Μελετάμε το παρελθόν κοιτώντας μπροστά – Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του δοκιμίου (ΦΩΤΟ)

Το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα που ιδρύθηκε εκατό χρόνια πριν, αλλά ήταν βγαλμένο από το μέλλον και την κοινωνία του. Κι αυτό μόνο όποιος έχει διαβάσει την ιστορία αυτού του κόμματος μπορεί να το καταλάβει, να το κάνει κτήμα του.

Το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα που ιδρύθηκε εκατό χρόνια πριν, αλλά ήταν βγαλμένο από το μέλλον και την κοινωνία του. Κι αυτό μόνο όποιος έχει διαβάσει την ιστορία αυτού του κόμματος μπορεί να το καταλάβει, να το κάνει κτήμα του.

Η σημερινή παρουσίαση του Δοκιμίου στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, ήταν ουσιαστικά αυτό το κόκκινο νήμα που διαπερνά τον ιστορικό χρόνο, συνδέοντας τα ιστορικά διδάγματα με τη συγκυρία στο παρόν και τη μελλοντική προοπτική, που οιστρηλατεί τον αγώνα και κάθε συλλογική προσπάθεια.

Όπως είπε ο Δ. Κουτσούμπας, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη και τη συγγραφή της ιστορίας του, για να εμπνεύσει μαζικά το λαό, να τον εξοπλίσει θεωρητικά με ένα πολύτιμο, καθημερινό βοήθημα, αντιμετωπίζοντας την ιστορία του ως ζώσα πραγματικότητα.

Μια ιστορική καταγραφή που -όπως σημείωσε η Ελένη Μπέλλου- δεν είναι βιογραφική ή βιωματική, ούτε αφορά στενά τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Και η οποία έρχεται ως επιστέγασμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας, συλλογικής μελέτης, κομματικών επεξεργασιών και αντίστοιχων εκδόσεων, που επανεκτίμησαν μια σειρά στοιχεία -από τη στρατηγική του κόμματος έως την κομματική αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη και του Άρη Βελουχιώτη.

Μια έκδοση που δεν αφήνει αδιάφορο τον ταξικό εχθρό, τον οπορτουνισμό ως εκλεπτυσμένη εκδοχή του, και όλα τα “μπουμπούκια” του αντικομμουνισμού κάθε απόχρωσης, όπως υπογράμμισε στη δική της μεστή παρέμβαση η Αλέκα Παπαρήγα.

Τα παραπάνω βίντεο με τις ομιλίες δίνουν μια πλήρη εικόνα, που την συμπληρώνουν οι φωτογραφίες της δικής μας Filio Magenta, δίνοντας μια επιπλέον γεύση από την προσέλευση του κόσμου και τη μαζική αγορά των Τόμων του Δοκιμίου, ως ένα μικρό δείγμα για το ενδιαφέρον και τη δίψα του κόσμου να μελετήσει βαθύτερα τη συγκεκριμένη περίοδο και -αντλώντας διδάγματα από την ιστορική πείρα- να πάρει φόρα για το μελλοντικό άλμα που μπαίνει μπροστά μας ως ιστορικό καθήκον.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: