Τέλος η περίοδος χάριτος – Συνωστισμό στα ΜΜΜ, τουρισμό και συνολική κυβερνητική διαχείριση βλέπουν οι πολίτες πίσω από την έκρηξη της πανδημίας στη χώρα

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι ένα πλειοψηφικό πια κομμάτι των πολιτών αρνείται να ενστερνιστεί άκριτα το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, καθώς στο ερώτημα για το αν φταίνε οι πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα ή η κυβερνητική διαχείριση, κατά 55% απαντούν το δεύτερο.

Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που τα κεντρικά δελτία των συστημικών καναλιών και τα πρωτοσέλιδα των αντίστοιχων εφημερίδων έβριθαν με δημοσκοπήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας, όπου η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης λάμβαναν ποσοστά αποδοχής μεταξύ 92% και 95%, κάπως σαν τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά του κορονοϊού ένα πράγμα.

Η άνοιξη έφυγε, το φθινόπωρο έφτασε και μαζί του το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, όπως ήταν προδιαγεγραμμένο να συμβεί. Παρότι η κυβέρνηση, γνώριζε τι ερχόταν, ως γνωστόν δεν έκανε τίποτε ουσιαστικό για να αποτρέψει τη σφοδρότητα του επερχόμενου επιδημικού κύματος. Δεν ενίσχυσε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν έκανε ουσιαστικές προσλήψεις και γενικότερα σοβαρές κινήσεις ενίσχυσης του ΕΣΥ, αντίθετα ωστόσο επέλεξε να ανοίξει τον τουρισμό με το παγκοσμίως πρωτότυπο σύστημα του αλγόριθμου, ισοδυναμώντας με ανεξέλεγκτη είσοδο σχεδόν του 90% των επισκεπτών, ενώ άφησε και τα υποτιθέμενα πρωτόκολλα στη διακριτική ευχέρεια ξενοδόχων και άλλων επιχειρηματιών του τουρισμού και των μεταφορών.

Όσα δισεκατομμύρια και αν μοιράζονται στα φίλια κυρίως ΜΜΕ με τις διάφορες λίστες Πέτσα, η πραγματικότητα μοιραία κάποια στιγμή θα χτυπούσε και την πόρτα των πολιτών, που δε βλέπουν πια την πανδημία κυρίως ως ειδησεογραφικό θέαμα, αλλά ως εμπειρία προσωπική τους, του φίλου, του συγγενή τους και δεν μπορούν να πειστούν πια με την ίδια ευκολία ότι για όλα φταίνε τρία φοιτητικά πάρτι, δυο γιαγιάδες που δε φόρεσαν μάσκα στη λαϊκή και η συγκέντρωση στο εφετείο.

Αυτό διακρίνεται από δημοσκόπηση της Κάππα Research, όπου οι πολίτες υποδεικνύουν ως βασικές αιτίες της άσχημης εικόνας με τον ιό το συνωστισμό στα ΜΜΜ κατά 93%, το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού κατά 77%, τις ελλείψεις του συστήματος υγείας κατά 53%, ενώ και ένα 72% θεωρεί ως υπεύθυνη τη συνολική κυβερνητική διαχείριση.

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι ένα πλειοψηφικό πια κομμάτι των πολιτών αρνείται να ενστερνιστεί άκριτα το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, καθώς στο ερώτημα για το αν φταίνε οι πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα ή η κυβερνητική διαχείριση, κατά 55% απαντούν το δεύτερο. Όλα αυτά αντανακλώνται και στα συνολικά ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης, τα οποία από 91% το Μάρτιο έχουν πέσει σε 48%, ενώ αντίστοιχα το μόλις 8% αρνητικών απόψεων έχει εκτοξευθεί και αυτό στο 48%.

Ως προς τις αγωνίες των ερωτηθέντων για το παρόν και μέλλον, αυτές επικεντρώνονται κυρίως στην υγεία των ίδιων και της οικογένειάς τους και στη συνέχεια στο εισόδημά τους, ενώ ως προς τα μέτρα που ζητούν από την κυβέρνηση, το 57% βάζει ως προτεραιότητα τις προσλήψεις υγειονομικών, το 44% τη στήριξη εργαζόμενων και ανέργων, το 37% τη δημιουργία νέων ΜΕΘ και το 36% τη στήριξη των αδυνάτων.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: