«Αντιφασίστας»: Το υπέρτατο καθήκον της Ομάδας συμβίωσης πολιτικών εξορίστων Κέας

Σημειώσεις για τα καθήκοντα των πολιτικών κρατουμένων, για την ανάπτυξη του ιδεολογικοπολιτικού τους επιπέδου, τη διαπαιδαγώγηση και τις πολιτικές τους υποχρεώσεις, όπως καταγράφονται στο πρώτο φύλλο του «Αντιφασίστα», της χειρόγραφης εφημερίδας της Ομάδας Συμβίωσης Πολιτικών Εξορίστων Κέας

Ο «Αντιφασίστας», χειρόγραφη εφημερίδα της ομάδας συμβίωσης Πολιτικών Εξορίστων Κέας, πρωτοεκδόθηκε από τους εξόριστους στην Ανάφη και προφανώς εκδόθηκε και στην Κέα μετά τη μεταφορά σ’ αυτό το νησί εξόριστων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, από την Ανάφη και τη Φολέγανδρο.

Ανάμεσα σε μια σειρά από ντοκουμέντα των εξορίστων, που παραδόθηκαν την άνοιξη του 2007 από τον οικοδόμο Δημήτρη Μπίθαρη, από την Κέα, στο Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, βρίσκεται και το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Αντιφασίστας», όπου καταγράφονται σημειώσεις για τα καθήκοντα των πολιτικών κρατουμένων, για την ανάπτυξη του ιδεολογικοπολιτικού τους επιπέδου, τη διαπαιδαγώγηση και τις πολιτικές τους υποχρεώσεις.

Από φωτοτυπία του φύλλου αυτού αντιγράψαμε το κύριο άρθρο, που είναι και το πιο ευδιάκριτο (πολύ μικρά γράμματα και ξεθωριασμένα τα περισσότερα) διατηρώντας την ορθογραφία.

«Αντιφασίστας»: Το υπέρτατο καθήκον της Ομάδας συμβίωσης πολιτικών εξορίστων Κέας

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ, Όργανο της Ομάδας Συμβίωσης Πολιτικών Εξορίστων Κέας, Δευτέρα 26 Ιούλη 1943. Περίδος Β! Χρονιά Α! Αριθ. φύλλου 1.

Το υπέρτατο καθήκον μας

Στις σημερινές κοσμογονικές συνθήκες της γιγάντιας πάλης των δύο κόσμων, ενώ ο φασισμός σπαράζει κάτ’ απ’ τα χτυπήματα των ένδοξων σοβιετικών όπλων και των συμμάχων τους, ενώ μέσα στη χώρα μας το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, έχει συνενώσει όλες τις εθνικές δυνάμεις κάτ’ απ’ την ηγεσία του και το αντάρτικο κίνημα απειλεί τα θεμέλια του κατακτητή, ανοίγουμε το βιβλίο της ζωής της Ομάδας συμβίωσης πολιτικών εξορίστων Κέας. Μια καινούργια περίοδος ανοίγεται μπροστά μας, μια καινούργια ζωή. Είναι η ζωή, που θα περάσουμε όλοι από τώρα και που αρχίζει να τη γράφει η ενιαία Ομάδα μας. Ο κάθε σύντροφος, αναμετρώντας τις σημερινές συνθήκες, ζυγίζοντας τις ευθύνες που απορρέουν από τον τίτλο του πολιτικού εξορίστου, έχει καθήκον να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκπληρώσει πέρα ως πέρα τις υποχρεώσεις, που έχει απέναντι στο σύνολο και στο κίνημα.

Οι σημερινές αποφασιστικές στιγμές της πάλης το επιβάλλουν αυτό. Η πείρα, η πολύτιμη και πλούσια πείρα όλων των Ομάδων των πολιτικών εξορίστων, στα διάφορα νησιά των Κυκλάδων κι ιδιαίτερα της Ομάδας Ανάφης, που πάλαιψε μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες της ταξικής πάλης, που έδωσε ολόκληρες δεκάδες ηρωικών νεκρών στο βωμό της επανάστασης και που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της ενιαίας Ομάδας της Κέας, θα είναι ο καθημερινός βοηθός μας και ο φωτεινός οδηγός μας, στην ολοκλήρωση εκείνου που αναλάβαμε, σαν επαναστάτες. Αυτή, θα φωτίζει κάθε στιγμή, σαν άσβεστος φάρος τη σκέψη μας και θα καθοδηγεί τα βήματά μας. Και η ζωή μας, θα συνεχιστεί με τον ίδιο έντονο ρυθμό, βοηθώντας ο ένας τον άλλον, ανεβάζοντας διαρκώς σε ψηλότερο βαθμό το ιδεολογικό και πολιτικό μας επίπεδο και βαδίζοντας όλοι στον καινούργιο δρόμο, που ξανοίγεται μπροστά μας…

***

Η ανεχτίμητη πείρα όλων των Ομάδων των πολιτικών εξορίστων, και ιδιαίτερα της Ομάδας Ανάφης, αποχτήθηκε μέσα σε σκληρούς αγώνες και θυσίες. Το πρώτο και βασικώτερο πρόβλημα, που έμπαινε σ’ όλες τις Ομάδες των πολιτικών εξορίστων, ήταν να διατηρήσουν στη ζωή όλο αυτό το πολύτιμο ανθρώπινο υλικό, που περιέκλειαν στους κόλπους των. Το επισιτιστικό αποτελούσε την αφετηρία για τη λύση κάθε άλλου προβλήματος. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ύστερα απ’ την είσοδο της χώρας μας στο στρόβιλο του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και την κατάχτηση της απ’ τα γερμανοφασιστικά στρατεύματα, το πρόβλημα της επιβίωσης τέθηκε πιο ωμά κι’ αποφασιστικά σ’ όλες γενικά τις Ομάδες των πολιτικών εξορίστων κι’ ιδιαίτερα σε κείνες, που ήταν μεγάλες στον αριθμό και δεν ευνοούνταν καθόλου απ’ τις εδαφικές συνθήκες του νησιού, όπως ήταν της Ανάφης. Και πάνω στο σημείο αυτό, η Ομάδα Ανάφης έχει να επιδείξει μια πολύτιμη πείρα, που την απόχτησε παλεύοντας παλληκαρίσια μέσα στις πιο σκληρές δοκιμασίες και στερήσεις. Το μυστικό για τη διατήρησή μας στη ζωή και συνεπώς και για τη λύση κάθε άλλου προβλήματος αποδείχτηκε περίτρανα πως είναι η δουλειά μας σ’ όλους τους τομείς. Ο κάθε βράχος της Ανάφης, το κάθε άγονο χωραφάκι στην πλαγιά των βουνών, μεταβλήθηκε, χάρη στον ιδρώτα των συντρόφων, σε μια σημαντική πηγή εισοδήματος για το σύνολο.

Μα και στον τομέα τον μορφωτικό, η Ομάδα της Ανάφης δεν έχει συγκεντρώσει λιγώτερη πείρα. Οι φυλακές και οι εξορίες διακήρυξε ο ηρωικός Αρχηγός του Κόμματός μας σ. Νίκος Ζαχαριάδης « είναι τα πανεπιστήμια και τα σχολειά για τους αγωνιστές του λαού». Και η Ομάδα Ανάφης, το κατανόησε αυτό. Η ανύψωση του πολιτικού και ιδεολογικού κριτηρίου του συνόλου, καρπός σκληρής κι’ επίμονης μορφωτικής δουλειάς, το σύστημα μαθημάτων που εφάρμοσε απ’ τα πιο απλά ως τα πιο ανώτερα, το  καταστάλαγμα και η αφομοίωσή τους με το σύστημα της επαναστατικής μορφωτικής άμιλλας, και τέλος η εφαρμογή της ταχτικής του επαναστατικού αυτοέλεγχου, δείγμα για κάθε Ομάδα ανώτερης διαπαιδαγώγησης και συνειδητότητας, είναι μονάχα μερικές πλευρές της όλης δουλειάς της στον τομέα αυτό.

Μα κι΄όλα τ’ άλλα ζητήματα, απ’ τα πιο παραμικρά ως τα πιο μεγάλα, από τα ζητήματα πολιτισμού και κουλτούρας, ως τα ζητήματα διαμόρφωσης επαναστατικού χαρακτήρα, η Ομάδα μας τα πρόσεξε ιδιαίτερα, τα μελέτησε και αποκόμισε πλούσια πείρα…

***

Τραχύς και δύσκολος είναι ο δρόμος που θα διανύσουμε. Όμως για τους επαναστάτες, που πέρασαν τόσες στερήσεις και δοκιμασίες τόσα χρόνια, παλεύοντας, μ’ όλες τις εχθρικές δυνάμεις, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Όσο πιο γρήγορα οι σύντροφοι των άλλων ομάδων αφομοιώσουν την πείρα της Ομάδας μας, όσο πιο γρήγορα κατανοήσουν την ταχτική μας και προσαρμοσθούν στο περιβάλλον μας, κι’ όσο πιο καλύτερα και αποτελεσματικώτερα οι σύντροφοι της Ομάδας Ανάφης, βοηθήσουν μ’ όλες τους τις δυνάμεις τους άλλους συντρόφους, στο σημείο αυτό, εξαλείφοντας και την παραμικρή τους αδυναμία, τόσο και με ταχύτερο ρυθμό η ενιαία Ομάδα της Κέας, θα προχωρήσει στον καινούργιο δρόμο. Αυτό είναι και το υπέρτατο καθήκον όλων μας.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ, Όργανο της Ομάδας Συμβίωσης Πολιτικών Εξορίστων Κέας, Δευτέρα 26 Ιούλη 1943. Περίδος Β! Χρονιά Α! Αριθ. φύλλου 1.

Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του αφιερώματος της Κατιούσα στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: