ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Κάτω τα χέρια από την πλατεία ΕΠΟΝ – Να επισκευαστεί και να συντηρηθεί το «Σπίτι της ΕΠΟΝ» ως ιστορικό μνημείο της Εθνικής μας Αντίστασης

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, οι φίλοι και απόγονοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ απαιτούμε, εδώ και τώρα, από την κυβέρνηση, το δήμο και όποιους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν την ευθύνη τους και να προχωρήσουν, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα, για τη διάσωση και λειτουργία του μνημείου στο  ”Σπίτι της ΕΠΟΝ”

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) τάσσεται αλληλέγγυα στον αγώνα των κατοίκων των Αμπελοκήπων για την προστασία και τη διατήρηση του ελεύθερου χώρου της περιοχής, της πλατείας ΕΠΟΝ, καθώς είναι ένας χώρος ανάσας, από τους ελάχιστους στην τσιμεντοποιημένη Αθήνα.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνονται τα εξής:

«Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) τάσσεται αλληλέγγυα στον αγώνα των κατοίκων των Αμπελοκήπων για την προστασία και τη διατήρηση του ελεύθερου χώρου της περιοχής, της πλατείας ΕΠΟΝ. Είναι ένας χώρος ανάσας, από τους ελάχιστους στην τσιμεντοποιημένη Αθήνα. Η διεκδίκηση από ιδιώτες με σκοπό την οικοδόμηση και οικονομική του εκμετάλλευση, όχι μόνο μας βρίσκει αντίθετους, αλλά και συμπαραστάτες στον αγώνα των κατοίκων κόντρα στην επιδίωξη τσιμεντοποίησης της πλατείας με σκοπό το κέρδος.

Ταυτόχρονα, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για μια ακόμα φορά επανέρχεται και ζητά από την πολιτεία επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη της και να προστατέψει το ”Σπίτι της ΕΠΟΝ” επί της Δουκίσσης Πλακεντίας, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην πλατεία. Είναι το κτίριο στο οποίο ιδρύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1943, με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ και τη συμμετοχή και άλλων οργανώσεων νεολαίας, η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, που έδωσε οργανωμένα στο πλευρό του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους ναζί κατακτητές, συσπειρώνοντας στις γραμμές της τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας.

Το μικρό αυτό σπιτάκι, το ”Σπίτι της ΕΠΟΝ”, κηρύχθηκε με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού στη δεκαετία του ’80, κάτω από τον αγώνα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων, διατηρητέο για ιστορικούς λόγους ώστε να αποτελεί ιστορικό μνημείο της Αντίστασης ενάντια στον κατακτητή και της απελευθερωτικής πάλης. Ωστόσο, σήμερα, για πάνω από 30 χρόνια, το ”Σπίτι της ΕΠΟΝ” μένει εγκαταλειμμένο, χωρίς συντήρηση, χωρίς καμιά μέριμνα από το Δήμο Αθήνας και το κράτος ώστε να είναι επισκέψιμο, να μπορεί να αξιοποιείται ως μνημείο της Εθνικής μας Αντίστασης, για να μαθαίνει και να διδάσκεται η νεολαία μας από την αληθινή ιστορία του τόπου μας. Το κτίριο αυτό, το ”Σπίτι της ΕΠΟΝ”, το διαχειρίζεται ο Οργανισμός Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων, αλλά η κυριότητά του ανήκει στο Δημόσιο.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, επανειλημμένα, στο παρελθόν, έχει θέσει το ζήτημα της συντήρησης – ανάδειξης και οργανωμένης αξιοποίησης του ”Σπιτιού της ΕΠΟΝ”, τόσο στο υπουργείο Πολιτισμού όσο και στο Δήμο Αθήνας σε προηγούμενες δημοτικές αρχές αλλά… ”φωνή βοώντος”. Σε επίσκεψη μάλιστα αντιπροσωπείας του προεδρείου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στον προηγούμενο δήμαρχο απάντησε πως ο δήμος είναι αναρμόδιος…

Το πρόβλημα παραμένει και το ”Σπίτι της ΕΠΟΝ” κινδυνεύει με κατάρρευση και μη επισκέψιμο γιατί έχει γίνει επικίνδυνο. Για το λόγο αυτό, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ επανέρχεται και ζητά, επιτέλους, να δοθεί μια λύση ώστε το ιστορικό αυτό κτίριο να επισκευασθεί και να συντηρηθεί ως ιστορικό μνημείο της Εθνικής μας Αντίστασης και της ΕΠΟΝ. Έτσι θα τιμάται ο αγώνας της νεολαίας μας, στο πλαίσιο του αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, για την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί κατακτητές.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, οι φίλοι και απόγονοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ απαιτούμε, εδώ και τώρα, από την κυβέρνηση, το δήμο και όποιους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν την ευθύνη τους και να προχωρήσουν, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα, για τη διάσωση και λειτουργία του μνημείου στο  ”Σπίτι της ΕΠΟΝ”».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: