Τα μαζεύει η μπασκετική Μπουντεσλίγκα για την απαγόρευση διαμαρτυριών ενάντια στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ μετά τις αντιδράσεις

Yπό το βάρος της κατακραυγής, ο επικεφαλής της Ένωσης ανασκεύασε μερικώς τη στάση του, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα επιβληθούν πρόστιμα στους παίκτες που προβαίνουν σε αντιρατσιστικές δηλώσεις. αλλά υπερασπιζόμενος ουσιαστικά το θεσμικό πλαίσιο που φιμώνει την πολιτική έκφραση των παικτών

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τη φίμωση της διαμαρτυρίας των παικτών της σχετικά με τη δολοφονία Φλόιντ επιχείρησε κατόπιν εορτής η Ομοσπονδιακής Ένωσης Καλαθοσφαίρισης της Γερμανίας (BBL), αφού πρώτα ο διεθυντής της Στέφαν Χολτς είχε βγάλει ένα “μανιφέστο” no politica σε συνέντευξή του με το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου. Εκεί ο Χολτς είχε ισχυριστεί πως “κατά βάση, οι πολιτικές δηλώσεις στη διάρκεια εκδηλώσεων της λίγκας δεν επιτρέπονται, λεκτικά ή μη λεκτικά”, προσθέτοντας πως “Κάνουμε σπορ και δεν υπάρχουν πολιτικές κατευθύνσεις σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, γι’ αυτό δεν ανοίγουμε αυτή την πόρτα. Παρόλα αυτά, θα το καταλαβαίναμε, αν επρόκειτο για παίκτες από τις ΗΠΑ”. Λες και είναι αυστηρά “εθνικό” θέμα ο ρατσισμός, η αστυνομική βία και η κοινωνική ανισότητα, που δε θα έπρεπε να αφορά τους αθλητές από άλλες χώρες.

Όπως είναι αναμενόμενο, η συνέντευξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ακόμα και από την πρωταθλήτρια καλαθοσφαίρισης Μπάγιερν Μονάχου, της οποίας ο πρόεδρος Μάρκο Πέσιτς δήλωσε πως: “Σε μια εποχή που η αλληλεγγύη και η ενότητα διακυβεύονται, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους παίκτες από το να εκφράζονται. Το να είναι κάποιος κατά του ρατσισμού δεν είναι πολιτική έκφραση, αλλά τρόπος ζωής”.

Φωνή διαμαρτυρίας ύψωσε και ο 32χρονος μπασκετμπολίστας της Ulm, Πέρ Γκίντερ, που δήλωσε πως αναλαμβάνει να πληρώσει τα πρώτα 10000 ευρώ από πρόστιμα για όποιον συνάδελφό του πάρει θέση κατά του ρατσισμού. Συγκεκριμένα, με ανάρτηση στο τουίτερ κάλεσε τους συναθλητές του στη μπασκετική μπουντεσλίγκα “αν θέλετε να εκφραστείτε και να πάρετε θέση κατά του ρατσισμού στην επερχόμενη διοργάνωση, νιώστε ελεύθεροι να το πράξετε. Αναλαμβάνω τα πρώτα δέκα χιλιάρικα σε πρόστιμα”.

Την αλληλεγγύη του είχε εκφράσει νωρίτερα και ο πρώην διεθνής και παίκτης του ΝΒΑ Ντιρκ Νοβίτσκι, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι “Η καρδιά μου βρίσκεται με την οικογένεια Φλόιντ κι όλες τις οικογένειες που έχουν επηρεαστεί από το ρατσισμό και την κοινωνική αδικία.”

Yπό το βάρος της κατακραυγής, ο Στέφαν Χολτς ανασκεύασε μερικώς τη στάση του, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα επιβληθούν πρόστιμα στους παίκτες που προβαίνουν σε αντιρατσιστικές δηλώσεις. αλλά υπερασπιζόμενος ουσιαστικά το θεσμικό πλαίσιο που φιμώνει την πολιτική έκφραση των παικτών:”Ως Ένωση έχουμε την υποχρέωση, να υποδεικνύουμε το καταστατικό και να ελέγχουμε την τήρησή του”, δήλωσε ο Χολτς, προσθέτοντας πως “αυτό δε λέει κάτι για το προσωπικό μας ενδιαφέρον και την οδύνη σχετικά με την κατάσταση στις ΗΠΑ. Ειδικά τώρα νιώθουμε μεγάλη αλληλεγγύη ειδικά με τους επαγγελματίες που προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική κι εκείνους που θέλουν να δώσουν ένα αυτονόητο μήνυμα”. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως “Η BBL πάντα ήταν υπέρ του κοσμοπολιτισμού και της διαφορετικότητας, γι’ αυτό χρειάζεται ένα υψηλό επίπεδο ευαισθησίας”, ενώ, επιχειρώντας αυθαίρετα να μιλήσει εξ ονόματος των παικτών για τα κίνητρά τους, υποστήριξε πως “τους αθλητές μας τους ενδιαφέρει κυρίως να κάνουν δήλωση κατά του ρατσισμού και όχι η ατομική έκφραση πολιτικής γνώμης”, διαβεβαιώνοντας πως δε θα επιβληθούν πρόστιμα.

Έστω και μη μισή καρδιά λοιπόν και χωρίς καμία αλλαγή στους απαράδεκτους κανόνες, η ΒΒL αναγκάστηκε να ευθυγραμμιστεί με τη στάση της DFB, της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που εξαρχής είχε διευκρινίσει πως οι τέσσερις ως τώρα παίκτες της ποδοσφαιρικής Μπουντεσλίγκα που προχώρησαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ δε θα είχαν οποιαδήποτε κύρωση.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: