Όχι στα εθνικιστικά εμβατήρια – Θέση για το “Μακεδονία Ξακουστή” παίρνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

Ο πατριωτισμός πρέπει να ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπίσουμε τα εργατικά – δημοκρατικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν έχει καμία σχέση με αλυτρωτισμούς, με ιδεοληψίες της “μεγάλης Ελλάδας”, με τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, τους σχεδιασμούς της και τις συμφωνίες της.

Πολλά γράφτηκαν αυτές τις μέρες για το αν θα πρέπει να παίζεται το “Μακεδονία ξακουστή” από τις Φιλαρμονικές των δήμων, όχι μόνο στις παρελάσεις, αλλά ακόμα και σε αγώνα δρόμου στην Αθήνα. Την εθνικιστική αυτή έξαρση, στην οποία πρωταγωνιστούν οι χρυσαυγίτες και διάφορα άλλα ακροδεξιά και αντιδραστικά στοιχεία, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, καλώντας τους μουσικούς να μην παίζουν τέτοιου είδους εμβατήρια, τα οποία αντικειμενικά καλλιεργούν κι ενισχύουν τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. Οι μουσικοί στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ακόμα το πραγματικό περιεχόμενο του πατριωτισμού, που καμία σχέση δεν έχει με μεγαλοϊδεατικά σχέδια και αλυτρωτικές βλέψεις, ούτε με την εξύμνηση ιμπεριαλιστικών μηχανισμών όπως το ΝΑΤΟ:

«Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου έφερε στην επικαιρότητα και τον κλάδο των μουσικών. Όχι γιατί δεκάδες Φιλαρμονικές επένδυσαν μουσικά τις παρελάσεις, αλλά για το ρεπερτόριο που αυτές επέλεξαν.

Συγκεκριμένα συζητήθηκε για το αν οι Φιλαρμονικές θα έπαιζαν το εμβατήριο “Μακεδονία ξακουστή”. Αρκετές μέρες πριν στήθηκε σκηνικό από πληθώρα μηχανισμών (δημοτικές αρχές, ΜΜΕ, βουλευτές κ.ά.) με στόχο την έξαρση των εθνικιστικών αντανακλαστικών. Ακόμα και σε διοργάνωση αγώνα δρόμου στην Αθήνα οι διοργανωτές ζητούσαν να παιχθεί το συγκεκριμένο εμβατήριο για την “εμψύχωση” των δρομέων.

Πρωταγωνιστές αυτού του σκηνικού οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής που είχαν πιάσει στασίδι στις εξέδρες των παρελάσεων. Ο υπόδικος Κασιδιάρης, καλεσμένος των διοργανωτών, έσπευσε να κάνει δηλώσεις μετά τον Πρόεδρο της Βουλής στη στρατιωτική παρέλαση, που δεν παρέλειψε να μεταδώσει η ΕΡΤ. Εξοργιστικό είναι ότι στην Καλλιθέα φασιστικές ομάδες με κράνη και κουκούλες εμφανίστηκαν στην παρέλαση υπό τη συνοδεία και την προστασία της Αστυνομίας.

Όταν μέλη της Λαϊκής Επιτροπής της Καλλιθέας απάντησαν στις προκλήσεις τους, η Αστυνομία επιτέθηκε στα μέλη των Σωματείων στέλνοντας αρκετούς στο νοσοκομείο, προστατεύοντας τους φασίστες.

Όλο αυτό το αντιδραστικό σκηνικό φαίνεται ότι στήθηκε με την ανοχή της κυβέρνησης, τη στιγμή που καλεί σε “προοδευτικό μέτωπο” ενάντια στην ακροδεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Συνάδελφοι, ο πραγματικός πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με τις ναζιστικές εγκληματικές οργανώσεις και τις εθνικιστικές κορόνες. Είναι ανησυχητικό στρατιωτικές δυνάμεις που παρελαύνουν να φωνάζουν σύνθημα που λέει ότι η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική.

Η κυβέρνηση έχει πλήρη ευθύνη για αυτές τις καταστάσεις. Είναι υποκριτικό να μιλάς για μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και οι στρατιώτες με τις υποδείξεις των ανωτέρων τους να φωνάζουν εθνικιστικά συνθήματα, την ώρα που ο υπουργός Άμυνας κάθε μήνα βρίσκεται στις ΗΠΑ για να σχεδιάζει μαζί με τους “συμμάχους” τις νέες επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

Η πατρίδα μας έχει συγκεκριμένα σύνορα και αυτά πρέπει να υπερασπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο ελληνικός λαός. Δεν μπορεί στρατιωτικοί θύλακες να προάγουν δημόσια τον αλυτρωτισμό και τον επεκτατισμό.

Δεν μπορεί αυτή την επικίνδυνη εθνικιστική αντίληψη να την εμψυχώνουμε οι μουσικοί των Φιλαρμονικών παίζοντας το συγκεκριμένο εμβατήριο που προωθεί τέτοιες αντιλήψεις.

Ο πατριωτισμός πρέπει να ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπίσουμε τα εργατικά – δημοκρατικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν έχει καμία σχέση με αλυτρωτισμούς, με ιδεοληψίες της “μεγάλης Ελλάδας”, με τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, τους σχεδιασμούς της και τις συμφωνίες της.

Κανένας Έλληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: