Ανεκτίμητη προσφορά του ΚΚΕ: Το έργο του φωτογραφικού – κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκε παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ αφιερωμένη στο έργο του φωτογραφικού – κινηματογραφικού συνεργείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος – Δείτε μοναδικά στιγμιότυπα της ηρωικής δράσης του ΔΣΕ

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στο Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη – Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ) η εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ αφιερωμένη στο έργο του φωτογραφικού – κινηματογραφικού συνεργείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος.

Ο δρόμος μπροστά από το σπίτι του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση γέμισε από κόσμο που, εν μέσω έντονης βροχόπτωσης παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση.

Παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα (δείτε εδώ τη δήλωση του Δ. Κουτσούμπα). Επίσης αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφλής τον Γραμματέα Νίκο Αμπατιέλο.

Ακόμα, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

Το «παρών» έδωσαν άνθρωποι του πολιτισμού, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, απόστρατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και αντιπροσωπεία της  ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Το ΕΚΧΦ περικλείει πλευρές από την πλούσια Ιστορία του ΚΚΕ, αλλά και του εργατικού και λαϊκού κινήματος ευρύτερα, μέσα από πολύτιμα ντοκουμέντα, εφημερίδες και έντυπα διαφορετικών ιστορικών περιόδων, μέσα από σπάνιες εκδόσεις και χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

Σε αυτά τα ντοκουμέντα έρχονται να προστεθούν και τα περισσότερα από 15.000 φωτογραφικά στιγμιότυπα, που περικλείουν σχεδόν όλες τις πτυχές της εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και πλευρές από τη ζωή στην πολιτική προσφυγιά. Οι περίπου 15.000 φωτογραφίες του ΔΣΕ, που δίνονται σήμερα σε δημόσια χρήση, είναι ψηφιοποιημένες από πρωτότυπα κινηματογραφικά καρέ των 35 χιλιοστών και φωτογραφικά φιλμ μεσαίου και μεγάλου φορμάτ.

Το ψηφιοποιημένο πλέον αρχείο είναι πλήρως προσβάσιμο στους μελετητές, στους ιστορικούς και τον καθένα που ενδιαφέρεται. Αυτό το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από δωρεές στο αρχείο του ΚΚΕ των οικογενειών του Απόστολου Μουσούρη και Φώτη Ματσάκα, μαχητών του ΔΣΕ και μελών του κινηματογραφικού συνεργείου. Μέρος αυτού του αρχείου έχει δημοσιευτεί στην έκδοση – λεύκωμα της «Σύγχρονης Εποχής», «Απόστολος Μουσούρης – Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας».

Η εκδήλωση και ο εμπλουτισμός του ΕΚΧΦ με το συγκεκριμένο αρχείο αποτελεί και μια έμπρακτη έκκληση για προσφορά και άλλου υλικού στο Αρχείο του ΚΚΕ για την καλύτερη αξιοποίηση, προστασία από τη φθορά του χρόνου και την ανάδειξή του.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Παπαγεωργάκης, υπεύθυνος της λειτουργίας του ΕΚΧΦ, ο οποίος αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του Επιμορφωτικού Κέντρου και στα νέων υλικών με τα οποία εμπλουτίστηκαν οι συλλογές του:

Ο σκηνοθέτης Κώστας Σταματόπουλος παρουσίασε τη δράση και το έργο του κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ:

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν, όταν ο ηθοποιός Αντώνης Ξένος διάβασε το κείμενο του Δημήτρη Ραβάνη – Ρεντή, «Σοφοκλής οχτώ υπό το μηδέν»:

Δυστυχώς λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, ματαιώθηκε το μουσικό πρόγραμμα από τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Μοναδικά στιγμιότυπα της ηρωικής δράσης του ΔΣΕ – Μια παρουσίαση του αρχείου του κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ

Μπορεί ο καιρός να μην επέτρεψε την παρουσίαση του φωτογραφικού αρχείου του κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ από τον Θανάση Λεκάτη, δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» στην εκδήλωση, ωστόσο οι επισκέπτες του 902.gr μπορούν να παρακολουθήσουν τη σύντομη παρουσίαση ενός μέρους μόνο από το υλικό των 15.000 φωτογραφιών. 

Το αρχείο αυτό ψηφιοποιήθηκε από πρωτότυπα κινηματογραφικά καρέ των 35 χιλιοστών και φωτογραφικά φιλμ μεσαίου και μεγάλου φορμάτ και εντάχθηκε στις συλλογές του ΕΚΧΦ ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο στους μελετητές, στους ιστορικούς και τον καθένα που ενδιαφέρεται. Το ψηφιοποιημένο, πλέον, αρχείο έχει τη δικιά του συμβολή στην ιστορική γνώση για τον τιτάνιο αυτό αγώνα στον οποίο πήραν μέρος χιλιάδες λαού.

Τα μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου: Γιάννης, Γιώργος Σεβαστίκογλου, Απόστολος Μουσούρης, Μάνος Ζαχαρίας

Μέρος αυτού του αρχείου έχει δημοσιευτεί στην έκδοση-λεύκωμα της «Σύγχρονης Εποχής»«Απόστολος Μουσούρης – Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας». Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη στο ΕΚΧΦ είναι ελεύθερη, αλλά πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ο Φώτης Ματσάκας

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι αντιπροσωπευτικές, αποτυπώνουν το εύρος των φωτογραφικών ντοκουμέντων, ενώ παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες στις οποίες θα μπορούσε να χωριστεί το πλούσιο ιστορικό υλικό, αναδεικνύοντας το σπουδαίο έργο του κινηματογραφικού συνεργείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ο Απόστολος Μουσούρης

Αυτό το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από δωρεές των οικογενειών των μαχητών του ΔΣΕ και μελών του κινηματογραφικού συνεργείου, Απόστολου Μουσούρη και Φώτη Ματσάκα.

Η συλλογή αυτή περιέχει έναν προς έναν χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες, εμφανίζει τον τρόπο που έζησαν και πολέμησαν, τον χώρο που κινήθηκαν, τον τόπο που λευτέρωσαν. Για πολλούς μπορεί να μη γνωρίζουμε το όνομά τους, χάρη στο υλικό αυτό όμως έχουμε αποτυπωμένη ανεξίτηλα τη μορφή και το έργο τους.

 

Δείτε στο 902.gr μοναδικά στιγμιότυπα της ηρωικής δράσης του ΔΣΕ – Μια παρουσίαση του αρχείου του κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ, με δεκάδες φωτογραφίες, πατώντας εδώ.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: