76 χρόνια από το Μπλόκο στα Προσφυγικά της Πάτρας – Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής από τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο

Οι γερμανοτσολιάδες (τα ινδάλματα των Χρυσαυγητών) πιάνουν δουλειά. Οι κουκουλοφόροι, σαν τα φίδια, σέρνονται μέσα στο πλήθος και διαλέγουν. Ο ρόλος τους είναι συγκεκριμένος. Ως γνήσιοι προδότες υποδεικνύουν  ποιους να συλλάβουν για να εκτελεσθούν και υποδεικνύουν νέα παιδιά…

Στις 27/10/1943, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με τους προδότες έλληνες συνεργάτες τους, προχώρησαν σε Μπλόκο, στην περιοχή των Προσφυγικών. Δεκάδες καμιόνια Γερμανών είχαν περικυκλώσει την συνοικία. Οι γερμανοτσολιάδες (τα ινδάλματα των Χρυσαυγητών) πιάνουν δουλειά. Οι κουκουλοφόροι, σαν τα φίδια, σέρνονται μέσα στο πλήθος και διαλέγουν. Ο ρόλος τους είναι συγκεκριμένος. Ως γνήσιοι προδότες υποδεικνύουν  ποιους να συλλάβουν για να εκτελεσθούν και υποδεικνύουν νέα παιδιά. Με βάση τις υποδείξεις τους, οδηγήθηκαν στις φυλακές του Λυμπερόπουλου, πάνω από διακόσιοι αγωνιστές, στην πλειοψηφία τους νέοι, δραστήρια μέλη της ΕΠΟΝ. Αρκετοί από τους συλληφθέντες κατόρθωσαν να δραπετεύσουν αργότερα με την βοήθεια των οργανώσεων του ΕΑΜ.

Στις 4/12/1943, εκτέλεσαν στο κτήμα Μουρτζούχου, που συνορεύει με το ΚΕΤΧ, 84 αγωνιστές, μεταξύ των οποίων 63 από το Μπλόκο των Προσφυγικών.

Την Κυριακή 08/12/2019 και ώρα 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για το Μπλόκο των Προσφυγικών απο τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο στην Πλ. Ελευθερίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Έναρξη 10:00 π.μ.
  • Περικύκλωση της πλατείας από τα παιδικά τμήματα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου, ως μια συμβολική κίνηση, ενός μπλόκου ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό.
  • Εκδήλωση τιμής από το παιδικό τμήμα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου με ανάγνωση ονομάτων των αγωνιστών.
  • Θεατρικό δρώμενο από το Ποντιακό τμήμα  του Συνδέσμου.
  • Χαιρετισμοί από το ΔΣ του Συνδέσμου και άλλους φορείς.
  • 6ος αγώνας δρόμου τιμής στους αγωνιστές, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και τερματισμό το κτήμα Μουρτζούχου.
  • Κατάθεση στεφάνων.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: