγειο του νεοκλασσικού κτηρίου των γραφείων της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ στο Πύργο με αφορμή τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης – αναγνωστηρίου στο ισόγειο του κτηρίου – δωρεά του συντρόφου – κομμουνιστή Αντώνη Αντωνακόπουλου.

(Από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ στο ισόγειο του κτηρίου της Τ.Ε Ηλείας του ΚΚΕ όπου βρίσκεται η ανακαινισμένη βιβλιοθήκη – δωρεά του συντρόφου Αντώνη Αντωνακόπουλου).

Ο κ. Κουτσούμπας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σύντροφο – κομμουνιστή Αντώνη Αντωνακόπουλο τονίζοντας ότι ο λόγος του και η πράξη του υπήρξε επαναστατική κάθε στιγμή, κάθε μέρα.
Όπως ανέφερε «Με αφορμή την συμπλήρωση από τα 100 χρόνια του ΚΚΕ η σκέψη μας πάει σε όλους εκείνους τους συντρόφους που με τον αγώνα τους, το αίμα τους στέριωσαν τις ρίζες του κόμματος μέσα στο λαό.
Ο σύντροφος Αντώνης Αντωνακόπουλος ήταν ένας από αυτούς που έβαλαν το δικό τους κόκκινο λιθαράκι στο δρόμο για να βαδίσουμε εμείς οι επόμενοι. Θέλουμε με την εκδήλωση αυτή να τιμήσουμε τη μνήμη του, καθώς και τη μνήμη της συντρόφου του Λοϋιζ Αντωνακοπούλου για τη μεγάλη αυτή δωρεά τους.
Ο Αντώνης Αντωνακόπουλος μας αφήνει και μια πλούσια παρακαταθήκη αγώνων σε δύσκολους καιρούς, πάντα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Η σημερινή μας εκδήλωση είναι ελάχιστη ένδειξη τιμής στην αναγνώριση του έργου, της προσφοράς, του σπουδαίου αυτού Ηλείου κομμουνιστή – μεγάλου επιστήμονα, πανεπιστημιακού δασκάλου με σπουδές και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πλούσιο συγγραφικό και επιστημονικό έργο».

«Η Βιβλιοθήκη θα αποτελέσει σημαντικό
κέντρο συγκέντρωσης για τις νεότερες γενιές»

Συνεχίζοντας ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο που αφήνει στη βιβλιοθήκη ο Αντώνης Αντωνακόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Η βιβλιοθήκη του στο ισόγειο του κτηρίου θα αποτελέσει ένα σημαντικό κέντρο όπως συγκέντρωσης για τις νεότερες γενιές. Εδώ θα μπορούν να μελετούν, να διδάσκονται, να μορφώνονται αλλά και να παραδειγματίζονται από τη δράση των συντρόφων.
Ο σύντροφος Αντώνης ήταν μια σπάνια – πολύπλευρη προσωπικότητα που έδρασε ως επαναστάτης διανοούμενος. Δεν είδε ουδέτερα, αταξικά την κοινωνική πραγματικότητα. Με όπλο την επιστημονική γνώση αναγνώρισε στο πρόσωπο των εκμεταλλευομένων τις δυνάμεις της κοινωνικής ανατροπής. Εντάχθηκε απόλυτα, αταλάντευτα στο πλευρό της εργατικής τάξης του λαού. Σε αυτό το λαό αναφερόταν η πολιτική και κοινωνική του δράση.
Ο Επαναστάτης διανοούμενος απέδειξε πρωτίστως στον ευατό του ότι ο λόγος και η πράξη του είναι επαναστατική κάθε στιγμή, κάθε μέρα. Δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο που θα μπορούσε άνετα να έχει επιλέξει.
Ο σύντροφος Αντώνης διέγραψε μια πολυσήμαντη αγωνιστική πορεία και δράση με διώξεις, φυλακίσεις, σε όλη την διάρκεια της κατοχής.
Η ζωή και η δράση του είναι ένας φάρος και ένα μέτρο σύγκρισης. Μια ώθηση και ένα ερέθισμα για ποιοτική άνοδο.
Μας δίδαξε ότι υπάρχει ελπίδα, πως ο άνθρωπος αγωνίζεται. Για αυτό και ο ίδιος αγωνιζόταν πάντα με πάθος. Αφουγκραζόταν την φοβερή αλλά ακόμα και την ανέκφραστη κινητικότητα στο κοινωνικό υπέδαφος»

(Οι παραπάνω εικόνες είναι από τη βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο της Τ.Ε Ηλείας του ΚΚΕ με το πλούσιο αρχειακό υλικό και βιβλιογραφία από τον σύντροφο Αντώνη Αντωνακόπουλο).

(Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν στελέχη και φίλοι του ΚΚΕ αλλά και εκπρόσωποι του Δήμου Πύργου και των παραγωγικών τάξεων του τόπου).

«Αργά η γρήγορα η πάλη του λαού
θα στείλει τον καπιταλισμό στα αζήτητα της ιστορίας»

Για το βάρβαρο σύστημα του καπιταλισμού αλλά και τον επικίνδυνο εναγκαλισμό της χώρας μας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ αναφέρθηκε ο κ. Κουτσούμπας τονίζοντας ότι η πάλη του λαού θα στείλει τον καπιταλισμό στα αζήτητα της ιστορίας.
Όπως ανέφερε «Εμείς στο ΚΚΕ επιμένουμε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος.
Η οργανωμένη πάλη του λαού αργά ή γρήγορα θα τον στείλει στα αζήτητα της ιστορίας. Ιδιαίτερα σήμερα οι εργαζόμενοι, ο λαός μας έχει πολλές αποδείξεις ότι το βάρβαρο αυτό σύστημα, το μόνο που έχει να του προσφέρει είναι μόνο φτώχεια, ανεργία, πολέμους. Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να έχουν σταθερή δουλειά με όλα τα δικαιώματα, να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υγεία, παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό, κ.α.
Δυστυχώς τα εργατικά λαϊκά στρώματα ακρωτηριάζονται γιατί αυτό απαιτούν οι διάφορες καπιταλιστικές επενδύσεις, η ανάκαμψη δηλαδή των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.
Ο λαός μας θα μπορούσε να ζήσει με πραγματική ασφάλεια, με σταθερή ειρήνη σε συνεργασία με όλους τους λαούς, να ικανοποιεί σύγχρονες ανάγκες.
Δυστυχώς ζει μέσα στην ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και με τους κινδύνους να μεγαλώνουν για αυτόν και τα παιδιά του. Κινδύνους που απορρέουν από την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε.

«Η χώρα πρέπει να απεγκλωβιστεί
από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ»

Ολοκληρώνοντας ο Γ.Γ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ τονίζοντας τα εξής:
«Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας που δεν μπορεί να γίνει με επιτυχία και υπέρ των συμφερόντων του λαού μας όσο η χώρα είναι μέσα στη στρούγκα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας όλου του λαού, όλης της νεολαίας για να απεγκλωβιστούμε από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ, το ξήλωμα όλων των πολεμικών στρατιωτικών βάσεων για να απαλλαγεί ο λαός μας από αυτό το βάρβαρο σύστημα της φτώχειας και του πολέμου.
Να βαδίσει το δικό του δρόμο, της ειρήνης, της λαϊκής ευημερίας με τον ίδιο τον λαό να κάνει κουμάντο και στη κοινωνία και στην εξουσία.
Για το νέο κόσμο που προσδοκούμε και παλεύουμε εμείς. Τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της εκδήλωσης χαιρέτισε ο Γραμματέας της Τ.Ε του ΚΚΕ στην Ηλεία Γιάννης Τεφάνης (φωτό) που αναφέρθηκε στο πολύτιμο αρχειακό υλικό που αφήνει δωρεά στο κόμμα ο σύντροφος Αντώνης Αντωνακόπουλος και η σύντροφός του Λουϊζ.

Επίσης κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε απαγγελία ποιήματος του Μπέρτχολντ Μπρέχτ από την συντρόφισσα Χριστίνα Κορδονούρη. (φωτό).


Μετά το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συνεστίαση της Τ.Ε Ηλείας του ΚΚΕ στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης του κόμματος.

ΔΕΙΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ.Γ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ SKALISTIRI.NEWS ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:

Παρουσίες
Στην εκδήλωση της Τ.Ε του ΚΚΕ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, το μέλος του Π.Γ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Αρβανιτάκης, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο συνεργάτης του Γιώργος Καραστέργιος, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ Πύργου Νώντας Κυριαζής, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Πύργου και πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Στάθης Καννής, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός, ο εκδότης της εφημερίδας «ΠΡΩΤΗ» Κώστας Λάμπρος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ήλιδας ‘Αγγελος Κολόσακας, στελέχη, φίλοι του ΚΚΕ και πλήθος πολιτών.

Θοδωρής Λάμπρος
Πηγή: skalistiri.news

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: