Ο εισαγγελέας διέταξε αναγκαστική σίτιση του Κουφοντίνα!

Οι αρχές φοβούνται να χρεωθούν τον θάνατο του απεργού πείνας και προχωρούν στην αναγκαστική σίτιση, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Αμνηστεία είναι βασανιστήριο!

Ο εμπαιγμός του κρατούμενου απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα κλιμακώνεται, φτάνοντας στην επιστράτευση του μέτρου της αναγκαστικής σίτισής του, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τη Διεθνή Αμνηστεία και αποφάσεις ιατρικών συνεδρίων αποτελεί βασανιστήριο!

Ο Κουφοντίνας έχει φτάσει τις 47 ημέρες απεργίας πείνας, νοσηλευόμενος στην Εντατική του Νοσοκομείου της Λαμίας και αντέδρασε στον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης ζητώντας χτες να του αφαιρεθεί η πεταλούδα -δηλαδή ο ορός ενυδάτωσης- ξεκινώντας και απεργία δίψας.

Το έγγραφο που συνέταξε η διοίκηση του νοσοκομείου περιέγραφε την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του, τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του και για την πρόκληση μόνιμης βλάβης στον οργανισμό του. Η απάντηση του εισαγγελέα Λαμίας ήταν να διατάξη τη λήψη – χορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέσων για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να καταστεί η υγεία του μη αναστρέψιμη.

Πρακτικά η φράση “όλα τα αναγκαία μέσα” σημαίνει και το μέτρο της αναγκαστικής σίτισης, που όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, θεωρείται βασανιστήριο!

Η απόφαση του εισαγγελέα αναφέρει τα εξής.

Ο Δημήτριος ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ του Κωνσταντίνου, κρατούμενος του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού, από 8-1-2021 κατήλθε σε απεργία πείνας, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και ήδη από τις απογευματινές ώρες της 22-2-2021 δηλώνει και απεργός δίψας, αρνούμενος τη χορήγηση υγρών και λοιπής φαρμακευτικής αγωγής. Ο ως άνω κρατούμενος αρνείται να συναινέσει σε ιατρικές πράξεις που κρίνονται αναγκαίες για την υγεία του, ενώ σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο έγινε από τον ασθενή προσπάθεια αυτοτραυματισμού δια της βίαιης εξαγωγής του τοποθετημένου στο αριστερό άνω άκρο φλεβοκαθετήρα, που απετράπη με την ακαριαία παραίνεση των ιατρών της ΜΕΘ.

Ως εκ τούτου, προς επίτευξη του σκοπού εξασφάλισης της ζωής και υγείας του κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ, ο οποίος σύμφωνα με τα συνημμένα ιατρικά έγγραφα περιήλθε σε κατάσταση άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, κατόπιν υποδείξεως των αρμοδίων ιατρών, επαναλαμβάνουμε ότι εμμένουμε (σ.σ σε επανειλημμένες) παραγγελίες μας και κρίνουμε αναγκαίο να διατάξουμε τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων, συνεκτιμώντας την προσωπικότητα του κρατουμένου, τις επιδιώξεις του και τη σταθερότητα της απόφασής του, προς αποτροπή άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, με συνθήκες που εξασφαλίζουν τον απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, της προσωπικότητας και αξιοπρέπειας του κρατουμένου και με τη λήψη ειδικών μέτρων φρούρησης και ασφαλείας.

Διατάσσουμε τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη ζωή και υγεία του ως άνω κρατουμένου Δημητρίου ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ του Κωνσταντίνου, απεργού πείνας, νοσηλευόμενου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, κρατουμένου του Καταστήματος Κράτησης Δομοκο, και κάθε αναγκαία ιατρική πράξη και θεραπεία κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, εφόσον κρίνονται επιβεβλημένα από τους θεράποντες ιατρούς για την υγεία και ζωή του κρατουμένου, έτσι ώστε να αποφευχθεί άμεσος κίνδυνος ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του.

Θυμίζουμε τι αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

Η ΟΕΝΓΕ δηλώνει άλλη μια φορά πως πάγια και σταθερή θέση των νοσοκομειακών γιατρών σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις απεργίας πείνας είναι:

1. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας δε νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά τη θέλησή του.

2. Ιδιαίτερα δε η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστείας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: