Χειρότερα από το Πακιστάν – Με το Κογκό και το Σουδάν κονταροχτυπιέται η Ελλάδα στη διαφύλαξη των δημοκρατικών ελευθεριών κατά την πανδημία

Η χώρα μας “τρώει τη σκόνη” ακόμα και του Πακιστάν, που κατατάσσεται στην 74η θέση, δηλαδή 52 θέσεις καλύτερα από την Ελλάδα, ενώ ακόμα και δαιμονοποιημένες ως “άξονας του κακού” χώρες, όπως το Ιράν και η ΛΔ Κορέας, καταγράφουν καλύτερη επίδοση στη διαφύλαξη των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη διάρκεια της πανδημίας.

Δεν αποτελεί κάποιο μυστικό ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου, η πανδημία και η διαχείρισή της χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για την καταπάτηση  δημοκρατικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή αυταρχικών μέτρων πέραν όσων θα δικαιολογούσε η η καταπολέμηση του επικίνδυνου ιού.

Την έκταση των παραβιάσεων στη χώρα μας έρχεται να επιβεβαιώσει έκθεση του Ινστιτούτου V-Dem του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, το οποίο κατατάσσει τις χώρες σε λίστα ανάλογα με το βαθμό παραβιάσεων των δημοκρατικών ελευθεριών στη διάρκεια της πανδημίας, από το Μάρτιο ως το Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα, οι άξονες στους οποίους κινήθηκε η έκθεση, αφορούσαν τα εξής ερωτήματα: “Ποιος χώρες εφάρμοσαν τι είδους έκτακτα μέτρα; Σε ποιο βαθμό οι πολιτικές ελευθερίες και οι πολιτικοί θεσμοί που περιόριζαν την εκτελεστική εξουσία υπονομεύθηκαν ή και ανεστάλησαν; Ποια μέτρα ανταποκρίνονται στα στάνταρ του ΟΗΕ ως “αναλογικά, απαραίτητα και χωρίς διακρίσεις; Ποιες χώρες επέστρεψαν στην πρότερη κατάσταση μετά το τέλος της κρίσης και ποιες όχι;”.

Μπορεί να έχει κανείς πολλές αντιρρήσεις με πολλές από τις εκτιμήσεις της κατάταξης, που δίνουν ιδιαίτερα καλές βαθμολογίες σε όλες πρακτικά δυτικοευρωπαϊκές χώρες, ενώ εμφανίζουν ακόμα και την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας στις ΗΠΑ σε καλύτερη μοίρα από την Κίνα που αντιμετώπισε εξαιρετικά ως τώρα τον κορονοϊό, χωρίς να αμφισβητείται ότι κάποια από τα μέσα χρησιμοποιήθηκαν είχαν έντονα κατασταλτικό χαρακτήρα.

Από την άλλη, δύσκολα μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με την κατάταξη της Ελλάδας, στην 22η θέση από 144 χώρες που μελετήθηκαν (όσο ψηλότερη η κατάταξη, τόσο χειρότερες οι παραβιάσεις δικαιωμάτων), θέση που την κατατάσσει στη χειρότερη μοίρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αρκετά κάτω κι από την Ουγγαρία του Όρμπαν, που κυβερνά τη χώρα με δικτατορικές εξουσίες εδώ και μήνες. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο συνολικά, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω μόνο από τη Σερβία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και τη Λευκορωσία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύγκριση με άλλες ηπείρους, όπου η χώρα μας “τρώει τη σκόνη” ακόμα και του Πακιστάν, που κατατάσσεται στην 74η θέση, δηλαδή 52 θέσεις καλύτερα από την Ελλάδα, ενώ ακόμα και δαιμονοποιημένες ως “άξονας του κακού” χώρες, όπως το Ιράν και η ΛΔ Κορέας, καταγράφουν καλύτερη επίδοση στη διαφύλαξη των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη διάρκεια της πανδημίας, όντας στην 67η και 89η θέση αντίστοιχα. Η χώρα μας ουσιαστικά συναγωνίζεται χώρες όπως η Τουρκία, τη Μαλαισία, το Κογκό, το Σουδάν και η Σομαλία, με την πλειονότητα των χωρών Αφρικής και Ασίας να έχουν πολύ καλύτερη εικόνα.

Όσο για τους τομείς που “χαρίζουν” στη χώρα μας αυτή την αξιοζήλευτη διεθνή παρουσία, αφορούν κυρίως την εφαρμογή μέτρων που συνιστούν διάκριση σε βάρος των πολιτών, τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ και δευτερευόντως τη δρακόντεια επιβολή των σχετικών προβλέψεων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: