Ήταν ο Κολοκοτρώνης Σαλονικιός; – Οι μπουγάτσες και το νέο χτύπημα “αριστείας” από μέλος της επιτροπής “Ελλάδα 2021”

Νέα γαστρονομικά και ιστορικά δεδομένα μετά από παρέμβαση – τομή του Αριστείδη Χατζή για τις μπουγάτσες που καταβρόχθιζε εν ώρα μάχης ο Γέρος του Μοριά.

Νέα δεδομένα στην ελληνική πολιτική και γαστρονομική ιστορία φέρνει παρέμβαση του καθηγητή Αριστείδη Χατζή, μέλους της επιτροπής “Ελλάδα 2021” και συγγραφέα του βιβλίου “Φιλελευθερισμός”, το οποίο μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την ιστορία του 1821, αλλά αποτελεί από μόνο του πιστοποιητικό αριστείας επαρκές για τη θέση.

Ο κύριος καθηγητής λοιπόν, προσπάθησε να διασκεδάσει το ακροατήριό του στα ΜΚΔ μέσω ενός ιστορικού ανεκδότου για το Γέρο του Μοριά, που διέκοψε την κατανάλωση μπουγάτσας, για να ειδοποιήσει τα παλικάρια του ότι οι Τούρκοι υποχωρούσαν στο Βαλτέτσι. Δεν είναι τόσο παράξενο που το μέλος της επιτροπής δε γνώριζε το τοπικό πελοποννησιακό έδεσμα της “μπογάτσας”, που ουδεμία σχέση με το γνωστό αγαπημένο γλυκό, εκτός από την κοινή ετυμολογική ρίζα της ιταλικής focaccia, που στα τουρκικά έγινε pogaca κι από εκεί διαδόθηκε σε διάφορες κουζίνες των Βαλκανίων αλλά και της Ουγγαρίας, με διάφορες παραλλαγές.

Αποτελεί ωστόσο απορίας άξιον που ο κύριος Χατζής, θεώρησε απολύτως λογικό ότι υπήρχε μπουγάτσα στην Πελοπόννησο το 19ο αιώνα, εποχή που δεν υπήρχε ούτε καν στη Θεσσαλονίκη ή στον υπόλοιπο σύγχρονο ελλαδικό χώρο, καθώς όπως είναι γνωστό εισήχθη για πρώτη φορά αρχικά στις Σέρρες από Μικρασιάτες έναν περίπου αιώνα μετά τα γεγονότα όπου συμμετείχε ο Κολοκοτρώνης. Πληροφορία όχι ακριβώς δυσπρόσιτη, καθώς αναβρίσκεται με μια απλή αναζήτηση, εκτός κι αν κάτι μας κρύβουν. Αν μη τι άλλο, το νέο χτύπημα αριστείας μας άνοιξε την όρεξη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: