“Σταλινικές πρακτικές και δολοφονία χαρακτήρα εναντίον του Τζόρνταν” – Θέλει το Πρώτο Θέμα να κρυφτεί και ο αντικομμουνισμός δεν τον αφήνει

Τι έγινε ρε παιδιά; Τι δουλειά έχει ο σύντροφος με τον Μάικλ Τζόρνταν, το Last Dance και την πίεση των Αμερικάνικων ΜΜΕ;

Πολλοί γνωρίζουν για τα Jordan Rules των Detroit Pistons, για τις σκληρές άμυνες που επιστρατεύονταν για να αντιμετωπίσουν τον Μάικλ Τζόρνταν οι αντίπαλοι, ακόμα και για τη δική του σκοτεινή πλευρά, με το bullying στους συμπαίκτες του, για να γίνουν ανταγωνιστικοί. Ναι αλλά για τις σταλινικές πρακτικές αντιμετώπισής του από τα ΜΜΕ των ΗΠΑ δε λέτε τίποτα.

Ευτυχώς έρχεται το Πρώτο Θέμα να μας ανοίξει τα μάτια, παρουσιάζοντας στο κοινό του την περίληψη του 7ου και του 8ου επεισοδίου του Last Dance, γύρω από τη ζωή, τη λαμπερή καριέρα αλλά και ορισμένες κηλίδες του Μάικλ Τζόρνταν. Ένα ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στο Netflix και έχει γίνει το κορυφαίο θέμα συζήτησης για όλο τον φίλαθλο κόσμο, ελλείψει άλλης αθλητικής δραστηριότητας, στην πανδημία.

Τίποτα δεν είναι χειρότερο όμως από την πανδημία του αντικομμουνισμού στα κυρίαρχα ΜΜΕ, που προσθέτουν στερεότυπες σπόντες και εκεί που δεν κολλάνε -απλώς γιατί θέλουν να τις πουν. Διαβάστε το επίμαχο απόσπασμα της συνοπτικής παρουσίασης, που αναφέρεται στη δολοφονία του πατέρα του Τζόρνταν και τις εικασίες γύρω από τα πραγματικά της αίτια.

Υπήρξαν αμερικανικά ΜΜΕ τα οποία προέβησαν σε κανονική σκύλευση του πτώματος, μόνο και μόνο για να πλήξουν τον Μάικλ Τζόρνταν. Εντελώς αυθαίρετα, χωρίς καμία απόδειξη ή έστω ένδειξη, το φονικό του Τζέιμς συνδέθηκε με το τρωτό σημείο του MJ, δηλαδή τoν υποτιθέμενο εθισμό του στο τζόγο. Τα προηγούμενα χρόνια οι εχθροί του τον χτυπούσαν με μανία για αυτή του την αδυναμία, καταλογίζοντάς του έλλειψη αφοσίωσης στην ομάδα και το μπάσκετ -κάτι που όμως είχε ελάχιστη αν όχι μηδενική σχέση με την αγωνιστική πραγματικότητα. Όμως το να χρεωθεί η δολοφονία του πατέρα του στον Μάικλ επειδή του άρεσε να σπαταλά μερικά από τα εκατομμύριά του στο καζίνο, ξεπερνούσε τα όρια της συκοφαντίας. Με όρους σταλινικών πρακτικών ήταν μια αήθης απόπειρα «δολοφονίας χαρακτήρα» εις βάρος του MJ.

Με όρους μιντιακής αποβλάκωσης, θα λέγαμε πως δολοφονούν τη νοημοσύνη μας. Αλλά νιώθουν άνετα πως τα “χαριτωμένα” αντισοβιετικά αντικομμουνιστικά στερεότυπα που καλλιεργούν συστηματικά, έχουν γίνει πια κοινός τόπος για το κοινό τους και μπορούν να μας τα πετάνε κατάμουτρα, παντού και πάντα, ακόμα και αν δεν υπάρχει η παραμικρή νοηματική σύνδεση με τις ανοησίες που θέλουν να πουν.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: