“Όταν η ιστορία γίνεται δύναμη…” – Ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τα 80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου (VIDEO)

Ένα παιδί ακολουθεί μια κόκκινη γραμμή… Μια κόκκινη γραμμή, αιμάτινη… Μια κόκκινη γραμμή των ηρώων που εκτελέστηκαν, όμως δεν πέθαναν ποτέ… Μια κόκκινη γραμμή που συνδέει τους επαναστάτες του σήμερα με τους επαναστάτες του χθες…

“Σε κάθε ιστορία, όσο δραματική και να είναι, υπάρχει ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος που την έζησε, που δεν το έβαλε κάτω, ούτε με το κρύο, ούτε με την πείνα, ούτε με τον θάνατο. Γι’αυτό τις ιστορίες μου τις λέω χαρούμενες, όχι εύθυμες, χαρούμενες”. Είναι μία από τις φράσεις με τις οποίες ανοίγει το νέο ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ με αφορμή τα 80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940, ένα ακόμα που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από ποιοτικές ανάλογες δουλειές που παρουσιάζει η οργάνωση. Ένα ντοκιμαντέρ που δικαιώνει απόλυτα το μότο του, “Όταν η ιστορία γίνεται δύναμη”, που είναι η δύναμη της ιστορικής μνήμης και συνέχειας, η δύναμη της αλήθειας ενάντια στην παραχάραξη και το ξαναγράψιμο της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συνολικά της ηρωικής δεκαετίας του ’40.

Όπως σημειώνεται στο συνοδευτικό κείμενο του ντοκιμαντέρ που είναι διαθέσιμο στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube:

Ένα παιδί ακολουθεί μια κόκκινη γραμμή… Μια κόκκινη γραμμή, αιμάτινη… Μια κόκκινη γραμμή των ηρώων που εκτελέστηκαν, όμως δεν πέθαναν ποτέ… Μια κόκκινη γραμμή που συνδέει τους επαναστάτες του σήμερα με τους επαναστάτες του χθες…

Μας μεταφέρει σε τόπους και γεγονότα που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ηρωική ιστορία του λαού μας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την πάλη του ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ.

Τα συμπεράσματα που απορρέουν από όλη αυτή την περίοδο και αποτυπώνονται γλαφυρά στο ντοκιμαντέρ, έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, αποτελούν ιδιαίτερη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται οι:

  • Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Χάρης Ραζάκος, υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας
  • Αφροδίτη Μπόμπολη, εκπαιδευτικός με ειδίκευση στη διδασκαλία της Ιστορίας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Αξιοποιήθηκαν αποσπάσματα από τα έργα του Δ. Ραβάνη – Ρεντή, «Παιδιά της Αθήνας», «Και η θάλασσα ήταν τόσο κοντά».

Η ΚΝΕ ευχαριστεί το «Χώρο ιστορικής μνήμης, Κοραή 4» για την παραχώρηση των υπογείων που στεγάζονταν από το 1941 έως το 1944 τα κρατητήρια της ναζιστικής διοίκησης, της Κομμαντατούρ, καθώς και το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την παραχώρηση του Μουσείου της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Σκοπευτηρίου Καισαριανής.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: