Δεν είναι αυτό που νομίζεις – Ο Θεοχάρης και η “μυστηριώδης” πτήση από τη Σουηδία

Θα είναι σαν να απαγορεύονται οι απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία, αλλά δε θα απαγορεύονται.

Θα είναι σαν να απαγορεύονται οι απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία, αλλά δε θα απαγορεύονται. Αν και η διαχείριση του τουρισμού και δη σε καιρό πανδημίας δεν είναι απλά θέμα προσώπου, όπως και κανένας τομέας της κυβερνητικής πολιτικής εξάλλου, ας πούμε ότι οι δηλώσεις Θεοχάρη θα μπορούσαν να λειτουργήσουν έως και ως comic relief σε μια απίστευτα ζοφερή κατάσταση, αν δεν αφορούσαν τις ζωές, το εισόδημα, αλλά και την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό, κατοίκων των περιοχών υποδοχής επισκεπτών, αλλά και των ίδιων των – ευνόητα λιγότερων από κάθε άλλη φορά εδώ και δεκαετίες – ταξιδιωτών.

Δε θα μπορούσαμε παρά να περιμένουμε τα χειρότερα από κάποιον που, στις αρχές του έτους, όταν ο κορονοϊός φαινόταν μακρινή απειλή, δήλωνε ότι ενδεχομένως η παρουσία του στην Κίνα να είχε “θετική επίπτωση στον ελληνικό τουρισμό”. Ο ίδιος, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής πάντα, φρόντισε να ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες, με ένα μπαράζ φληναφημάτων για “διάσωση της τουριστικής χρονιάς”, “επανεκκίνηση του τουρισμού”, “θωράκιση της χώρας” και άλλα ηχηρά παρόμοια. Αν η απίστευτη προχειρότητα στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας (ενδεικτικά μόνο να αναφέρουμε το αλαλούμ με τα ξενοδοχεία καραντίνας) και ο εμπαιγμός των εργαζομένων (στην πραγματικότητα κυρίως ανέργων για φέτος), ήταν ευρέως γνωστά κυρίως σε όσους ασχολούνται ή παρακολουθούν τον κλάδο, ήρθε η υπόθεση με τα τεστ στις πύλες εισόδου και τις κόκκινες, πράσινες και μαύρες λίστες χωρών με δυνατότητα απευθείας αεροπορικής σύνδεσης να καταστήσει πασιφανή στο πανελλήνιο την ιλαροτραγωδία του φετινού “ελληνικού καλοκαιριού”

Τα παραδείγματα πολλά, λίγα όμως τόσο εύγλωττα μέχρι στιγμής όσο η χθεσινή άφιξη απευθείας πτήσης από τη Σουηδία στη Ρόδο, παρά τη θεωρητική απαγόρευση που ισχύει ως τις 15 του μήνα για τη συγκεκριμένη χώρα, λόγω βέβαια της σημαντικής διασποράς του ιού στον πληθυσμό. Όπως είναι φυσικό, η είδηση προκάλεσε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, αλλά και ευρύτερα, με τον υπουργό Τουρισμού να εμφανίζεται στο Live News με το Νίκο Ευαγγελάτο, προσπαθώντας κυριολεκτικά να βγάλει άπαντες ηλίθιους, με φράσεις του τύπου “δεν καταλαβαίνω από ποια σκοπιά θέτετε το θέμα”. Ισχυρίστηκε λοιπόν ότι επρόκειτο για πτήση με 30%-40% δημοσιογράφους για την “προβολή της χώρας” με “ειδική άδεια” (τι κι αν η ρεπόρτερ από τη Ρόδο λίγο μετά διαβεβαίωνε ότι δε βρήκε κανένα δημοσιογράφο, παρά μόνο οικογένειες με παιδιά), κι ότι οι τουρίστες ήρθαν “για να γεμίσει η πτήση”, αλλιώς δε θα μπορούσε να γίνει. Στη συνέχεια, απέφυγε να απαντήσει για το αν ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον που ήρθε μέσω Βουλγαρίας έχει υποβληθεί σε έλεγχο, παραπέμποντας στον περίφημο αλγόριθμο, την παγκόσμια πατέντα που λάνσαρε η Ελλάδα ως μέτρο πρόληψης από τον κορονοϊό. Παραδέχτηκε επίσης ότι Βρετανοί και Σουηδοί μπορούν άνετα να έρχονται μέσω τρίτης χώρας, γιατί ως γνωστόν αν αλλάζεις πάνω από δύο αεροδρόμια ο ιός κολλάει λιγότερο. Κι αν τυχόν κάποιος τυγχάνει μολυσμένος, θα το ρίξουμε στην “ανευθυνότητά” του, όπως κάνουν τα ΜΜΕ σχετικά με την τουρίστρια από τη Σουηδία, που βολτάριζε στην Αθήνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ της. Αυτό που αποκρύπτουν, είναι φυσικά ότι η υποτιθέμενη καραντίνα των 36 ωρών ως την έκδοση των αποτελεσμάτων του τεστ ντε φάκτο καταργήθηκε από τη συμφωνία TUI και υπουργείο τουρισμού, το οποίο έδωσε “γη και ύδωρ” στο τουριστικό μεγαθήριο υπό την απειλή ακύρωσης των πακέτων προς την Ελλάδα. Σαν να μην έφταναν αυτές οι καταστάσεις, η ίδια συμφωνία φέρνει τη χώρα μας και στο μάτι του κυκλώνα των ανταγωνισμών των μεγάλων πρακτόρων, με την Der Touristik ήδη να καταγγέλλει την “ειδική μεταχείριση” του ανταγωνιστή της, σε μια αγορά που η ίδια σε ό,τι αφορά τη χώρα μας κατέχει τη μερίδα του λέοντος.

Μπορεί φέτος οι ξενοδοχειακές κλίνες να μην έχουν πληρότητα που έστω να πλησιάζει σε ό,τι ξέραμε, οι νοσοκομειακές ωστόσο βάζουν μια καλή υποψηφιότητα να σπάσουν κάθε ρεκόρ…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: