«Ludlow – Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα», στο Σπίτι του Αγωνιστή

Η ταινία «Ludlow – Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα» θα προβληθεί τη Δευτέρα 29 του Μάη, στις 7 μ.μ., στο Ίδρυμα Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών «Το Σπίτι του Αγωνιστή » (Ομήρου 35, Άγιος Δημήτριος).

Η ταινία «Ludlow – Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα» θα προβληθεί τη Δευτέρα 29 του Μάη, στις 7 μ.μ., στο Ίδρυμα Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών «Το Σπίτι του Αγωνιστή » (Ομήρου 35, Άγιος Δημήτριος).

Την ταινία θα προλογίσει ο σκηνοθέτης της, Λεωνίδας Βαρδαρός. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, που φυλακίζει το ενδιαφέρον του θεατή από την αρχή μέχρι το τέλος. Η απόσταση του χρόνου έκανε επιτρεπτό το να ριχτεί φως στα γεγονότα. Η έρευνα, στην οποία στηρίζεται η ταινία, ξεκίνησε με τις μαρτυρίες των απογόνων των αγωνιστών του Λάντλοου και τις αφηγήσεις των σημερινών κατοίκων της περιοχής, που τις κρατούν ζωντανές στην προφορική τους παράδοση. Έγιναν πολύωρες συζητήσεις με ιστορικούς, με καθηγητές και μελετητές, με συνδικαλιστές, δημοσιογράφους και συγγραφείς που ασχολήθηκαν με το θέμα. Εντοπίστηκαν, επίσης, πλούσιες πηγές αρχειακού υλικού τεκμηρίωσης -φωτογραφίες, βίντεο, έντυπα, εφημερίδες, τραγούδια- σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στις ΗΠΑ.

Οι Πόλεμοι του Άνθρακα ήταν ένοπλες ταξικές αναμετρήσεις στα ορυχεία της Αμερικής κατά την περίοδο 1890-1930. Αιτία τους, οι άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας των ανθρακωρύχων και των οικογενειών τους. Ανάμεσα στους εργάτες που δούλευαν υπό απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ και του σιναφιού του, υπήρχαν και Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι το έτος 1913, μαζί με εργάτες 32 εθνοτήτων, συμμετείχαν στην τεράστια απεργία του Συνδικάτου Ενωμένων Ανθρακωρύχων Αμερικής, στο Νότιο Κολοράντο, γεγονός που κορυφώθηκε στις 20 Απρίλη 1914 με τη Σφαγή του Λάντλοου, όπου δολοφονήθηκαν άγρια από την πολιτειακή Εθνοφρουρά ο Λούις Τίκας, επικεφαλής των Ελλήνων, μαζί με άλλους δύο συνδικαλιστές και 20 γυναικόπαιδα.

Μετά τη Σφαγή ξέσπασε μεγάλη ένοπλη εξέγερση, που έγινε γνωστή με το όνομα «Πόλεμος των Δέκα Ημερών». Μέσα σε λίγες μέρες, ο αντάρτικος «στρατός» του συνδικάτου, Έλληνες και Ιταλοί κυρίως απεργοί, έτρεψε σε φυγή την Εθνοφρουρά και κατέλαβε ολόκληρο το Νότιο Κολοράντο. Για να αποκατασταθεί η εξουσία του κυβερνήτη του Κολοράντο μέσα στην ίδια του την πολιτεία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγκάστηκε να στείλει τον Ομοσπονδιακό Στρατό ως ειρηνευτική δύναμη.

Το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» παραχώρησε την πρώτη ηχογράφηση που έγινε ποτέ του λησμονημένου Ύμνου των Ανθρακωρύχων του Κολοράντο, «The Union Forever», σε ενορχήστρωση Τεό Λαζάρου. Η παραγωγή είναι της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αποστόλης Μπερδεμπές».

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός

Διεύθυνση φωτογραφίας: Προκόπης Δάφνος

Βοηθός σκηνοθέτη-μοντέρ: Ξενοφώντας Βαρδαρός

Επιμέλεια ήχου: Ανδρέας Γκόβας

Έρευνα-ιστορική επιμέλεια: Φρόσω Τσούκα

Αφήγηση: Ρήγας Αξελός

Παραγωγή: «Αποστόλης Μπερδεμπές» μη κερδοσκοπική εταιρεία

Διεύθυνση παραγωγής: Στέφανος Πλάκας, Φρόσω Τσούκα, Λίνα Γουσίου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: