“Το ΠΑΜΕ μας την έπεσε…” και άλλες ιστορίες για τηλεκανίβαλους

Αυτές οι “καυτές ανταποκρίσεις” από το μέτωπο, δεν απευθύνονται στον κόσμο που ήταν εκεί και ξέρει πολύ καλά τι έγινε, αλλά στα εξαρτημένα αντανακλαστικά αυτών που δεν κατεβαίνουν ποτέ στον δρόμο και σχηματίζουν “γνώμη” από όσα βλέπουν-διαβάζουν στο διαδίκτυο.

Τι έμαθε από τα κανάλια ο μέσος τηλεθεατής για τις διαδηλώσεις της Πέμπτης, μέρα ψήφισης του νόμου-τερατούργμα για τις συναθροίσεις; Αυστηρά μόνο ό,τι βολεύει το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Ότι υπήρχαν μπαχαλάκηδες -αλλά ο νέος νόμος ευτυχώς τους “τελειώνει”, στέλνοντας τον λογαριασμό σε όσους διοργανώνουν πορείες. Ότι ένας συνδικαλιστής αστυνομικός του ΣΥΡΙΖΑ γλίτωσε έναν μπαχαλάκια από βέβαια σύλληψη. Και ότι ο επικίνδυνος “μπαχαλάκιας” ήταν τελικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνει σχετικό βίντεο.

Οι δεξιοί νοικοκυραίοι αποκόμισαν την εντύπωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ αλώνει την αστυνομία, καταλαμβάνει το βαθύ κράτος κι είμαστε προ των θυρών της επανάστασης. Και όλοι οι υπόλοιποι έμειναν με την εντύπωση πως τα δύο άμαζα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτά που δέχτηκαν την επίθεση και έδωσαν τον τόνο στη συγκέντρωση. Κι αν τα γεγονότα δε συμφωνούν με την εικονική πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για αυτά.

Για τους πιο υποψιασμένους, όμως, υπήρχε άλλη γραμμή άμυνας. Πάντα χωράει, εξάλλου, μια μπηχτή για το ΠΑΜΕ, ακόμα και όταν η στάση του επικροτείται και από άλλους χώρους -ή μάλλον, ιδίως τότε.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ βρισκόταν από νωρίς στο Σύνταγμα, σε πλήρη εξέλιξη. Αν τα μπλοκ των άλλων δυνάμεων δεν έβρισκαν χώρο να μπουν στην Πλατεία, το αφήγημα ήταν έτοιμο, δοκιμασμένο: το ΠΑΜΕ περιφρουρεί τη Βουλή… Τώρα που κινήθηκαν παραπλεύρως, από τη Βασιλίσσης Σοφίας και κάποιοι έστησαν το γνωστό σκηνικό (ρίψη μολότοφ κι ασύμμετρη απάντηση με χημικά για να διαλυθεί η πορεία), βρήκαν κάτι εξίσου κλασικό: το ΠΑΜΕ μας την έπεσε, μαζί με τα ΜΑΤ! Το έπαιξαν δειλά στην αρχή μερικά προφίλ στα social media (ΦΒ και Twitter), για να βγει τελικά σχετική ανακοίνωση στο Indymedia, με την κατακλείδα “ΤΟ 2011 ΚΑΝΑΜΕ ΜΙΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ”, που παραπέμπει ευθέως στη μέρα της δολοφονίας του οικοδόμου Δημήτρη Κοτζαρίδη, στη μεγάλη διαδήλωση της 20ής Οκτώβρη…

Τώρα, πώς γίνεται μια συγκέντρωση που ήταν ακίνητη, υποχώρησε συντεταγμένα όταν έπεσαν τα χημικά και επέστρεψε με συγκροτημένα μπλοκ στην Πλατεία, να “επιτίθεται” σε κάποιους που έτρεχαν προς το μέρος της, παραμένει αναπάντητο. Προκύπτει επίσης το ερώτημα, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα βίντεο, ερασιτεχνική λήψη από κινητό κτλ, που να πιστοποιεί την “επίθεση”, την “απόπειρα ακινητοποίησης” άλλων διαδηλωτών κτλ.

Αντιθέτως, πολλοί διαδηλωτές από άλλα μπλοκ πέρασαν ατομικά στις γραμμές του, βρίσκοντας προσωρινά καταφύγιο από την αστυνομική καταστολή. Κάτι που μπορεί να δει κανείς στα πλάνα από το παρακάτω βίντεο, στα πρώτα δευτερόλεπτα, όπου παράλληλα με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ που επιστρέφουν στην πλατεία, βλέπει κανείς πανό και μαυροκόκκινες σημαίες, που διαδήλωναν προφανώς με άλλα μπλοκ, αλλά δεν παρεμποδίστηκαν από κανέναν.

Κι όμως, σε μια μέρα όπου τον τόνο έδωσε η κρατική καταστολή, το οργανωμένο σχέδιο για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις και ο άριστος συγχρονισμός με τον Χρυσοχοΐδη και όσα είπε στη Βουλή, κάποιοι επιλέγουν να πλασάρουν την “επίθεση του ΠΑΜΕ”, ενάντια σε πλήθος μαρτυριών από διαδηλωτές άλλων χώρων, που επαίνεσαν το ΠΑΜΕ για τη στάση του.

Ένα είναι βέβαιο. Αυτές οι “καυτές ανταποκρίσεις” από το μέτωπο, δεν απευθύνονται στον κόσμο που ήταν εκεί και ξέρει πολύ καλά τι έγινε, αλλά στα εξαρτημένα αντανακλαστικά αυτών που δεν κατεβαίνουν ποτέ στον δρόμο και σχηματίζουν “γνώμη” από όσα βλέπουν-διαβάζουν στο διαδίκτυο. Όπως ακριβώς και οι τηλεθεατές, αλλά με άλλα μέσα. Η εικονική πραγματικότητα στα καλύτερά της…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: