“Έφυγε” ο Βασίλης Πριόβολος (Καπετάν Ερμής) – Τα στερνά δεν τίμησαν τα πρώτα

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Πριόβολου έγινε λίγες μόλις βδομάδες πριν το θάνατό του, στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Απέδειξε έτσι πως παρέμενε αμετανόητα Πασόκος -σε αντίθεση με πολλούς συντρόφους του, που είχαν βρει καταφύγιο στο Σύριζα- και πως τα στερνά δεν τίμησαν τα πρώτα.

Πλήρης ημερών, έχοντας πατήσει τα 100 χρόνια -συνομήλικος με το Κομμουνιστικό Κόμμα, στο οποίο ήταν αρχικά ενταγμένος- έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Πριόβολος, γνωστότερος ως Καπετάν Ερμής. Ο Πριόβολος (Ερμής) ήταν ο υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη, που πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και το αντάρτικο του ΔΣΕ, σε σκληρές μάχες, φέρνοντας σε πέρας πολλές δύσκολες αποστολές. Αλλά στη Μεταπολίτευση κατέληξε στη μεγάλη αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ και της ενσωμάτωσης, πρωτοστάτησε στη διάσπαση των αντιστασιακών ενώσεων, και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, αμετανόητος “Πασόκος”.

Γεννήθηκε το 1918 στα Άγραφα, σε ένα χωριό της Ευρυτανίας. Σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που είχε παράδοση αγώνων και σκληρής αντίστασης κατά των δυνάμεων κατοχής, κι έγινε μέλος του ΚΚΕ, στη διάρκεια των σπουδών του. Ανέβηκε στο βουνό κι έγινε μέλος των έμπιστων μαυροσκούφηδων του Άρη Βελουχιώτη, του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ. Πειθάρχησε στο κόμμα και τη συμφωνία της Βάρκιζας, και δεν ακολούθησε τον Άρη στην απόπειρά του να ξεσηκώσει νέο αντάρτικο. Πολέμησε ως αξιωματικός στο ΔΣΕ  και είχε σημαίνοντα ρόλο στην απόκρουση των επιχειρήσεων “Τέρμινους” και “Λαίλαψ” του κυβερνητικού στρατού.

Μετά τον εμφύλιο, διέφυγε στη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουμανία, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας, για να επιστρέψει στην Ελλάδα με την αμνηστία του 78′. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, ήταν υποψήφιος βουλευτής του και μολονότι δεν εκλέχτηκε, είχε άριστη σχέση με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο που έγινε υπουργός Συγκοινωνιών και τον διόρισε στον οργανισμό αστικών λεωφορείων (τον πρόδρομο του σημερινού ΟΑΣΑ), όπου έμεινε στην ιστορία η απεργία διαρκείας των οδηγών, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε να τον ιδιωτικοποιήσει.

Ως το τέλος της ζωής του ήταν πρόεδρος της ΠΟΑΕΑ, μια ένωσης Αντιστασιακών που δρούσε διασπαστικά ως προς την ΠΕΑΕΑ. Ήταν σφοδρός πολέμιος του Ζαχαριάδη και του ΚΚΕ που τον αποκατέστησε, και δεν έχανε την ευκαιρία να στρέφεται με χυδαίο τρόπο εναντίον τους, σε δημόσιες παρεμβάσεις του (πχ “η μαφία του Σιάντου και του Ζαχαριάδη”, “το ΚΚΕ δολοφονεί και πυροβολεί το Βελουχιώτη…” κ.ά.). Θεωρούσε μάλιστα τον εμφύλιο πόλεμο ως μεγάλο λάθος, δείχνοντας πως δεν είχε καταλάβει απολύτως τίποτα από τις πραγματικές θέσεις και σκέψεις του Άρη, που ήθελε να ξεκινήσει νέο αντάρτικο.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Πριόβολου έγινε λίγες μόλις βδομάδες πριν το θάνατό του, στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Απέδειξε έτσι πως παρέμενε αμετανόητα Πασόκος -σε αντίθεση με πολλούς συντρόφους του, που είχαν βρει καταφύγιο στο Σύριζα- και πως τα στερνά δεν τίμησαν τα πρώτα.

Δηλώσεις και συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του Β. Πριόβολου (Ερμή) έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής ο Γιώργος Παπανδρέου και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: