Oι κομμουνιστές δεν πατάνε ποτέ σε δυο βάρκες

…εκτός και αν…

Εκτός κι αν είναι αυστηρά κυριολεκτικά και για καλό σκοπό, κι εν προκειμένω τη διάσωση του παραλιακού μετώπου της Ηγουμενίτσας, που με την απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας για παραχώρηση της ΟΛΗΓ Α.Ε στο κεφάλαιο ανοίγει το δρόμο ώστε να αποκοπεί η δωρεάν πρόσβαση του λαού της πόλης και της ευρύτερης περιοχής από πολύτιμους δημόσιους χώρους, για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών της σχεδίων. Ενάντια σε αυτή την επιχείρηση, ΚΚΕ και ΚΝΕ υλοποίησαν μια πρωτότυπη διαμαρτυρία, υψώνοντας πανό με σύνθημα “Λιμάνι και Παραλία στο λαό – ΚΚΕ – ΚΝΕ”, το οποίο κρατούνταν ανάμεσα σε δύο βάρκες. Η σκηνή δεν ήταν μόνο ξεχωριστή, αλλά και κινηματογραφικής σχεδόν αισθητικής, παραπέμποντας κάπως – τηρουμένων των αναλογιών – στους “Κυνηγούς” του Αγγελόπουλου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ανακοίνωση της ΚΟΒ και της ΟΒ Ηγουμενίτσας, που εξηγεί στους κατοίκους της περιοχής τους κινδύνους που εγκυμονεί η συγκεκριμένη απόφαση, καλώντας τους να υπερασπιστούν το παραλιακό μέτωπο, παίρνοντας την τύχη του τόπου στα χέρια τους:

Αγαπητοί συμπατριώτες

Ο κύβος ερρίφθη.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει αναθέσει σε εταιρεία την μελέτη των τευχών δημοπράτησης προς παραχώρηση της ΟΛΗΓ Α.Ε.» στο κεφάλαιο, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής, προσαρμοσμένη στης κατευθύνσεις της ΕΕ.
Η ΟΛΗΓ Α.Ε αποτελεί χρυσοφόρα επιχείρηση, με ετήσια έσοδα εκατομμυρίων, με περιουσιακά στοιχεία ανεκτίμητης αξίας.
Στην «ΟΛΗΓ Α.Ε.» εκτός από το λιμάνι, ανήκει σαν περιουσιακό στοιχείο, και η λεγόμενη «χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας». ‘Έτσι έχουν βαφτίσει όλο το παραλιακό μέτωπο από Σύβοτα έως Σαγιάδα.
Είναι Χώροι που σήμερα ο λαός και η νεολαία του Νομού Θεσπρωτίας, και όχι μόνο, επισκέπτεται για εργασία, για αναψυχή, για ανάπαυση, για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.”
Είναι απαράδεκτο χώροι ζωτικής σημασίας για τον δήμο μας, να χαρακτηρίζονται «χερσαία ζώνη» και να κάνει κουμάντο, σήμερα η ΟΛΗΓ Α.Ε, αύριο κάποιος μεγιστάνας του πλούτου, αντί των κατοίκων και της τοπικής διοίκησης.
Τι σχέση μπορεί να έχουν οι παραλίες με το λιμάνι ;
Ο χώρος μπροστά στο ΤΕΙ χαρακτηρίζεται «βόρειο τμήμα λιμένα». Τι σχέση έχει με το λιμάνι που βρίσκεται στην άλλη άκρη της πόλης;
Είναι δυνατόν η Εθνικής Αντίστασης βασικός δρόμος της πόλης μας να ανήκει στην ΟΛΗΓ Α.Ε. και να αστυνομεύεται από το λιμενικό;
Η ΟΛΗΓ Α.Ε λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ασκεί διαχρονικά «επιχειρηματική δράση», ως αυτοτελής οργανισμός ξεκομμένος από την τοπική κοινωνία και της ανάγκες της. Για αυτό και περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τους ελεύθερους χώρους από τους δημότες με την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελοκαθισμάτων στις παραλίες και σε άλλους ελεύθερους χώρους.
Έτσι αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη οι διοικούντες την ΟΛΗΓ Α.Ε. ,που τυχαίνει να είναι και συμπατριώτες μας.
Μπορείτε να φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν οι χώροι του παραλιακού μετώπου «παραχωρηθούν» σε ένα επιχειρηματικό όμιλο με σκοπό την ανάπτυξη της κερδοφορίας του και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Δεν θα υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο.
Θα αποκλεισθούμε τελείως από την θάλασσα.
Ήδη έχει προγραμματισθεί από την ΟΛΗΓ Α.Ε. η κατασκευή μαρίνας, με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, στο βόρειο τμήμα της παραλίας, στα γηπεδάκια του τένις, κι αυτό από μόνο του θα περιορίσει κατά πολύ της αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στην πόλη.
Τα τελευταία χρόνια έχουν παρελάσει από την πόλη μας όλοι οι υπουργοί τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επί ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν συνένοχες τις τοπικές αρχές, δίνοντας υποσχέσεις για την παραχώρηση κάποιων χώρων.
Ωστόσο ούτε την απαράδεκτη ,για τους κατοίκους της πόλης, συμφωνία μεταξύ ΟΛΗΓ Α.Ε. και Δήμου του 2017 δεν εφαρμόζουν.
Τώρα πια δεν είναι ώρα για κουβέντες , παζαρέματα και δημόσιες σχέσεις στα υπουργεία, όπως κάνει η δημοτική αρχή της Ηγουμενίτσας , αλλά είναι ώρα για δράση.
Εμείς πιστεύουμε ότι το Λιμάνι με τα τεράστια έσοδα του, κι όλο το παραλιακό μέτωπο πρέπει να ανήκει στον λαό και τους φορείς του, χωρίς παζάρια και προϋποθέσεις.
Η Κ.Ο. Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής γενικότερα, μέσα από τους φορείς τους να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα με ανάπτυξη πολύμορφων δράσεων στην κατεύθυνση ματαίωσης άμεσα των σχεδίων της κυβέρνησης που αξιοποιεί και βελτιώνει τους αντιλαϊκούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, και επιτακτικά να απαιτήσουν την παραχώρηση όλου του παραλιακού μετώπου στον λαό.
ΤΩΡΑ είναι η ώρα της λαϊκής αγωνιστικής διεκδίκησης για :
• Να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση για την συντήρηση και για έργα ανάπλασης του χώρου.
• Η ΟΛΗΓ Α.Ε. να περιορισθεί στα κάγκελα του λιμανιού.
• Να μην εφαρμοστούν τα σχέδια της ΟΛΗΓ Α.Ε. για μαρίνα στο κέντρο της πόλης.
Τέλος άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι πρέπει να αγωνισθούμε ενάντια στην πώληση του λιμανιού. Όχι επειδή έχουμε την άποψη ότι η ΟΛΗΓ Α.Ε. υπό κρατική ιδιοκτησία υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, άλλωστε η ζωή έχει δείξει το αντίθετο. Δεν θέλουμε όμως να δυναμώσουν ακόμα πιο πολύ οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γιατί πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να βγουν ωφελημένοι και οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι. Στόχος μας είναι λιμάνι που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Ας πάρουμε τις τύχες αυτού του τόπου στα χέρια μας.
Το παραλιακό μέτωπο μας ανήκει.
Μπορούμε να τους εμποδίσουμε να το μετατρέψουν σε ιδιωτικό χώρο, όπου πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΟΝ ΛΑΟ
ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

Κ.Ο. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ του ΚΚΕ

Ο.Β. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: