ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: «Οι γυναίκες αναδείχτηκαν σε ισότιμο συναγωνιστή παλεύοντας και με το όπλο στο χέρι»

“Η 8η Μάρτη, παγκόσμια μέρα της γυναίκας φέρνει στο νου μας τους μεγάλους αγώνες των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων πλάι στους άντρες συντρόφους τους για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για την ισοτιμία των γυναικών σ’ όλον τον κόσμο, από την περίοδο της φεουδαρχίας, της αποικιοκρατίας και μέχρι σήμερα, περίοδο του μονοπωλιακού καπιταλισμού -ιμπεριαλισμού.”

Η 8η Μάρτη, παγκόσμια μέρα της γυναίκας φέρνει στο νου μας τους μεγάλους αγώνες των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων πλάι στους άντρες συντρόφους τους για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για την ισοτιμία των γυναικών σ’ όλον τον κόσμο, από την περίοδο της φεουδαρχίας, της αποικιοκρατίας και μέχρι σήμερα, περίοδο του μονοπωλιακού καπιταλισμού -ιμπεριαλισμού.

Τιμάμε αυτούς τους αγώνες επισημαίνοντας πως όσα δικαιώματα έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα είναι το αποτέλεσμα σκληρών και, πολλές φορές, αιματηρών αγώνων του εργατικού λαϊκού κινήματος. Δεν ξεχνάμε τις μεγάλες κατακτήσεις των γυναικών στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, κατακτήσεις που τις τελευταίες δεκαετίες μετά τις ανατροπές έχουμε μεγάλο πισωγύρισμα στις χώρες αυτές όπως και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες.

Στη χώρα μας οι γυναίκες, συμμετείχαν μαζικά στους ηρωικούς αγώνες της ΕΑΜικής Αντίστασης για την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί κατακτητές, στην ταξική αναμέτρηση του Δεκέμβρη του 1944 και στη συνέχεια στην τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κόντρα στους αστούς και στους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές συμμάχους τους που χτύπησαν το λαϊκό κίνημα με τα όπλα για να επιβάλουν την κυριαρχία τους γιατί δεν είχαν λαϊκό έρεισμα. Οι γυναίκες αναδείχτηκαν σε ισότιμο συναγωνιστή παλεύοντας πλάι πλάι με τους άντρες -αντάρτες μαχητές συντρόφους- και με το όπλο στο χέρι, αλλά και από κάθε μετερίζι του αγώνα για μια Ελλάδα για μια Ελλάδα του λαού της.

Το EAM, την περίοδο της κατοχής, διασφάλισε για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου στην γυναίκα και τους νέους άνω των 18 χρονών, αλλά και την ισότιμη συμμετοχή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Λαϊκή Δικαιοσύνη. Το ίδιο έγινε και την περίοδο του ΔΣΕ με την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα λαϊκά όργανα που δημιουργήθηκαν στην Ελεύθερη Ελλάδα.

Αυτή η περίοδος ανάτασης του λαού μας αποτελεί ακριβή παρακαταθήκη για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Είναι φάρος που φωτίζει και δείχνει το δρόμο για τη χειραφέτηση και ισοτιμία των εργαζομένων γυναικών, των γυναικών των άλλων λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τους κοινούς αγώνες αντρών και γυναικών για την εξασφάλιση χρόνου συμμετοχής στα συνδικάτα και στους άλλους φορείς του κινήματος, στα όργανα της ταξικής πάλης, κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου, για τη διεκδίκηση της ισοτιμίας, για εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Στο δρόμο του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τη σοσιαλιστική κοινωνία όπου θα ανοίξει οριστικά ο δρόμος για την εξασφάλιση της ισοτιμίας και της χειραφέτησης της γυναίκας του λαού.

Σήμερα οι εργαζόμενες γυναίκες, όπως και οι εργαζόμενοι άντρες, αντιμετωπίζουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Τα όποια δικαιώματα είχαν κατακτηθεί υπονομεύονται ή παίρνονται πίσω. Η ανεργία, η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση και τα ελαστικά ωράρια, οι μισθοί πείνας για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, η εμπορευματοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, της εκπαίδευσης, η ανυπαρξία δομών για την παροχή δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών για τα παιδιά (πχ βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί) και για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας πλήπουν κυρίως τις γυναίκες, στις οποίες φορτώνουν καθήκοντα και ευθύνες που θα έπρεπε να είχε το κράτος. Τα στοιχειώδη κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα περιορίζονται στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης είτε της ανάπτυξης, «βιώσιμης» για τη ΝΔ, «δίκαιης» για τον ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνουν ενίσχυση των κερδών των καπιταλιστών.

Με αφορμή την 8η Μάρτη, η ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ καλεί τις γυναίκες, με την ιστορική πείρα των αγώνων της μεγάλης δεκαετίας 1940-1949, να συμμετέχουν στους αγώνες της ΟΓΕ και των εργατικών σωματείων, με το ταξικό εργατικό κίνημα να παλέψουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Είναι ο μόνος δρόμος για την κατάχτηση της ισοτιμίας της γυναίκας και τη γυναικεία χειραφέτηση. Τα ιδεολογήματα του νεοφεμινισμού και της «αυτοδιάθεσης», της εναντίωσης στο άλλο φύλλο και όχι στην αστική τάξη, απλώς συσκοτίζουν το πρόβλημα και κρύβουν τις αιτίες και τους υπαίτιους της ανισοτιμίας και της έντασης της ταξικής εκμετάλλευσης και της πολλαπλής καταπίεσης της γυναίκας, ουσιαστικά σιγοντάρουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Καλούμε τις γυναίκες μαζί με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό να αντιπαλέψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΕΕ, που είναι σε όφελος των εκμεταλλευτών των εργαζομένων γυναικών και ανδρών.

Να αντιπαλέψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτά, όπως γίνεται με την Ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις βάσεις και τη συμμετοχή της Ελλάδας με όποιο τρόπο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, που δημιουργούν προσφυγιά και μετανάστευση, παλεύοντας για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Τις καλούμε να συμπορευτούν με το τιμημένο ΚΚΕ που πρωτοστατεί στους αγώνες όπως και τότε που οργάνωσε, καθοδήγησε και υπήρξε ψυχή στους μεγάλους αγώνες του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ και τους κατοπινούς κοινωνικούς -λαϊκούς αγώνες.

Έτσι, τιμώντας την επέτειο της 8ης Μάρτη, συμμετέχουμε και καλούμε όλες τις γυναίκες της χώρας μας, στις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις που διοργανώνει η ΟΓΕ και τα ταξικά συνδικάτα και πρώτα πρώτα στη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Κυριακή 8 Μάρτη ώρα 11 το πρωί.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: