Κάντε ελέγχους αλλά όχι σε όλους – Παλινωδίες από ΕΟΔΥ και ΥΠΠΟ μετά το κρούσμα στη Στοά του Αττάλου

“Καταγγέλλουμε την αθέτηση της δέσμευσης του Υπουργείου Πολιτισμού για έλεγχο του συνόλου των εργαζομένων, καθώς και τη μεθόδευση των διαδικασιών από τον ΕΟΔΥ, που αφήνει εκτεθειμένους στον κίνδυνο τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους επισκέπτες των άνω αρχαιολογικών χωρών.”

Μπορεί οι αρχές να κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την ατομική ευθύνη, ωστόσο η στάση τους για τους δημόσιους μαζικούς χώρους με εργαζόμενους και επισκέπτες, όπως στην περίπτωση με το κρούσμα στη Στοά του Αττάλου είναι ενδεικτική για την κρατική ευθύνη και τους κινδύνους στους οποίους θέτει τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ. Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση των συμβασιούχων υπαλλήλων του χώρου, που αποκαλύπτει τη συγκάλυψη του θέματος με ευθύνη μερίδας ΜΜΕ και τη θέση των εργαζομένων που μένουν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο.

Συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Αγοράς, της Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης Αδριανού, με ανακοίνωσή μας είχαμε καταγγείλει ότι μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα εργαζομένου με ιό Covid-19, ο ΕΟΔΥ είχε αρνηθεί να προβεί σε έλεγχο των εργαζομένων στους χώρους μας.

Χθες (12/8), κατόπιν των πιέσεων που δέχτηκε ο ΕΟΔΥ λόγω και της δημοσιοποίησης του γεγονότος και ενώ το υπουργείο πολιτισμού με ανακοίνωσή του μιλούσε για έλεγχο του συνόλου των εργαζομένων στους ανωτέρω χώρους, η κατάσταση διαφοροποιήθηκε.
Η υπηρεσία μας μας ενημέρωσε ότι οι έλεγχοι δεν θα γίνονταν στο σύνολο των 100 και άνω εργαζομένων στους συγκεκριμένους χώρους, αλλά επιλεκτικά μόνο σε 25 από αυτούς.

Αρκετοί από τους συναδέλφους αρχαιοφύλακες αρνηθήκαμε να υποβληθούμε στον κατ’ επιλογή έλεγχο, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται η αξιοπιστία του, καθ’ όσον το επιβεβαιωμένο κρούσμα, λόγω της φύσης τής εργασίας του (καθαρισμός χώρων), ερχόταν σε επαφή με το σύνολο των εργαζομένων και απαιτήσαμε τον έλεγχο όλων μας, όπως και το υπουργείο μας είχε διαβεβαιώσει με την ανακοίνωσή του.

Μετά την δειγματοληψία από τα 25 άτομα, και ενώ το συνεργείο του ΕΟΔΥ αποχωρούσε, επέστρεψε στο χώρο και προέβη σε νέα δειγματοληψία ακόμη 10 ατόμων, τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με το δικό μας χώρο, αλλά ανήκουν στο προσωπικό της ΕΦΑΑ και στεγάζονται σε διαφορετικό κτήριο (Βάιλερ) της οδού Μακρυγιάννη.

Ως εκ τούτου, καταγγέλλουμε την αθέτηση της δέσμευσης του Υπουργείου Πολιτισμού για έλεγχο του συνόλου των εργαζομένων, καθώς και τη μεθόδευση των διαδικασιών από τον ΕΟΔΥ, που αφήνει εκτεθειμένους στον κίνδυνο τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους επισκέπτες των άνω αρχαιολογικών χωρών.

Επίσης, καταγγέλλουμε την παραπληροφόρηση από μερίδα των ΜΜΕ, που αφήνουν την κοινή γνώμη να θεωρεί ότι όλα γίνονται σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Τι γίνεται με το κρούσμα στη Στοά Αττάλου; – Ύποπτη κωλυσιεργία των αρχών για τα απαραίτητα τεστ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: