5+1 Ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ παρουσιάζουν την Τρίτη 18-7-2017, στις 21.00 στον κήπο του ΣΕΑ, τα 5 ντοκιμαντέρ του εργαστηρίου “EXODUS” καθώς και το ντοκιμαντέρ “ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ, Η ΓΙΑΓΙΑ ΝΙΣΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΗ”. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (Greek Documentary Association) παρουσιάζουν την Τρίτη 18-7-2017, στις 21.00 στον κήπο του ΣΕΑ, τα 5 ντοκιμαντέρ του εργαστηρίου “EXODUS” καθώς και το ντοκιμαντέρ “ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ, Η ΓΙΑΓΙΑ ΝΙΣΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΗ”, των Aggelos Kovotsos, Αννέτας Παπαθανασίου, Αντώνη Τολάκη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς.

EXODUS
Στο πλαίσιο του περσινού φεστιβάλ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ 2016, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ οργάνωσε ένα εργαστήρι για νέους ντοκιμαντερίστες με θέμα την πρόσφατη κρίση των προσφύγων και τίτλο «EXODUS”. Το Εργαστήρι «EXODUS», συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα MEDIA και η παραγωγή των 5 ταινιών μικρού μήκους ντοκιμαντέρ έγινε από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρια T-SHORT KAI υποστηρίχθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Το αποτέλεσμα αυτού του εργαστηρίου είναι πέντε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, οι πέντε παρακάτω προσωπικές ματιές.

“Προσωρινά” σκηνοθεσία Παπαγεωργίου Μαρία
Την Άνοιξη του 2016, οικογένειες Αφγανών προσφύγων στήνουν “προσωρινά” ένα αυτοσχέδιο καταυλισμό στην είσοδο του πρώην αεροδομίου της Ολυμπιακής και προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά.
“Open Borders” σκηνοθεσία Μανώλης Κανδανολέων
Μια ταινία για τους ανθρώπους από την μέσα πλευρά του φράχτη.
“Η επιστροφή” σκηνοθεσία Γιώργος Δέτσης
Μετά την απελευθέρωση του Κομπάνι, οι κάτοικοι επιστρέφουν στη κατεστραμμένη πόλη ξαναστήνοντας τη ζωή τους στα ερείπια.
“Αλί & Σοράγια” σκηνοθεσία Άννα Αντωνοπούλου
Ο Αλί, η Σοράγια και το μωρό τους ζούνε κι ονειρεύονται εγκλωβισμένοι στα προσφυγικά camp της Ελλάδας.
“Niaz’s words” σκηνοθεσία Μπήτου Φανή
O Νιάζ, μετανάστης από το Αφγανιστάν, προσπαθεί να μάθει αγγλικά ενώ βρίσκεται εγκλωβισμένος στην Ελλάδα λόγω του κλείσιμου των συνόρων.

ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ, Η ΓΙΑΓΙΑ ΝΙΣΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΗ

Η Νισά θα μπορούσε να είναι μια Ελληνίδα γιαγιά που ζει σε μια κωμόπολη στην επαρχία. Όμως η θαρραλέα Αφγανή, στα 75 της αναγκάστηκε να φύγει με άλογο από το Ιράν, να πέσει, να σπάσει τα πλευρά της, να χάσει τα δόντια της και αφού κινδύνεψε να πνιγεί, τελικά έφτασε στην Ελλάδα, στο Πεδίο του Άρεως, με μοναδικό βιός τον εαυτό της, την ιστορία της και το πείσμα της να φτάσει στην Ευρώπη για να βρει τα παιδιά της.
Ο Αλή διερμηνέας από το Αφγανιστάν έχει κάνει το επικίνδυνο αυτό ταξίδι δύο φορές. Κυνηγημένος από τους Ταλιμπάν, δεν θέλει να δείξει το πρόσωπο του, έχει φτάσει Αγγλία και τον έχουν στείλει πίσω, τώρα ξαναπροσπαθεί να φτάσει σε ασφαλές μέρος. Ο 17χρονος Ζεκρολά θέλει απεγνωσμένα να δραπετεύσει από τα βορεινά σύνορα της χώρας. Όλοι απελπισμένοι άνθρωποι που θέλουν απλά και μόνο να ζήσουν, να σωθούν.
Άραγε ξέρουν ότι το πάρκο που βρήκαν κατάλυμα είναι το Πεδίο του Άρεως, πάρκο του θεού του Πολέμου;
Συντελεστές:
Σενάριο, σκηνοθεσία, φωτογραφία, μοντάζ, παραγωγή:
Άγγελος Κοβότσος, Αννέτα Παπαθανασίου, Αντώνης Τολάκης,
Εταιρία παραγωγής: Θεατρική εταιρία “ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ”
Διάρκεια: 30’
Έτος παραγωγής: 2015
Εταιρία Παραγωγής:
Θεατρική εταιρία “ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ”, αστική μη κερδοσκοπική.
  • Δωρεάν είσοδος
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: