Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει… στην Ικαρία

Ο Δήμος Ικαρίας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει ταινίες από το ελληνικό πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ.

Ο δήμος Ικαρίας μας ενημερώνει ότι σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει από Δευτέρα  22 έως Τέταρτη 31 Ιουλίου 2019, ταινίες από το ελληνικό  πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε από 1 έως 10 Μαρτίου 2019.

Μια δραστηριότητα που ενισχύει την πολιτιστική αποκέντρωση και μεταφέρει κλίμα αυτής της κινηματογραφικής γιορτής, στις αίθουσες συγκεκριμένων πόλεων σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και τη συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κινηματογραφικές  προβολές  με ελεύθερη είσοδο για όλους

Πρόγραμμα  προβολών 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 

Δευτέρα   22   Ιουλίου

  1. Λεηλασία δίχως τέλος – Άγγελος Αμπάζογλου – 110 λεπτά

Σήμερα, που η συνταγή «διάσωσης» της Ελλάδας εφαρμόζεται σταδιακά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η ταινία εξετάζει, κάτω από το φως της σύγχρονης ιστορίας από το 1930 μέχρι σήμερα, τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα – και πίσω απ’ αυτήν  ολόκληρη την Ευρώπη – στην σημερινή βαθύτατη κρίση.

  1. Ίχνη – Θάνος Τσάντας- 37 λεπτά

Με γραφή ντοκιμαντέρ και με αναζήτηση βαθύτερα πολιτική, το «Ίχνη» ξαναφέρνει στο προσκήνιο την βασανιστική ιστορία των αγνοουμένων της εισβολής στην Κύπρο. Δίπλα στα ανθρώπινα δράματα, με τους αγνοουμένους που έχουν λησμονηθεί για λόγους (και) πολιτικής διευθέτησης, η ιστορία των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών του νησιού δίνει μια κατάθεση βουβής αδικίας.

 

Τετάρτη   24  Ιουλίου

  1. Η Ανατολή έδυσε –Αλέξανδρος Παπαηλιού – 75 λεπτά

Ο ομφάλιος λώρος Ελλάδας – Μικράς Ασίας κόπηκε σε μιά στιγμή. Πώς, πότε και πολλά γιατί, βασανίζουν την ιστορία. Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο και τα συναισθήματα ενός πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται στο τέλος το ανθρώπινο δράμα.

  1. Αγία Νοσταλγία – Ξενοφών Αγγελόπουλος– 40 λεπτά

‘Ενα ταξίδι στο χώρο, το χρόνο, τη μνήμη και τη νοσταλγία μιας νεαρής Ελληνίδας μετανάστριας στην Αμερική τη δεκαετία του ’80, όπως αποτυπώθηκε μέσα από την αλληλογραφία της με τους γονείς της, που βρέθηκε πεταμένη σ’ένα λόφο από σκουπίδια στους παράδρομους του Πειραιά πέρσι το καλοκαίρι.

3 .Σολωμός – Βίκυ Αρβελάκη  – 10 λεπτά

Ο Σολωμός εργαζόταν παλιά ως πλανόδιος λαχειοπώλης. Μοιάζει αλλιώτικος, αόρατος.Αν κάτσεις δίπλα του, θα ρωτήσει αν είσαι καλά, αν θες τσιγάρο. Ο Σολωμός είναι Κύπριος, μιλάει 4 γλώσσες,  και όσο διακριτικά μοιράζεται την πόλη με όσους δεν έχουν στέγη, τόσο αδιάκριτα παρατηρεί τα άστρα του ουρανού κάθε βράδυ.

 

Παρασκευή   26  Ιουλίου

  1. Ο Αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή- Λεωνίδας Βαρδαρός – 72 λεπτά
  2. Όπως και σήμερα, πόλεμος και πείνα, ξεσηκώνουν τα κύματα της προσφυγιάς. Μόνο οι διαδρομές είναι αντίστροφες: Από την κατεχόμενη Ελλάδα, όσοι δεν πνίγονται, περνάνε προς τα τουρκικά παράλια, κι από εκεί για Κύπρο, Αίγυπτο, Συρία.

Οι γυναίκες με τα μικρά και τους γέρους στους καταυλισμούς και οι άντρες:               «στολή και δρόμο για την Παλαιστίνη» στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Οι επεμβάσεις των Άγγλων σηματοδοτούν την αρχή του εμφυλίου.

  1. Έλληνες στο Χόλιγουντ – Νίκος Θεοδοσίου 54 λεπτά

Έλληνες μετανάστες,  πρωτοπόροι της 7ης τέχνης στην Αμερική (ηθοποιοί και παραγωγοί) την εποχή του βωβού κινηματογράφου.

 

Κυριακή  28  Ιουλίου

  1. Από τον Τρόμο στην Αντίσταση Γιώργος Κεραμιδιώτης – 87 λεπτά

Η ταινία αφηγείται γεγονότα που συμβαίνουν στο Ναζιστικό Στρατόπεδο Πάυλου Μελά-Θεσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδας καθώς και στη ναζιστική Γερμανία, την περίοδο 1941-44. Όπως σε κάθε πολεμική ταινία έχουμε το στρατό κατοχής, εκτελέσεις, μάχες, πράξεις αντίστασης, έχουμε φυλακισμένους, αντιστασιακούς, συνεργάτες του εχθρού αλλά και ιστορίες αγάπης. Όλο αυτό ιδωμένο μέσα από συζητήσεις με νέους από Γερμανία και Ελλάδα για το τότε και για το σήμερα.

  1. Τα ρόδα, τα τριαντάφυλλα (το μπλόκο της Καλαμαριάς) – Μιχάλης Αγραφιώτης – 50 λεπτά

Στις 13 Αυγούστου 1944, Έλληνες συνεργάτες των Ναζί εισέβαλαν στην Καλαμαριάς έχοντας μια λίστα προγραφών με υποψήφια θύματα. Μέχρι το μεσημέρι είχαν δολοφονήσει 11 άτομα. Τότε, ο Δήμαρχος οργάνωσε ένα γλέντι προς τιμή τους. Οι εισβολείς μέθυσαν και αποχώρησαν τραγουδώντας “Τα ρόδα, τα τριαντάφυλλα”, χωρίς να ολοκληρώσουν τη λίστα.

 

Δευτέρα   29  Ιουλίου

  1. ΚΕΘΕΑ MOSAIC –Γιάννης Ξηρουχάκης – 54 λεπτά

Το ντοκυμαντέρ αφορά την πορεία του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ (Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), του MOSAIC, στα 15 χρόνια λειτουργίας του. Μέσα από τις αφηγήσεις του προσωπικού, των εθελοντών, των μελών, καθώς και από τις  δράσεις του μπαίνουμε στο κόσμο της Απεξάρτησης των μεταναστών προσφύγων καθώς επίσης και της Πρόληψης.

  1. ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ – Σταύρος Ψυλλάκης – 98 λεπτά.

Ο Γιώργος Μανιάτης (1939-2018), λεγεωνάριος στην Αλγερία στα 18 του, συγγραφέας και μουσικός  στη συνέχεια, ορίζει τον εαυτό του ως «δημόσιο κίνδυνο». Η ταινία δεν είναι μια βιογραφία του Μανιάτη. Αναζητά την περιπέτεια της ψυχής του, μιας συνείδησης σε διαρκή εγρήγορση, εμπρηστικής και αυτοπυρπολούμενης. Αλλάζει τη ζωή, όποιος αλλάζει ζωή, λέει.

 

Τρίτη    30   Ιουλίου

  1. Όταν φυσάει νοτιάς- Καλλιόπη Λεγάκη93 λεπτά

Ενα ντοκιμαντέρ για τις κινητές μονάδες ψυχοθεραπείας του ΕΠΑΨΥ στα νησιά μας.                         Η καταγραφή της διαδρομής της ομάδας των θεραπευτών – σε τακτά χρονικά διαστήματα – από την πρωτεύουσα σε τόπους δύσβατους, μακριά απ’ τα αστικά κέντρα, η συνάντηση με τους ανθρώπους που βιώνουν καθημερινά τον ψυχικό πόνο, οι προσπάθειες που καταβάλλουν – σε συνεργασία πάντα με την τοπική κοινότητα – για την φροντίδα και την θεραπεία τους. Μια ταινία που «αφουγκράζεται» προβληματισμούς, «αποτυπώνει» συναισθήματα, «διερευνά» τη θέση του ψυχικά πάσχοντος στην τοπική κοινωνία και «καταγράφει» τις συντονισμένες προσπάθειες κοινότητας και επιστημόνων για την «ανακούφιση» από την οδύνη του ψυχικού προβλήματος.

  1. Φως- Νίκος Κοντιζάς 13 λεπτά

Ο σύγχρονος κόσμος κυριαρχείται από τη δύναμη της εικόνας και των μηνυμάτων που αυτή περνάει στο συνειδητό και το ασυνείδητο. Σ’ ένα κόσμο χωρίς όραση, χωρίς εικόνες, το μήνυμα της εικόνας εξασθενεί ή τελικά εξακολουθεί να κυριαρχεί; Οδηγεί η τυφλότητα στην απόρριψη στερεοτυπικών κοινωνικών μοντέλων; Βλέπουν οι τυφλοί τον κόσμο με «άλλα μάτια»? Τί όνειρα βλέπουν και τι όνειρα κάνουν? Μια μικρή πραγματεία για την αντιδιαστολή ύπαρξης εικόνας και μη ύπαρξης αυτής.

  1. Ρίτα- Γιώργος Δανόπουλος 21 λεπτά

Η Ρίτα μία παλιάς κοπής ιερόδουλη της Αθήνας μιλάει για τα γεγονότα και τις πτυχές του χαρακτήρα της που καθόρισαν την ζωή της. Με την απαλή χροιά της φωνής της συνοδεύει τις εικόνες που συνθέτουν την ταινία αποκαλύπτοντάς μας τον τραχύ και σκληρό κόσμο των πορνείων της Αθήνας.

 

Τετάρτη   31  Ιουλίου

  1. Diamonds in the Night SkyΜελέτης Μοίρας- 85 λεπτά

Πως ένας ραδιοφωνικός σταθμός άλλαξε τον πολιτιστικό ιστό μιας πόλης, στα 90’s. Η ιστορία του Jazz Fm – Αθήνα .

  1. Ταξίδι στον κόσμο με ένα ούτι- Ιωάννης Ρεμούνδος – 52 λεπτά

Η ταινία παρακολουθεί τη τριαντάχρονη μουσική πορεία του Κυριάκου Καλαϊτζίδη από το Σιάτλ μέχρι το Σύδνεϋ και από τη Σαγκάη μέχρι τη πόλη του Μεξικού, με έντονη παρουσία στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ και τις κορυφαίες μουσικές σκηνές του κόσμου.

Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης σε αυτό το ταξίδι με το ούτι, θα χαθεί στις εικόνες και τα ακούσματα της παιδικής του ηλικίας, στη διαδρομή και στο έργο του σαν μουσικός, συνθέτης και ερμηνευτής.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: