Κατίνα Τέντα-Λατίφη: Στο αντάρτικο είχαμε μαζί μας όλο τον πνευματικό κόσμο, τον αφρό της Ελλάδας…

Δυο σημαντικές μαρτυρίες από το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ “Καινούργιος Ουρανός – Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας”

Τον περασμένο Ιούλιο κυκλοφόρησε το trailer της νέας παραγωγής της ομάδας “Συλλογική Μνήμη”, με τίτλο “Καινούργιος Ουρανός – Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας“. Οι δημιουργοί παρουσίαζαν τη δουλειά τους με το εξής σημείωμα.

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας τον Φλεβάρη του 1945 ξεκινάει η περίοδος της Λευκής Τρομοκρατίας. Χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και οι οικογένειές τους κυνηγιούνται από κρατικούς και παρακρατικούς σχηματισμούς. Εμπρησμοί σπιτιών, βιασμοί, ξυλοδαρμοί, δολοφονίες, φυλακίσεις και εξορίες δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό εξωθώντας τους καταδιωκόμενους να ανέβουν στο βουνό συγκροτώντας εκεί ομάδες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη μαγιά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Πρόκειται για έναν επαναστατικό στρατό, όπου οι γυναίκες συμμετέχουν μαζικά και ουσιαστικά, από τις μάχες μέχρι την ισότιμη λήψη αποφάσεων. Νέες κοπέλες κυρίως από αγροτικές περιοχές, μεγαλωμένες στο περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας και της υπαίθρου, έχοντας όμως την παρακαταθήκη των αγώνων της Κατοχής συμμετέχουν και χειραφετούνται μέσα από τον αγώνα του ΔΣΕ.

Στο ντοκιμαντέρ Καινούργιος Ουρανός οι μαχήτριες του ΔΣΕ αφηγούνται. Γυναίκες διωκόμενες, γυναίκες που συνειδητά επιλέγουν να πολεμήσουν, γυναίκες επιστρατευμένες, συνθέτουν το βιωματικό ψηφιδωτό ενός εμφυλίου πολέμου. Ενός πολέμου που εμπεριέχει την οδύνη, αλλά και την αυταπάρνηση και την ελπίδα της εφόδου προς τον ουρανό.

ΟΜΑΔΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

αρχειακή φωτογραφία: Απόστολος Μουσούρης – Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας ‘ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ’
κολάζ: Alina Lefa

[Trailer] Καινούργιος Ουρανός – Newborn Sky from C M on Vimeo.

Οι παραγωγοί κρατάνε ζωντανό το ενδιαφέρον μας για τη δουλειά τους, που θα κυκλοφορήσει σύντομα ολοκληρωμένη, δημοσιεύοντας στη σελίδα τους δύο μικρά αποσπάσματα με δυο σημαντικές μαρτυρίες από μαχήτριες του ΔΣΕ.

Η Σοφία Φάκου διηγείται την πρώτη της επαφή στο χωριό της με έναν εξόριστο κομμουνιστή και τις επαναστατικές ιδέες.

Ιστορίες της Κατοχής | Σοφία Φάκου – Stories from the Occupation | Sofia Fakou from C M on Vimeo.

Ενώ η μαρτυρία της Κατίνας Τέντα-Λατίφη μας δίνει μερικές όψεις από τη μάχη του ΕΑΜ ενάντια στον αναλφαβητισμό, που έπιανε όλα τα μέτωπα: από το θέατρο, που έβλεπε για πρώτη φορά η επαρχία και την πλούσια δραστηριότητα των νέων που αφορούσε τα πάντα: από τον καθαρισμό των πηγαδιών μέχρι και λέσχες για πινγκ-πονγκ!

Ιστορίες της Κατοχής | Κατίνα Τέντα – Λατίφη – Stories from the Occupation | Katina Tenta – Latifi from C M on Vimeo.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρωτότυπη μουσική επένδυση είναι του αείμνηστου Θάνου Μικρούτσικου!

Η εικόνα του εξώφυλλου είναι από το προσωπικό αρχείο του Μάνου Ζαχαρία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: