Μια συγκλονιστική φωτογραφία από το Μουσείο Πολιορκίας του Λένινγκραντ

Βρίσκεται στο Μουσείο Πολιορκίας του Λένινγκραντ και μας δείχνει την ίδια γυναίκα και το πώς εξελίχθηκε το πρόσωπό της, μέσα σε διάστημα σχεδόν 1,5 έτους. Η πείνα γέρασε τους ανθρώπους συμπιέζοντας τον βιολογικό χρόνο. Νέοι άνθρωποι γέρασαν μέσα σε λίγους μήνες.

Σε άρθρο στην ιστοσελίδα Κατιούσα αναδημοσιεύτηκε μια φωτογραφία από το πολιορκημένο Λένινγκραντ. Στο μυαλό μου ήρθαν μνήμες από την επίσκεψη στο Μουσείο Πολιορκίας του Λένινγκραντ τον Ιούλιο του 2017.

Με το που μπαίνεις στο Μουσείο τσακίζεις. Σπας. Αντικρίζεις μοναδικά ντοκουμέντα και απίστευτο ιστορικό υλικό από μια πολύ σημαντική στιγμή (ίσως την πιο σημαντική) του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο στόχος του Χίτλερ, να εξαφανιστεί από προσώπου γης το Λένινγκραντ (λόγω της ονομασίας του αλλά και λόγω του ρόλου του στην επανάσταση των Μπολσεβίκων) τελικά δεν επιτεύχθηκε. Το Λένινγκραντ κράτησε και μαζί με το Λένινγκραντ κράτησε και ο κόσμος. Δε θέλω να σκέφτομαι τι θα είχε γίνει και ποιες θα ήταν οι εξελίξεις, αν το Λένινγκραντ είχε πέσει.

Η φωτογραφία που αναδημοσίευσε η Κατιούσα δείχνει τις απίστευτες στερήσεις που πέρασε ο λαός του Λένινγκραντ σε μια πολιορκία που κράτησε σχεδόν 3 χρόνια.

Επισυνάπτεται άλλη μια φωτογραφία, η οποία βρίσκεται στο Μουσείο Πολιορκίας του Λένινγκραντ και η οποία δείχνει το ίδιο πρόσωπο, την ίδια γυναίκα, το πώς εξελίχθηκε το πρόσωπό της, μέσα σε διάστημα σχεδόν 1,5 έτους.

Μάιος 1941, Μάιος 1942, Οκτώβριος 1942. Η πείνα γέρασε τους ανθρώπους συμπιέζοντας τον βιολογικό χρόνο. Νέοι άνθρωποι γέρασαν μέσα σε λίγους μήνες.

Συγκλονιστική φωτογραφία.

Στάθης Κατσούλας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: