7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή – Το τελευταίο Φεστιβάλ του Λοΐζου

Το Σεπτέμβρη του 1981 στο Περιστέρι, τον τόνο έδιναν τα συνθήματα για τις επικείμενες εκλογές και το αφιέρωμα στα 40χρονα από την ίδρυση του ΕΑΜ

Συνεχίζουμε την αναδημοσίευση των μερών του αφιερώματος του 902 στη 45χρονη διαδρομή του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, με την αναφορά στο 7ο Φεστιβάλ, που κορυφώθηκε το Σεπτέμβρη στο Περιστέρι. Βρισκόμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, με τα συνθήματα για το 17% -που θα εξασφάλιζαν συμμετοχή στη Β’ κατανομή- να δίνουν τον τόνο, ενώ ήταν η τελευταία φορά που συμμετείχε ο Μάνος Λοΐζος -στο επόμενο Φεστιβάλ θα έφτανε η άσχημη είδηση του θανάτου του, στη Μόσχα.

Στις 10 – 13 Σεπτέμβρη 1981 στο Περιστέρι πραγματοποιήθηκε το 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» και κινήθηκε σε ρυθμούς εκλογών, καθώς σε περίπου ένα μήνα στήνονταν κάλπες.

Στο πρόγραμμά του ξεχώριζαν μεγάλα αφιερώματα – «πολυθεάματα» με τη συμμετοχή καταξιωμένων ηθοποιών, τραγουδιστών, συνθετών.

Κατά σειρά παρουσιάστηκαν τα εξής πολυθεάματα: «Παλεύουμε για την ειρήνη», «40χρονα ΕΑΜ» και πολυθέαμα αφιερωμένο στους αγώνες της εργατικής τάξης, εμπνευσμένο από τον απεργιακό αγώνα των εργατών της κλωστοϋφαντουργίας «Μπάρκο». Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συμμετείχε και ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Β. Σατάλοφ που είχε πάρει μέρος στις διαστημικές αποστολές «Σογιούζ 4», 8 και 10!

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι λογοτεχνικές εκδηλώσεις που απλώθηκαν σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ και ανέδειξαν ποιητές και λογοτέχνες από την Αφρική, την Τουρκία, τη Λατινική Αμερική, την ΕΣΣΔ κι αλλού. Επίσης, δεν έλειψαν οι αγώνες σκακιού, μπριτζ, πινγκ πονγκ κ.ά.

Tα παιδιά ηλικίας μέχρι 15 χρόνων, στους «Νέους Πρωτοπόρους», που είχαν το δικό τους χώρο στο Φεστιβάλ, παρουσίασαν σκετς και θεατρικές παραστάσεις και διαδήλωσαν την τελευταία μέρα στέλνοντας το δικό τους εκλογικό μήνυμα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: