Τραμπουκισμοί και φακέλωμα τραυματιών φοιτητών από την αστυνομία καταγγέλλουν εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ

Τραυματίες φοιτητές αντιμετωπίστηκαν ως ύποπτοι προς σύλληψη, με την αστυνομία να παραβιάζει το ιατρικό απόρρητο και σχεδόν να τους ανακρίνει μέσα στα ασθενοφόρα.

Σκηνές που παραπέμπουν σε πρακτικές της χούντας διαδραματίστηκαν έξω από την ΑΣΟΕΕ κατά την προχθεσινή εισβολή των ΜΑΤ, όπου τραυματίες φοιτητές αντιμετωπίστηκαν ως ύποπτοι προς σύλληψη, με την αστυνομία να παραβιάζει το ιατρικό απόρρητο και σχεδόν να τους ανακρίνει μέσα στα ασθενοφόρα. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε φακέλωμα των φοιτητών, ενώ νωρίτερα ήταν υπεύθυνοι για την παρεμπόδιση των ασθενοφόρων πριν φτάσουν στην ΑΣΟΕΕ, υποβάλλοντάς τα σε έλεγχο πριν τους δώσουν την άδεια να συνεχίσουν, ενώ την ίδια λογική ακολούθησαν κι όταν τα ασθενοφόρα επέστρεφαν με τραυματίες. Αποτέλεσμα ήταν αρκετοί από τους τραυματίες τελικά να μεταφερθούν με δικά τους οχήματα στο νοσοκομείο, φοβούμενοι τους τραμπουκισμούς και την πιθανή σύλληψη από αστυνομικούς. Σοβαρό είναι και το ζήτημα αν το απαράδεκτο σκηνικό αυταρχισμού έγινε εν γνώσει της διοίκησης του ΕΚΑΒ, προφανώς κατόπιν σχετικών εντολών από την πολιτική της ηγεσία, του υπουργείο Υγείας. Το περιστατικό καταγγέλθηκε τόσο από φοιτητές, όσο και από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, που από την πλευρά τους δηλώνουν πως δεν είχαν καμία σχετική ενημέρωση:

“Δεν έχει ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό στη Μεταπολίτευση από όσο γνωρίζουμε. Ηταν πρωτοφανή όσα έζησαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ. Το πρώτο παράδοξο είναι πως οι αστυνομικές δυνάμεις σταματούσαν τα ασθενοφόρα πριν καν αυτά φτάσουν στην ΑΣΟΕΕ, κάνοντάς τους έναν πρόχειρο σύντομο έλεγχο 2-3 λεπτών, πριν τους αφήσουν να περάσουν. Ελεγχαν κάθε ασθενοφόρο που κατευθυνόταν προς την ΑΣΟΕΕ. Αραγε τι όμως θα μπορούσε να κομίζει ένα ασθενοφόρο; Το χειρότερο είναι πως οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν ενδελεχή έλεγχο κατά την αποχώρηση του ασθενοφόρου από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με τον ασθενή μέσα. Ζητούσαν και κατέγραφαν τα στοιχεία του τραυματία, παραβαίνοντας το ιατρικό απόρρητο, ενώ έκαναν και τρομοκρατική συζήτηση (τύπου “ναι, είσαι τραυματίας, αλλά μπορεί να γίνει και η προσαγωγή σου”). Οι διασώστες αιφνιδιάστηκαν, δεν είχαν καμία ενημέρωση από το κέντρο ή από τη Διοίκηση για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. Από όσο γνωρίζουμε, αυτό δεν ήταν καν εν γνώσει της διοίκησης του ΕΚΑΒ. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ηχογραφημένες οι σχετικές συνομιλίες με το κέντρο, καθώς οι διασώστες έχουν ενημερώσει για τις καθυστερήσεις στη διακομιδή εξαιτίας της παρέμβασης της αστυνομίας. Ευτυχώς δεν προέκυψε μεγάλος κίνδυνος για την υγεία των τραυματιών από την απαράδεκτη και αυθαίρετη ενέργεια των αστυνομικών. Ομως καταγράφηκαν πολλές αρνήσεις των ίδιων των τραυματισμένων φοιτητών να μπούνε στα ασθενοφόρα, τα οποία είχαν καλέσει, υπό το φόβο μιας ενδεχόμενης σύλληψης. Αποτέλεσμα, οι περισσότεροι να μεταφέρονται με δικά τους οχήματα στα νοσοκομεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο του φοιτητή με το κάταγμα στο χέρι”.

Με πληροφορίες από alfavita.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: