ΕΔΕΣ – «Σκοπός της ανταρτικής αυτής ομάδας είναι αποκλειστικά, η καταπολέμηση του κομμουνισμού στην Ελλάδα»…

Τα σχόλια είναι περιττά για το ποιοι πολεμούσαν τους Γερμανούς, ποιοι συνεργάζονταν μαζί τους και ποιοι πολεμούσαν τον ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ…

Σαν σήμερα, στις 9 του Σεπτέμβρη 1941, ιδρύθηκε ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ) με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ναπολέοντα Ζέρβα. Βασικός σκοπός της ίδρυσής του ήταν να αποτελέσει «αντίβαρο» του ΕΛΑΣ.  Αυτό δεν έγινε δυνατό, έξω από τα όρια της Ηπείρου όπου κυρίως ο ΕΔΕΣ έδρασε, υποστηριζόμενος και ενισχυόμενος αδρά με χρήμα (χρυσές λίρες) και οπλισμό από τους  Άγγλους.

Ο ΕΔΕΣ υπήρξε το κυριότερο ένοπλο στήριγμα της ελληνικής αστικής τάξης και του βρετανικού ιμπεριαλισμού στον ελλαδικό χώρο την περίοδο της Κατοχής. Όπως αναφέρουν διάφορες γερμανικές πηγές, ήδη από τα τέλη του 1943 είχε «κλειστεί μια σιωπηρή συμφωνία να μη γίνονται αμοιβαία εχθροπραξίες στην περιοχή των εθνικών ανταρτών» (δηλαδή μεταξύ Γερμανών και ΕΔΕΣ).

Την περίοδο που διεξάγονταν οι μάχες της Αθήνας και του Πειραιά (Δεκέμβρης του 1944) ο ΕΛΑΣ συνέτριψε τον ΕΔΕΣ, τα υπολείμματα του οποίου φυγαδεύτηκαν όπως – όπως από τους Βρετανούς στην Κέρκυρα.

Με αφορμή την επέτειο, αναδημοσιεύουμε από τον Ριζοσπάστη της 23 του Γενάρη 1998, το παρακάτω άρθρο του Ηλία Αρμάγου:

Συνεργάτες των κατακτητών

Τον τελευταίο καιρό ξεσηκώθηκε μια βρομερή εκστρατεία ενάντια στο ΚΚΕ, της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του πρωτοκαπετάνιου του, Αρη Βελουχιώτη. Ρίχνοντας λάσπη προσπαθούν να αμαυρώσουν την 80χρονη ιστορία του Κόμματος.

Όμως αυτό δεν πρόκειται να το καταφέρουν. Η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να αλλοιωθεί. Ποιοι πολέμησαν τους Γερμανούς κατακτητές και ποιοι συνεργάστηκαν μαζί τους, εναντίον της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, το πιστοποιούν ντοκουμέντα που καταγράφω παρακάτω και με μαρτυρίες από τις εφημερίδες της εποχής εκείνης. (“Καθημερινή” 27-7-1944 και 13-8-1944. “Νέα Ευρώπη” Θεσσαλονίκης 25-7-1944).

Τα φασιστικά τάγματα ασφαλείας, είχαν γενικό αρχηγό το Γερμανό υποστράτηγο των ΕΣ-ΕΣ φον Στροπ και κάτω από τις διαταγές του συγκροτούνται, εξοπλίζονται και μισθοδοτούνται από το γερμανικό στρατό.

“Το τάγμα εθελοντών “Λεωνίδας” διά της υπογραφής του αρχηγού Λεωνίδα Βρεττάκου, υποχρεούται να υπακούει εις τας διαταγάς του γερμανικού στρατού παρά τη μονάδι 40028. Ο οπλισμός ορίσθει ως εξής: 1.000 τυφέκια, 22 πολυβόλα, 10 όλμοι κ.ά. Ο ιματισμός θα είναι ιταλικός, θα φέρουν κίτρινα περιβραχιόνια με τα διακριτικά ΣΣ εις τον αριστερό βραχίονα.

Αρχηγός

Διοικητής Ρατινφάρτ”.

– Συμφωνητικό ιδρύσεως τάγματος Κορίνθου: “Εν Κορίνθω τη 27η Φεβρουαρίου 1944”, ακολουθεί κείμενο σύμφωνα με τη διαταγή του Γερμανού διοικητή και ακολουθούν 10 υπογραφές αξιωματικών και 214 οπλιτών. Τελειώνει με το “χάϊ – Χίτλερ” (από το βιβλίο του Η. Στεριόπουλου “Ο Μωριάς στα όπλα”).

– Διαταγή επιχειρήσεως στρατιωτικής διοίκησης Πάτρας: “Το απόσπασμα θα υπάγεται στο Γερμανό λοχαγό Χ, όστις θα ρυθμίζει τας κινήσεις και δράσεις εν γένει των τμημάτων του αποσπάσματος…” Πάτρα 22-2-1944, ο στρατιωτικός διοικητής Πατρών Ν. Κουρκουλάκος, συνταγματάρχης πεζικού.

Στα τάγματα Πατρών προσκολλήθηκε λίγο καιρό πριν την απελευθέρωση και το τάγμα του ταγματάρχη Γ. Καπετσώνη στη Ναύπακτο (ο Καπετσώνης ήταν στο τάγμα του Ψαρρού αρχικά).

– Ε.Π 107. Διαταγή επιχειρήσεως του Καπετσώνη: “Το τάγμα, μετά γερμανικής δυνάμεως, θέλει ενεργήσει την 16ην τρέχοντος εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του συγκροτήματος υψωμάτων Σκάλας – Παληοσκάλας – Δάφνης…”. Αποτελέσματα της επιχείρησης: “Απώλειαί μας: εις νεκρός, Ζαμπούρας Μιχαήλ, 2 Γερμανοί τραυματίαι. Απώλειαι του ΕΛΑΣ 10 νεκροί. (υπογραφή Γ. Καπετσώνης)”.

Η συνεργασία του ΕΔΕΣ με τους φασίστες Αλβανούς, τον Ντ. Μιχαήλοβιτς της Γιουγκοσλαβίας και την Γκεστάπο, διά μέσου και των Αγγλων πρακτόρων, φαίνεται στα ντοκουμέντα από το αρχείο του Ν. Ζέρβα, που έπεσαν στα χέρια του ΕΛΑΣ το φθινόπωρο του 1943, όταν γίνονταν συνδυασμένες επιχειρήσεις ΕΔΕΣ και Γερμανών, εναντίον του ΕΛΑΣ.

Η εφημερίδα του Ζέρβα “Επαναστάτης” (φύλλο 21-24) Οκτώβρης 1943, δημοσίευε τηλεγράφημα του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής προς τον Ζέρβα: “Κατόπιν της υπ’ αριθ. 21/312 αναφοράς προς το Γενικόν Στρατηγείον Μέσης Ανατολής, ανακοινώνουμε ότι τούτο υιοθέτησε τον αγώνα των εθνικών ομάδων ΕΔΕΣ και έθεσεν εκτός νόμου τις οργανώσεις ΕΑΜ-ΕΛΑΣ”.

Τον Οκτώβρη του 1943, ο Νεοζηλανδός λοχαγός Ν. Σκοτ, σύνδεσμος στον ΕΛΑΣ Αττικής, μετείχε στη σύσκεψη με θέμα πώς θα πολεμήσουν τον ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ, που έγινε στο σπίτι του δημάρχου Γεωργάτου και πήραν μέρος αξιωματικοί των ταγμάτων ασφαλείας, του ΕΔΕΣ, της “Χ” και άλλων προδοτών, με κορυφαίο αξιωματικό της Γκεστάπο.

Ο λοχαγός του ΕΔΕΣ Αστέριος Μιχαλάκης, πράκτορας των Γερμανών και στενός συνεργάτης του Άγγλου αντισυνταγματάρχη Τομ, έγραφε στις 25 Σεπτέμβρη 1944, στο Γερμανό λοχαγό Στρακ, διοικητή του ΙΙ γραφείου της γερμανικής διοίκησης Αιγαίου: “Να δημιουργηθεί τακτικός στρατός από δυνάμεις του ΕΔΕΣ, με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη ολοκλήρου της Μακεδονίας και την εκμηδένιση των συνεργαζόμενων με τους Ρώσους, Βούλγαρους και τον Τίτο, δυνάμεων του ΕΛΑΣ”.

Από τα αρχεία του ΕΛΑΣ, με χρονολογία 8-9-1944, έγγραφο του Κισά – Μπατζάκ και του Λ. Ιωαννίδη προς τον Τσαούς – Αντών λέει: “Είμεθα όλοι παιδιά του ΕΔΕΣ και το Δ που μας λείπει από το ΕΕΣ, ελπίζουμε με τη βοήθειά σας να το προσθέσουμε το ταχύτερον”.

Από την έκθεση του Γερμανού ανώτερου αξιωματικού της πολεμικής αεροπορίας στην Ελλάδα, αριθ. 208/44, απόρρητο της 28ης Ιούλη 1944: “Κατάσταση ανταρτών του ΕΛΑΣ: Σαμποτάζ, επιθέσεις κατά ελληνικών οργάνων ασφαλείας, εναντίον τμημάτων ευζώνων και κυρίως ενάντια των γραμμών εφοδιασμού μας. Αναμένεται ενέργεια πιο δραστική..

Ομάδα Ζέρβα: Κρατά ουδέτερη στάση με τον γερμανικό στρατό. Σκοπός της ανταρτικής αυτής ομάδας είναι αποκλειστικά, η καταπολέμηση του κομμουνισμού στην Ελλάδα. Εχει την υποστήριξη των συμμαχών της και των ημετέρων στρατεύματων”.

Ο συνταγματάρχης Δ. Ψαρρός, με γράμμα του προς τον Στ. Σαράφη, κάνει γνωστό ότι κατέχει στοιχεία πως ο ΕΔΕΣ συνεργάζεται με τους Βουλπιώτη, Ταβουλάρη, Ράλλη, Γκεστάπο και πως αν γίνει συζήτηση στο κοινό Στρατηγείο, είναι έτοιμος να τα καταθέσει. (Στ. Σαράφης στο βιβλίο του “Ο ΕΛΑΣ” σελ. 227).

– Ανακοίνωση του διοικητού των ταγμάτων ασφαλείας Αγρινίου, ταγματάρχη Τολιόπουλου, στην τοπική εφημερίδα “Δυτική Ελλάς” (φύλλο 11-9-1944) μετά την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων: “Παρελθόντων ήδη των λόγων αποκρύψεως, ανακοινώνω ότι οι αξιωματικοί και άνδρες των ταγμάτων ασφαλείας, είναι ένα και το αυτό με τον ΕΔΕΣ και τον Ν. Ζέρβα”.

Νομίζω πως τα σχόλια είναι περιττά για το ποιοι πολεμούσαν τους Γερμανούς, ποιοι συνεργάζονταν μαζί τους και ποιοι πολεμούσαν τον ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: