Νίκος Καζαντζάκης «Ταξιδεύοντας: Ρουσία» – Ηλίας Λογοθέτης, Μαρία Ζαχαρή, ΕΡΑΝ στην Αλκυονίδα

Απαγγελίες από τις εντυπώσεις του Καζαντζάκη στη νεαρή ΕΣΣΔ, σε συνδυασμό με μουσικούς ήχους και τραγούδια από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη. Εκδήλωση στο πλαίσιο του αφιερώματος σε Έλληνες δημιουργούς που εμπνεύστηκαν από τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, στο «Αλκυονίς New Star» το Σάββατο 3 του Ιούνη, στις 20:00.

Εκδήλωση στο πλαίσιο του αφιερώματος της «Αλκυονίς New Star», σε Έλληνες δημιουργούς που εμπνεύστηκαν από τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 του Ιούνη, στις 20.00, στην «Αλκυονίδα» και θα περιλαμβάνει απαγγελίες από τις εντυπώσεις του Καζαντζάκη στη νεαρή ΕΣΣΔ, σε συνδυασμό με μουσικούς ήχους και τραγούδια από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη.

Ο Νίκος Καζαντζάκης ταξίδεψε τη δεκαετία του ’20 τρεις φορές στην ΕΣΣΔ και οι εντυπώσεις του καταγράφηκαν σε εφημερίδες της εποχής. Μάλιστα, το Γενάρη του 1928 ο Καζαντζάκης μίλησε σε συγκέντρωση στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας για τη Σοβιετική Ένωση, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που είχε οργανώσει ο Δημήτρης Γληνός. Το αποτέλεσμα ήταν να διωχθούν δικαστικά ο οργανωτής, αλλά και οι ομιλητές. Στη διάρκεια της Κατοχής, ο Καζαντζάκης επεξεργάζεται ξανά τα κείμενα, προσθέτοντας και νέες εντυπώσεις από το τελευταίο του ταξίδι στην ΕΣΣΔ, στο οποίο ήταν καλεσμένος της σοβιετικής κυβέρνησης για τα 10χρονα της Επανάστασης, και εκδίδεται το βιβλίο «Ταξιδεύοντας: Ρουσία».

Νίκος Καζαντζάκης «Ταξιδεύοντας: Ρουσία» - Ηλίας Λογοθέτης, Μαρία Ζαχαρή, ΕΡΑΝ στην Αλκυονίδα

Νίκος Καζαντζάκης «Ταξιδεύοντας: Ρουσία» – Ηλίας Λογοθέτης, Μαρία Ζαχαρή, ΕΡΑΝ στην Αλκυονίδα

Απαγγελίες και αναγνώσεις αποσπασμάτων του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας: Ρουσία», θα ακουστούν στην εκδήλωση από τον εξαιρετικό ηθοποιό Ηλία Λογοθέτη με το δικό του ιδιαίτερο υποκριτικό ύφος και την ταλαντούχα ηθοποιό Μαρία Ζαχαρή.

Οι ΕΡΑΝ (Νεκτάριος Παχιάδης, Κυβέλη Σεργίου, Νεκτάριος Μαρίνος) είναι ένα μουσικό σχήμα με υπέροχες μελωδίες της πλούσιας μουσικής μας παράδοσης, που επιχειρεί μουσικά ταξίδια στο χώρο και το χρόνο με τη βοήθεια της φωνής, μιας λύρας, ενός λαούτου και των ρυθμικών χτύπων του νταουλιού που θυμίζουν τους  χτύπους της καρδιάς. Με τραγούδια που ταξιδεύουν αιώνες τώρα, από την Κρήτη, τη Μικρασία ,τη μακρινή Αραβία, τα νησιά μας , το μουσικό σχήμα ΕΡΑΝ υπηρετεί  τον Έρωτα, την Αγάπη, τον πόνο και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής, θα πλαισιώσει την παρουσίαση του ταξιδιού μας στα κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Καζαντζάκης μεταφέρει ζωντανά, γλαφυρά όλες τις τεράστιες κοσμοϊστορικές αλλαγές που συντελούνταν στο πρώτο κράτος που οικοδομούσε τον σοσιαλισμό. Μιλάει για την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τη δικαιοσύνη, τη θέση της γυναίκας, τη θρησκεία και τόσα άλλα. Ο Καζαντζάκης προσπαθεί να γνωρίσει τον τόπο και να κατανοήσει τους ανθρώπους μέσα από την ιστορία και τα δρώμενα της εποχής. Στο «Ταξιδεύοντας: Ρουσία» μας δίνει μια βιωματική αφήγηση με γλαφυρές ταξιδιωτικές περιγραφές, που συνοδεύονται από εναλλαγές από τα βάθη της ιστορίας και την ιστορική πραγματικότητα του παρόντος, με σημεία αναφοράς σημαντικές προσωπικότητες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: