Είναι αγωνιστής ο Γιάννης; Όχι, αλλά αυτοί που τον βρίζουν είναι ρατσιστές

Ναι, ο Γιάννης μπορεί να μην είναι κοινωνικός αγωνιστής, ούτε καν ακτιβιστής, όπως το λένε στο Αμέρικα. Αυτοί που τον βάζουν όμως στο στόχαστρο, είναι ξεκάθαρα ρατσιστές, οργανικό κομμάτι της μαύρης αντίδρασης

Μα γιατί πάντα να κάνετε τον ήρωα τον Αντετοκούνμπο;

Μια πιθανή απάντηση είναι ότι λέει τα αυτονόητα, σε μια εποχή που αυτά μόνο τέτοια δεν είναι στο δημόσιο λόγο. Ο Μαρξ δεν είχε ανακαλύψει την ταξική πάλη, το είχαν κάνει, άλλοι αστοί επιστήμονες, πριν από αυτόν, αλλά σήμερα οι αστοί δημοσιολόγοι βγάζουν σπυριά και μόνο στο άκουσμα της έννοιας. Οι καιροί πάντως είναι πονηροί και πολλοί λένε τα αυτονόητα, για να ξεπλύνουν την εικόνα τους, κάνοντας το θάρρος της γνώμης τους μάρκετινγκ.

Η άλλη πιθανή απάντηση είναι πως τον κάνουν ήρωα αυτοί που τον στοχοποιούν. Η μόνη σχέση που έχει ο Γιάννης με τους αγώνες είναι μες στα γήπεδα του μπάσκετ. Δεν είναι ήρωας, πόσο μάλλον working class hero. Ίσα-ίσα κάποιοι λένε μάλιστα πως είναι σύμβολο της “άλλης πλευράς”, πως τάχα οι καλοί πετυχαίνουν, όσο χαμηλή κι αν είναι η αφετηρία τους, όσα εμπόδια και προκαταλήψεις και αν αντιμετωπίζουν, “success story made in Greece”. Σωστό, αλλά υπάρχει και αντίστροφη ανάγνωση. Αν ο Γιάννης, που είναι φτασμένος, πετυχημένος, σχεδόν τοτέμ και δεν έχει κανέναν ανάγκη, δέχεται τέτοιο πόλεμο γιατί είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα ρατσισμού, φανταστείτε τι βιώνουν άλλοι μετανάστες, που είναι στην ίδια θέση που βρισκόταν κι αυτός, προτού γίνει διάσημος. Της γης οι κολασμένοι όχι απλά δεν έχουν ίσα δικαιώματα, αλλά δεν έχουν καν το δικαίωμα να μιλάνε: Σκάσε και κολύμπα.

Ναι, ο Γιάννης μπορεί να μην είναι κοινωνικός αγωνιστής, ούτε καν ακτιβιστής, όπως το λένε στο Αμέρικα. Αυτοί που τον βάζουν όμως στο στόχαστρο, είναι ξεκάθαρα ρατσιστές, οργανικό κομμάτι της μαύρης αντίδρασης. Κι αυτός είναι ένας καλός κι επαρκής λόγος να ασχολούμαστε με το θέμα και να παίρνουμε θέση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: