«Σεργκέι Αϊζενστάιν και Οκτωβριανή Επανάσταση» – Αφιέρωμα στο Ζέφυρο (3 βίντεο)

Αφιέρωμα στον Σεργκέι Αϊζενστάι διοργανώνει η NEW STAR, με προβολές στο Ζέφυρο από την Πέμπτη 28 του Σεπτέμβρη έως τις 4 του Οκτώβρη. Θα προβληθούν τρεις από τις σημαντικότερες ταινίες του που σημάδεψαν την ιστορία του κινηματογράφου, «Οκτώβρης», «Ποτέμκιν» και  «Απεργία».

Αφιέρωμα στον Σεργκέι Αϊζενστάιν, στο σημαντικότερο ίσως των σκηνοθετών στην ιστορία της 7ης τέχνης, διοργανώνει η NEW STAR, με προβολές στο Ζέφυρο από την Πέμπτη 28 του Σεπτέμβρη έως τις 4 του Οκτώβρη. Θα προβληθούν τρεις από τις σημαντικότερες ταινίες του που σημάδεψαν την ιστορία του κινηματογράφου, «Οκτώβρης», «Ποτέμκιν» και  «Απεργία».

«ΟΚΤΩΒΡΗΣ»: Πέμπτη -Παρασκευή στις 22.30

«ΠΟΤΕΜΚΙΝ»: Σάββατο – Κυριακή στις 22.30

«ΑΠΕΡΓΙΑ»: Δευτέρα – Τετάρτη στις 22.30

«Σεργκέι Αϊζενστάιν και Οκτωβριανή Επανάσταση» - Αφιέρωμα στο Ζέφυρο (3 βίντεο)

«Σεργκέι Αϊζενστάιν και Οκτωβριανή Επανάσταση» - Αφιέρωμα στο Ζέφυρο (3 βίντεο)

***

«ΟΚΤΩΒΡΗΣ»

Ιστορική – Σοβιετική Ένωση – 1928 – Διάρκεια 95΄

Σκηνοθεσία: Σεργκέι Αϊζενστάιν

Το 1927 ο Σερκγκέι Αιζενστάιν αναλαμβάνει να γυρίσει τον Οκτώβρη, μια ταινία που θα αποτίσει φόρο τιμής για τα 10 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917. Το χρονικό της Οκτωβριανής Επανάστασης ιδωμένο μέσα από την πρωτοποριακή αισθητική του Αιζενστάιν.

O «Οκτώβρης» του Σ. Αϊζενστάiν (1927) γυρίστηκε αμέσως μετά το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» (1925). Η ταινία στέκεται σε κρίσιμες καμπές της πορείας προς την επανάσταση. Ο Αϊζενστάιν και ο συν-σεναριογράφος του Γκριγκόρι Αλεξαντρόφ χρησιμοποίησαν εκατοντάδες προσωπικές μαρτυρίες, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, έντυπα παντός είδους, καθώς και το βιβλίο του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζον Σάιλας Ριντ με τίτλο «Δέκα Ημέρες που Συγκλόνισαν τον Κόσμο» συνθέτοντας ένα λεπτομερέστατο σενάριο με τον τίτλο «Οκτώβρης» το οποίο, αρχικά, κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της Επανάστασης.

Μια πειραματική ταινία τεραστίων διαστάσεων, το «εργαστήρι» που ανέλαβε την πρακτική εφαρμογή των θεωριών του διανοητικού μοντάζ, τις οποίες θεωρίες ο Αϊζενστάιν δοκιμάζει πια μπροστά σε πλατείες κατάμεστες από ένα ζωντανό, σύγχρονο και απαιτητικό κοινό.

«ΠΟΤΕΜΚΙΝ»

Δραματική – Ιστορική μυθοπλασία- Σοβιετική Ένωση 1925 –65΄

Σκηνοθεσία: Σεργκέι Αϊζενστάιν

Σενάριο: Νίνα Αγκαντζάνοβα

Μουσική: Ντμίτρι Σοστακόβιτς,Εντμουντ Μεισελ

Πρωταγωνιστούν: Σεργκέι Αϊζενστάιν, Τζούλια Εισενστειν Αλεξάντερ Αντόνοφ, Βλαντιμίρ Μπάρσκι, Προκοπένκο, Μπεατρίς Βιτόλντι

Το απόλυτο αριστούργημα… Συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 σημαντικότερων ταινιών από καταβολής κινηματογράφου και ως ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου

Η «Γκουέρνικα» του κινηματογράφου η συγκλονιστική δημιουργία του Σεργκέι Αϊζενστάιν.

Ο κορυφαίος Σεργκέι Αϊζενστάιν «μεταφορά» της διαλεκτικής στο μοντάζ η δημιουργία του «ιδεολογικό μοντάζ» και το μοντάζ των επαναστάσεων

Με την πασίγνωστη σεκάνς της ταινίας με τους στρατιώτες να κατεβαίνουν τα σκαλοπάτια της Οδησσού που αποτελεί τη «βίβλο» των κινηματογραφιστών.

«Από τη Συναδέλφωση στην Επανάσταση».

Από τη μοίρα του Ναυτικού στη μοίρα των ανθρώπων,που τη γράφουν μόνο οι ίδιοι, με το όπλο της ταξικής τους συνείδησης. Μια ιστορία, με μοναδικό ήρωα έναν εξεγερμένο λαό, γίνεται σινεμά.

Και το σινεμά γράφει ιστορία, διδάσκοντάς μας ταυτόχρονα την Ιστορία της εξέγερσης των λαών.

Με το «Ποτέμκιν», ο Αϊζενστάιν θα εισαγάγει και θα εδραιώσει ένα νέο «ήρωα» στον κόσμο του κινηματογράφου: τον εξεγερμένο λαό! Aποτυπώνει ανάγλυφα και συμπυκνωμένα όλο το χρονικό της Επανάστασης. Η συγκλονιστική ιστορία της ανταρσίας του θωρηκτού Ποτέμκιν 20 χρόνια μετά το συμβάν, η ιστορία έγινε ταινία.

Η ταινία καθιερώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και βραβεύτηκε το 1926 με το χρυσό μετάλλιο της Έκθεσης του Παρισιού.

Το 1926 θεωρήθηκε ως η καλύτερη ταινία από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία απονέμει τα «Οσκαρ».

«ΑΠΕΡΓΙΑ»

Σοβιετική Ένωση, 1925, Διάρκεια 94΄

Σκηνοθεσία: Σεργκέι Αϊζενστάιν

Σενάριο: Grigori Aleksandrov, Sergei M. Eisenstein, Ilya Kravchunovsky, Valerian Pletnev.

Ηθοποιοί: Grigori Aleksandrov, Maksim Shtraukh, Mikhail Gomorov.

(η Ομάδα Πράλετκουλτ Grigori Aleksandrov, Maksim Shtraukh, Mikhail Gomorov, και ερασιτεχνες ηθοποιοί.)

«Απεργία: αδέξια… αιχμηρή… απροσδόκητη… αμετανόητη… ασυνήθιστα εγκυμονούσα με σχεδόν όλα εκείνα που επρόκειτο να αναδειχθούν στην ωριμότητά μου στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της δουλειάς μου».

Σεργκέι Αϊζενστάιν.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών.

Σκηνές από συναρπαστικό μοντάζ, κινηματογραφική καινοτομία και σουρεαλιστικό βαριετέ απεικονίζουν την επική μάχη ανάμεσα στο προλεταριάτο και τους καπιταλιστές.

Ένα ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου:

Όταν η Ρωσία στέναζε κάτω από τον τσαρικό ζυγό…

Όταν ο ανθρώπινος μόχθος ήταν αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης απ’ τους λίγους…

Όταν κάθε φωνή διαμαρτυρίας πνιγόταν στο αίμα…

Μία ταινία – φόρος τιμής σ’ αυτούς που πρώτοι όρθωσαν το ανάστημά τους κι αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο αύριο.

Το μοντάζ της κυνικής σφαγής των απεργών από τις τσαρικές δυνάμεις καταστολής και η εικόνα της σφαγής ενός βοδιού, συνιστά εκδήλωση του μεταφορικού σχήματος του διανοητικού μοντάζ, στοιχείο που, για πρώτη φορά, δίνει τη δυνατότητα στο φιλμ να επικοινωνεί με τους δικούς του όρους.

H απεργία σαν πράξη, σαν σύμβολο, σαν ενόχληση, σαν δικαίωση, αν παράλογο, χωρίς φωνή, η ταινία του Αϊζενστάιν είναι βωβή.

«Το φιλμ αφηγείται την ιστορία μιας απεργίας που καταπνίγηκε, μ’ ένα ποιοτικά διαφορετικό τρόπο απ’ ό, τι ο μέχρι τότε κινηματογράφος»

Κιθ Ρίντερ, (Ιστορία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου)

ΖΕΦΥΡΟΣ 

Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα – Θησείο

Tηλ. επικοινωνίας: 2103462677

Εισ.: €7.00, φοιτ./ άνω των 65/Εκπαιδευτικοί /άνεργοι €6.00

ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ  €5.00

Σελίδα στο facebοok ZEFIROS NEW STAR ART CINEMA:
http://www.facebook.com/ZefirosNewStarArtCinema

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: