Αρκαδικό φεστιβάλ-αφιέρωμα στον Σταύρο Τσιώλη!

Μεγάλο αφιέρωμα στις ταινίες του Αρκά σκηνοθέτη Σταύρου Τσιώλη. Τις ταινίες θα προλογίσει η κόρη του σκηνοθέτη Κατερίνα Τσιώλη και μαζί με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη-παραγωγό Αντώνη Τολάκη

Ένα μεγάλο αφιέρωμα σε ένα μεγάλο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην γενέτειρα του Σταύρου Τσιώλη.

Ο Αρκάς σκηνοθέτης, γεννημένος στην Τρίπολη το 1937,  κατόρθωσε μέσα από μια συναρπαστική κι εν πολλοίς ετερόκλητη κινηματογραφική καριέρα, να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό σύμπαν, ανεπιτήδευτο κι αγνό, γεμάτο από την αθωότητα, το λαϊκό χιούμορ και τη λεπτή ειρωνεία των απρόβλεπτων καθημερινών χαρακτήρων του. Ένα σινεμά ρομαντικό κι ονειροπόλο, όπου οι περιπλανώμενοι ήρωες επανασυστήνουν τη δονκιχωτική ουτοπία, τον πνευματικό τόπο της ευγένειας των αξιών, των ιδανικών και της πίστης στη ζωή.

«Μια ταινία την ξεκινώ… σαν μια μεγάλη αφορμή για να ζήσω με άλλους ανθρώπους, με τους ηθοποιούς, με το συνεργείο. Να χαθώ μέσα στην Πελοπόννησο.» γράφει ο Τσιώλης (Περιοδικό Οθόνη, 1990) επιβεβαιώνοντας το βαθύ ανθρωποκεντρικό βλέμμα του σκηνοθέτη αλλά και την αγωνιώδη αναζήτηση της ατόφιας πραγματικότητας, της βαθύτερης αλήθειας του κόσμου, του ιδεατού τόπου, της δικής του Αρκαδίας.

5ο Arcadian Screenings Διεθνές κινηματογραφικό – πολιτιστικό φεστιβάλ 21 – 25 Φεβρουαρίου 2020

Αίθουσες προβολών:

Τρίπολη (Μαλλιαροπούλειο, και Cineville ), Δημητσάνα (Μουσείο Υδροκίνησης), Μεγαλόπολη (Πολιτιστικό κέντρο Πολύβιος), Άστρος (Γενικό Λύκειο Άστρους), Λεωνίδιο (Φάμπρικα Πολιτισμού) και στα Δολιανά (Καφενείο Ονειρολόγιο, 29/2 – 01/03).

Το Διεθνές κινηματογραφικό – πολιτιστικό φεστιβάλ Arcadian Screenings (www.arcadianscreenings.gr) διοργανώνει την 5η διοργάνωσή του το 2020.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μια συλλογή από 50 κινηματογραφικές ταινίες, και ντοκιμαντέρ, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο οι οποίες θα προβληθούν στο κοινό της Αρκαδίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στην 5η διοργάνωση του, το κοινό θα παρακολουθήσει:

  • Μεγάλο αφιέρωμα στις ταινίες του Αρκά σκηνοθέτη Σταύρου Τσιώλη. Τις ταινίες θα προλογίσει η κόρη του σκηνοθέτη Κατερίνα Τσιώλη και μαζί με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη-παραγωγό Αντώνη Τολάκη θα συζητήσουν με το κοινό.
  • Ένα πανόραμα από ταινίες του Ισραήλ, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
  • Αφιερώματα σε θέματα: Ιστορία – μνήμη, Περιβάλλον, Ισότητα φύλλων  και Ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Οργανώνονται πρωινές προβολές με ταινίες αποκλειστικά για Δημοτικά σχολεία με μεταγλωττισμένες ταινίες στο Μαλλιαροπούλειο
  • Οργανώνονται πρωινές προβολές με ταινίες για Γυμνάσια και Λύκεια στο Cineville
  • Θα προβληθούν ταινίες για Άτομα με Αναπηρία
  • Θα προβληθεί, 70 χρόνια μετά, το σπάνιο κινηματογραφικό αρχειακό υλικό «Ο δρόμος των 100 ημερών» με θέμα την διάνοιξη δρόμου, το 1950, που συνέδεσε το χωριό Κοσμά με το επαρχιακό οδικό δίκτυο, ένα έργο εποποιία που εκτελέστηκε με την ομαδική εθελοντική εργασία όλων των κατοίκων ηλικίας 8 – 80 ετών.  Ομιλητές: εκπρόσωποι της κοινότητας Κοσμά και του συνδέσμου Κοσμιτών Αθήνας.
  • Θα γίνει παρουσίαση του υπό δημιουργία ντοκιμαντέρ «Αρκάδες – Πολεμιστές» του Φίλιππου Κωνσταντόπουλου και επιμέλεια & τεκμηρίωση του ιστορικού Κώστα Αγγελάκου.  Το ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως 4 ανέκδοτα πολεμικά ημερολόγια Αρκάδων που πήραν μέρος στους αγώνες από 1912 έως το 1922.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3 και η ΕΡΤ Τρίπολης.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: