Επίσκεψη – προσκύνημα στη Μακρόνησο με την Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ)

Την Κυριακή 11 του Ιούνη η Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου πραγματοποιεί για μια ακόμα χρονιά επίσκεψη – προσκύνημα στη Μακρόνησο.

Η Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) ιδρύθηκε το Φθινόπωρο του 1987. Τα ιδρυτικά μέλη της ήταν αγωνιστές και αγωνίστριες (στρατιώτες η πολιτικοί κρατούμενοι), που βασανίστηκαν στα τρομερά στρατόπεδα της Μακρονήσου την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

Την Κυριακή 11 του Ιούνη η Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου πραγματοποιεί για μια ακόμα χρονιά επίσκεψη – προσκύνημα στη Μακρόνησο.

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση θα αναχωρήσουν λεωφορεία, στις 7 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος (τηλέφωνα επικοινωνίας 210.3247.820, 6974.278.797 και 6977.513.165). Το πλοίο, από το λιμάνι του Λαυρίου για τη Μακρόνησο, θα αναχωρήσει ώρα 9 – 9.30 π.μ.

Το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», με τη διεύθυνση του Τεό Λαζάρου, θα παρουσιάσει το έργο «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γ. Ρίτσου, που έχει μελοποιήσει ο Χρ. Λεοντής.

Οι σκοποί της ΠΕΚΑΜ, σύμφωνα με το καταστατικό της, μεταξύ άλλων είναι:

Η κατοχύρωση του ιστορικού – μνημειακού χαρακτήρα του στρατοπέδου της Μακρονήσου, η ανάδειξη και προστασία του με έργα και συμβατές με το χαρακτήρα του δραστηριότητες και η διατήρηση των χώρων εκείνων ώστε να αναδείχνεται ο τρόπος διαβίωσης και βασανισμού των κρατουμένων σ’ αυτό αγωνιστών.

Η διάδοση, η προβολή και εκλαΐκευση με όλα τα μέσα των δοκιμασιών και των θυσιών των αγωνιστών των στρατοπέδων της Μακρονήσου, για να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές σε πόσες θυσίες πρέπει να υποβληθεί ο λαός για να κατακτήσει τη λευτεριά, τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία.

Η επαφή, η καλλιέργεια και η ανάπτυξη του πνεύματος της αντίστασης κατά της βίας, υπό κάθε μορφή, για την ειρήνη, την προκοπή του τόπου, τη δημοκρατία και τη λευτεριά σε πανελλήνια πανευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.

Η λειτουργία, συντήρηση, διαχείριση και διοίκηση του παραχωρηθέντος από το Υπουργείο Πολιτισμού μουσειακού χώρου στο κτίσμα της οδού Αγίων Ασωμάτων 31 το οποίο αφορά την ιστορία των στρατοπέδων της Μακρονήσου. Στο μουσείο αυτό, θα συγκεντρωθούν όσα αντικείμενα υπάρχουν, που έχουν σχέση με τη ζωή των αγωνιστών της Μακρονήσου από ιστορικά βιβλία και φωτογραφίες μέχρι παντός είδους αντικείμενα, που θα κρατούν ζωντανά τα δεινά των πατριωτών και των ηρώων που θυσίασαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας, τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία του λαού.

Διεύθυνση: Αγίων Ασωμάτων 31, 10553, Θησείο – Αθήνα, Τηλ: 210-3247820

Ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Τρίτη έως και Παρασκευή 10:00 π.μ.-1 μ.μ. & Σάββατο-Κυριακή 11 π.μ-2 μ.μ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: