Προμελετημένο έγκλημα ο θάνατος πρόσφυγα από κορονοϊό στη δομή της Μαλακάσας – Ανακοίνωση της ΚΟ Ωρωπού του ΚΚΕ

“Αν δεν παρθούν μέτρα η Μαλακάσα θα μετατραπεί σε σύγχρονο κρεματόριο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την ζωή και την υγεία όλου του πληθυσμού που κατοικεί στην περιοχή», προειδοποιεί η ανακοίνωση.

Τις τεράστιες ευθύνες των ως τώρα κυβερνήσεων, αλλά και της δημοτικής αρχής της περιοχής, αναδεικνύει η ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Ωρωπού του ΚΚΕ μετά τον πρώτο θάνατο πρόσφυγα σε δομή από κορονοϊό, και συγκεκριμένα ενός άντρα 61 ετών από το Αφγανιστών, πατέρα δύο παιδιών. Η ανακοίνωση ζητά τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών και τη ουσιαστικών μέτρων προστασίας και ενίσχυσης των τοπικών δομών υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει πως:

«Ένοχη είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ για μετατροπή της χώρας σε μία απέραντη φυλακή, δημιούργησαν δύο μεγάλα κέντρα “φιλοξενίας”-φυλακές στη Μαλακάσα, εγκλωβίζοντας εκεί πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες συνθήκες. Είναι ένοχοι καθώς έχουν στοιβάξει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μεταξύ τους εκατοντάδες γέρους και παιδιά, κυριολεκτικά τον έναν επάνω στον άλλο χωρίς να λάβουν κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας».

Στηλιτεύει τη στάση της δημοτικής αρχής, που, «ενώ λαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και άλλα ανταποδοτικά έργα και παροχές για τη συμμετοχή της στον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στη Μαλακάσα, δεν έχει αξιοποιήσει ούτε ένα ευρώ για τη λήψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εγκλωβισμένων, αλλά και των κατοίκων». Προειδοποιεί ότι «είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος αυτού που είχε καταγγείλει το ΚΚΕ ήδη από τον Απρίλιο, ότι αν δεν παρθούν μέτρα η Μαλακάσα θα μετατραπεί σε σύγχρονο κρεματόριο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την ζωή και την υγεία όλου του πληθυσμού που κατοικεί στην περιοχή».

Υπογραμμίζει επίσης πως «με κινητοποιήσεις οι πρόσφυγες και οι μετανάστες απαιτούν τον άμεσο απεγκλωβισμό τους και τη μετάβασή τους στις χώρες τελικού τους προορισμού, τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής καθώς και ανθρώπινες συνθήκες για όσο παραμένουν χωρίς τη θέλησή τους εγκλωβισμένοι στην περιοχή μας».

«Είναι αιτήματα ταυτόσημα με αυτά των κατοίκων της Μαλακάσας που τα εξέφρασαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους», υπενθυμίζει το ΚΚΕ προσθέτοντας πως «το ΚΚΕ παντού, στο Ευρωκοινοβούλιο, το Κοινοβούλιο, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού, με παρεμβάσεις και Ερωτήσεις, με φυσική παρουσία βουλευτών, ευρωβουλευτών και δημοτικών συμβούλων, μέσα και έξω από το κέντρο φιλοξενίας, δεκάδες φορές έχει αναδείξει τα προβλήματα και τους θανάσιμους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και για τους κατοίκους της περιοχής λόγω των ακατάλληλων και επικίνδυνων συνθηκών που επικρατούν στα δύο κέντρα “φιλοξενίας”-φυλακές και πιέζει συνεχώς διεκδικώντας από την  κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο φορέα να λάβει μέτρα για την αποσυμφόρηση των ήδη ασφυκτικών συνθηκών».

Παράλληλα τονίζει πως «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για όλους. Κάτοικοι της περιοχής, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι όλοι τους θύματα της πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, η οποία μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή της ΕΕ» παραθέτοντας μια σειρά αιτήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και συγκεκριμένα:

• Να πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες καθώς και στο προσωπικό που εργάζεται στο κέντρο φιλοξενίας και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

• Να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, αποφυγής συγχρωτισμού και αποσυμφόρησης του κέντρου φιλοξενίας, να γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων, να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα υλικά ατομικής υγιεινής.

• Να εξασφαλιστεί η επαρκής, υγιεινή διατροφή των προσφύγων και μεταναστών δεδομένου και του εγκλεισμού τους στη δομή λόγω καραντίνας.

• Την αποσυμφόρηση της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και την άμεση μείωση του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών που έχει μεταφερθεί στη Μαλακάσα.

• Να συντομεύσουν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και να προχωρήσει ο άμεσος οργανωμένος απεγκλωβισμός για τη μεγάλη πλειοψηφία που έχει τελικό προορισμό άλλες χώρες, αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και από τις επανενώσεις οικογενειών.

• Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων στο κέντρο φιλοξενίας. Να δημιουργηθούν ιατρεία, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στο κέντρο φιλοξενίας. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού και λοιπού προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας και δικαιώματα.

• Την 24ωρη λειτουργία και στελέχωση με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου και της ΤΟΜΥ Ωρωπού, όπως επίσης και την 24ωρη λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων σε κάθε Δημοτική Ενότητα του Δήμου Ωρωπού και ιδιαίτερα στη Μαλακάσα. Τη μόνιμη παρουσία κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ στην περιοχή. Τη δημιουργία μόνιμου φυλακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Μαλακάσα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: