Bella ciao και αντίο δουλειά για 12 εργαζόμενους – Με αριστερές απολύσεις στην Intralot κάνει ποδαρικό στην ευρωβουλή ο Πέτρος Κόκκαλης

Ίσως και να φταίει πως ένας άλλος ΚΟΣΜΟΣ δεν είναι εφικτός μόνο με υψωμένες γροθιές υπό τους ήχους του Bella Ciao και τα χειροκροτήματα ενθουσιασμένων μετακλητών.

Μια παλιά ρήση λέει πως όποιος μπαίνει στην πολιτική βγαίνει φτωχότερος. Μια σοφή κουβέντα που βρίσκει επιβεβαίωση στην περίπτωση του Πέτρου Κόκκαλη, που ξεκινά τη θητεία του στην ευρωβουλή διώχνοντας 12 εργαζόμενους της Intralot. Μπορεί να φταίει ότι ένας τελικά ο Μαρξ εξακολουθεί, παρά τις περί του αντιθέτου πρόσφατες διαβεβαιώσεις του επιχειρηματία ευρωβουλευτή, να είναι επίκαιρος, ότι δεν υπάρχει κάποιος καπιταλισμός με “καινούρια χαρακτηριστικά”, που απατεί “μια άλλη διαχείριση”. Ίσως και να φταίει πως ένας άλλος ΚΟΣΜΟΣ δεν είναι εφικτός μόνο με υψωμένες γροθιές υπό τους ήχους του Bella Ciao και τα χειροκροτήματα ενθουσιασμένων μετακλητών. Μπορεί απλά βέβαια, η Intralot να βοήθησε τους εν λόγω εργαζόμενους, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν “νεοφυείς επιχειρήσεις” που “μπορούν ν’ ανταγωνιστούν με μόνο μέσο έναν υπολογιστή” την πρώην εταιρεία τους. Εξάλλου, κάποιοι από όσους απολύθηκαν είχαν συμπληρώσει 20ετία και βάλε στην επιχείρηση και αναμφισβήτητα θα είχαν τελματώσει στη ρουτίνα. Από την άλλη, θα μπουν σε εγρήγορση και θα ζήσουν νέες συγκινήσεις οι εναπομείναντες εργαζόμενοι, που, σύμφωνα με τους ξύλινους δοματικούς της Σωματειακής Επιτροπής του ΣΕΤΗΠ Intracom – Intralot, αναμένεται να μπουν σε κατάσταση standby για να καλύψουν την κατάργηση του τμήματος 24ωρης βάρδιας.

Όσο πάντως ο παλιομοδίτης θείος Κάρολος να έχει δίκιο, εξακολουθούν να έχουν νόημα και “ξεπερασμένες” μορφές πάλης, σαν τη σημερινή στάση εργασίας στην επιχείρηση και τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές του ΣΕΤΗΠ. Τα υπόλοιπα τα εξηγεί ντεμοντέ πλην ωραία η ανακοίνωση της σωματειακής επιτροπής:

«Την Παρασκευή 7/6 δώδεκα συνάδελφοι μας πετάχτηκαν στο δρόμο, αρκετοί από αυτούς με πάνω από 20 χρόνια στην εταιρία. Ανάμεσα στις απολύσεις έχουμε και την κατάργηση τμήματος που λειτουργούσε σε 24ωρη βάρδια. Μπορεί η εταιρία να μην απαντάει ξεκάθαρα πως θα βγαίνει η δουλειά αλλά αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η εργασία μας θα εντατικοποιηθεί και η 24ωρη βάρδια θα αντικατασταθεί με επιπλέον standby από τους υπόλοιπους.

Μετά τις απολύσεις η διοίκηση της Intralot ενημέρωσε τους εργαζόμενους που θα ανήκουν σε μία από τις διευθύνσεις τις νέες οργανωτικές αλλαγές με στόχο να μας πείσει ότι είμαστε μία οικογένεια, που από αυτή την οικογένεια κάθε φορά κάποιοι περισσεύουν ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρίας. Ότι η εταιρία είμαστε εμείς και όλοι μαζί (εκτός από αυτούς τους δώδεκα, προς το παρόν) μπορούμε να καταφέρουμε να βγει η Intralot μπροστά στον ανταγωνισμό αρκεί να δουλέψουμε σύμφωνα με τη στρατηγική της εταιρίας (δηλαδή περισσότερο).

Στο κλάδο οι αναδιαρθρώσεις,  οι συγχωνεύσεις και οι οργανωτικές αλλαγές είναι συχνή λύση για τις εταιρείες. Την αλήθεια όμως την ξέρουμε. Καλούν οι διοικήσεις να βάλουμε πλάτη οι εργαζόμενοι με σκοπό την παραπέρα κερδοφορία μέσα από την εντατικοποίηση της εργασίας, τις απολύσεις και τους μειωμένους μισθούς.

Για να το πετύχουν σπέρνουν την ανασφάλεια και τον φόβο.

Η εταιρία επίσης, καλλιεργεί την αντίληψη πως είναι ανίκητη και συνεπώς κάθε αντίδραση απέναντι της είναι καταδικασμένη. Όντως, όταν ο καθένας από εμάς είναι μόνος του απέναντι στην εργοδοσία, αυτή μοιάζει πανίσχυρη. Όμως δεν είναι έτσι! Την πραγματική δύναμη την έχουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, χωρίς εμάς δε βγαίνει κανένα project, δε λύνεται κανένα incident.

Οι εργαζόμενοι όμως έχουμε και πείρα και τρόπο να αντιδράσουμε.

Πριν 2 χρόνια με την οργανωμένη απάντηση των εργαζομένων στην Inmaint ( θυγατρική της Intrakat) οι απολύσεις ανακλήθηκαν. Το είδαμε με τα μάτια μας. Μας υπολογίζουν γιατί γνωρίζουν πως με τη δική μας εργασία παράγονται όλα, όπως γνωρίζουν πως με τους δικούς μας αγώνες και την αλληλεγγύη μεταξύ μας μπορούμε τους βάλουμε εμπόδια στα σχέδια τους.

Δεν περιμένουμε από κανέναν να μας σώσει. Εμείς οι ίδιοι παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Οργανωνόμαστε στα σωματεία μας επιχειρησιακό και κλαδικό.

Αυτό φοβούνται, την οργανωμένη απάντηση των εργαζόμενων.

Συμμετέχουμε όλοι στη στάση εργασίας 9.00 – 13.00.

Για να αντισταθούμε στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις και εντατικοποίηση.

Δεν υπογράφουμε κανένα χαρτί απόλυσης.

Δεν πηγαίνουμε σε ατομικές συναντήσεις με το HR και διευθυντές

Ενημερώνουμε τα σωματεία μας.

Το ΣΕΤΗΠ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο Σωματείο Εργαζομένων της Intralot, που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις και στηρίζει τη στάση εργασίας

Συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές του ΣΕΤΗΠ στο κτίριο Β6 10/06 10.00 – 12.00».

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: