Άτακτη υποχώρηση από ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων – Σύρεται κοντά στη θέση του ΚΚΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το φως το αληθινό, η λάσπη όμως που έριξε με κάθε επίσημο και ανεπίσημο τρόπο στην πρόταση του ΚΚΕ παραμένει.

Μετά από ένα πολυήμερο όργιο διαστρεβλώσεων της θέσης του ΚΚΕ για τα κριτήρια ψήφου των αποδήμων, με ένα κράμα απόκρυψης, διαστρέβλωσης κι ανοιχτών ψεμμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά αποφάσισε πριν κάποιες ώρες να κάνει στροφή 180 μοιρών (ή 360, όπως θα έλεγε κι ο πρόεδρος του) αναθεωρώντας την κάθετα αρνητική του στάση στο ζήτημα.

Διαπίστωσε προφανώς την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε η συλλήβδην απορριπτική του στάση έναντι της ψήφου των αποδήμων, όχι μόνο στους Έλληνες του εξωτερικού, ειδικά τους νεομετανάστες της κρίσης, όσο και του εσωτερικού, ενώ δεν πέρασε σαφέστατα απαρατήρητη η αποδοχή που έτυχε η τεκμηριωμένη και λογική πρόταση του ΚΚΕ για το ζήτημα, σε κόσμο πολύ πέραν της κομματικής και ευρύτερης πολιτικής του επιρροής.

Για το λόγο αυτό, πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται – θεωρητικά τουλάχιστον – με μια πρόταση που περιλαμβάνει βασικά σημεία της πρότασης του ΚΚΕ, με κεντρικότερο την ύπαρξη ΑΦΜ στην Ελλάδα, μέσω και σχετικής συνταγματικής κατοχύρωσης, ενώ διαφοροποίηση εμφανίζει στο ζήτημα του ορίου απουσίας από την Ελλάδα, αναζητώντας κάτι ενδιάμεσο μεταξύ των 30 χρόνων του ΚΚΕ και των 9 ετών που προτείνει το Μέρα25.

Πολλοί έσπευσαν – και λογικά – να σχολιάσουν το επικό άδειασμα των συριζοτρόλ, που αυτές τις μέρες είχαν δώσει πραγματικό ρεσιτάλ αντικουκουεδίλας, με αυριανικής κοπής επιχειρήματα για “νέο ’89” (αλήθεια, ποιο ’89, την κυβέρνηση Τζανετάκη όπου συμμετείχαν και σημερινά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Αλλά ο καλός ο πασόκος όλες τις ενοχλητικές λεπτομέρειες τις αλέθει) και θεωρίες για “χείρα βοηθείας Κουτσούμπα στον Κυριάκο”, “συνενοχή στην παγίωση της δεξιάς” κι άλλα καθόλου ευφάνταστα. Ένα εξαίρετο παράδειγμα είναι η ανάρτηση γνωστής και μη εξαιρετέας διαδικτυακής περσόνας της τέως πρώτης φοράς αριστεράς:

Τίμια και η προσπάθεια του φίλου εδώ:

Το βασικό όμως δεν είναι το τι έλεγαν ανώνυμοι λογαριασμοί των οποίων η επίσημη ή μη σχέση με το κόμμα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχτεί, αλλά ότι παρόμοιας διάνοιας επιχειρήματα αναπαραγόταν, όχι μόνο από φιλικά – το λιγότερο – μέσα, όπως το theFAQ, που διέβλεπε “γέφυρες ΝΔ – ΚΚΕ” και “οργιώδη παρασκήνια, αλλά και από το επίσημο κομματικό του όργανο. Είναι πραγματικά σουρεαλιστικά ειρωνικό το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται τώρα να κόπτεται για τη διασφάλιση του ΑΦΜ ως κριτηρίου ψήφου μέσω συνταγματικής πρόβλεψης, όταν στην Αυγή, μόλις στις 15 Οκτώβρη, άρθρο του Κώστα Πουλακίδα, ανέφερε τα εξής καταπληκτικά:

Υπάρχει κι ένα έξτρα προβληματάκι με την πρόταση του ΚΚΕ για την ψήφο των ομογενών – που πολύ βολεύει τη Ν.Δ. Για να αποτελέσει το ενεργό ΑΦΜ προϋπόθεση για την ψήφο και την προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων, θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στις υπό αναθεώρηση διατάξεις του συντάγματος. Αυτό όμως δεν έγινε. Επομένως, αν το ενεργό ΑΦΜ ψηφιστεί στον νόμο ως προϋπόθεση για την ψήφο των ομογενών, η σχετική διάταξη θα κριθεί αντισυνταγματική – χρόνος υπάρχει έως τις επόμενες εθνικές εκλογές για να το πετύχουν.

Και τότε θα συμβεί το εξής ευτράπελο: θα ισχύει ο νόμος που θα δίνει ψήφο στους ομογενείς «σκέτος», χωρίς τον όρο του ενεργού ΑΦΜ, ο οποίος θα έχει βγει αντισυνταγματικός! Άρα, χάρη στο ΚΚΕ, το οποίο θα έχει δώσει στη Ν.Δ. τους διακόσιους βουλευτές, θα ψηφίζουν όλοι -και μιλάμε για εκατομμύρια- χωρίς καμία προϋπόθεση!

Καταλαβαίνετε τώρα πώς από την Παρασκευή η κατάσταση στη Ν.Δ. είναι «γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, πατέρα;»

Το πραγματικά διασκεδαστικό θα ήταν βέβαια, τελικά να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μια πρόταση της ΝΔ που διατηρεί προβληματικά σημεία, όπως πχ η προτεινόμενη “κατ’εξαίρεση” επιστολική ψήφος, με το ΚΚΕ να καταψηφίζει και από κοινού να το κατηγορούν για “εγκατάλειψη των αποδήμων”. Αλλά για ένα κόμμα με πρωτάθλημα στην κωλοτούμπα, κάτι τέτοια πραγματικά θα ήταν ψιλά γράμματα.

 

Δείτε ακόμα:

Το ΚΚΕ αντιμετώπισε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με υπεύθυνο τρόπο

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: