Σάββας Κωφίδης: «Ο εχθρός είναι το ίδιο το κράτος που καταπιέζει το λαό»

O Σάββας Κωφίδης δεν είναι απ’ τους παλαίμαχους που «συνταξιοδοτήθηκαν» και αναπολούν τα παλιά μεγαλεία. Κοινωνικά ευαισθητοποιημένος και πάντα ενεργός, το βασικό στέλεχος της Κίνησης Hasta La Victoria Siempre ταράζει συχνά τα νερά και προκαλεί με όσα λέει αλλά και πράττει.

Δεν θα μιλήσουμε για την ποδοσφαιρική αξία ενός αθλητή που έγραψε χρυσές σελίδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Παλιά δόξα του Ηρακλή (και του Ολυμπιακού) και προπονητής πια, ο Σάββας Κωφίδης δεν είναι απ’ τους παλαίμαχους που «συνταξιοδοτήθηκαν» και αναπολούν τα παλιά μεγαλεία. Κοινωνικά ευαισθητοποιημένος και πάντα ενεργός, το βασικό στέλεχος της Κίνησης Hasta La Victoria Siempre ταράζει συχνά τα νερά και προκαλεί με όσα λέει αλλά και πράττει.

Ο Σάββας Κωφίδης, σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή “Contra Επίθεση” στο “Ραδιόφωνο 24/7” μίλησε για την υπόθεση της Ηριάννας (ήταν ανάμεσα στις δεκάδες προσωπικότητες από το χώρο αθλητισμού που υπόγραψαν το κείμενο συμπαράστασης), για την κρατική καταστολή και τους μηχανισμούς της καπιταλιστικής εξουσίας, αναφέρθηκε στους ποδοσφαιριστές που έχουν άποψη για το κοινωνικό γίγνεσθαι και περιέγραψε την κοινωνία που ο ίδιος ονειρεύεται.

Μεταφέρουμε αποσπάσματα από τα όσα ενδιαφέροντα είπε (ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε – ακούσετε εδώ).

Για την υπόθεση της Ηριάννας:“Ήταν συναίσθημα αδικίας για έναν συνάνθρωπο που βρίσκεται χωρίς λόγο στη φυλακή. Το μόνο που αντιλαμβάνομαι είναι η αδυναμία του κράτους να καταλύσει κάθε μορφή βίας και μεταφράζεται σε αυτό. Βρήκαν την Ηριάννα για να τη βάλουν στη φυλακή ως τρομοκράτισσα. Θα πρέπει να βρει το κράτος τους πραγματικούς τρομοκράτες. Είναι ένα εξιλαστήριο θύμα. Να δείξουν ότι πάταξαν την τρομοκρατία και να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο εχθρός, είναι το ίδιο το κράτος που καταπιέζει το λαό. Πρέπει οι φωνές να μεγαλώσουν. Βλέπω με χαρά ανθρώπους του αθλητισμού να μιλάνε. Να εκφράσω και το θαυμασμό μου για τον Χρήστο Τασουλή του Πανιωνίου και για την Ηριάννα και για άλλα κοινωνικά ζητήματα.

Μίλησα με τον Μπαντή από την αρχή που εξέδωσαν την ανακοίνωση για την Ηριάννα. Μαζί με τα άλλα παιδιά μιλάμε και συνέχεια νέα άτομα προστίθενται σε αυτή την στήριξη, όχι μόνο για την Ηριάννα, αλλά για κάθε άτομο που αδικείται.

Γιατί όμως δεν μιλάνε και άλλοι άνθρωποι του αθλητισμού; “Γιατί το σύστημα του καπιταλισμού είναι τέτοιο που βομβαρδίζει συνεχώς με πράγματα που είναι έξω από τον άνθρωπο. Οι ίδιοι οι γατζωμένοι σε αυτό το σύστημα φοβούνται να μιλήσουν, δέχονται πιέσεις και φοβούνται μη χάσουν τη θέση ή χρήματα ή οτιδήποτε. Υπάρχει μια τρομοκρατία. Αυτή είναι η πραγματική τρομοκρατία και όχι αυτή της Ηριάννας.

Είναι και θέμα χαρακτήρα, αλλά βλέπετε ότι από την μάζα οι άνθρωποι επηρεάζονται. Είναι αδύναμος από τη φύση του ο άνθρωπος. Θα πρέπει να έχουμε θωρακίσει τον εαυτό μας με δύναμη για να αντισταθούμε.

Δεν με πείθει καθόλου αυτή η νομοθετική εξουσία, οι νόμοι του καπιταλιστικού συστήματος. Μόνο όσον αφορά το να δημιουργήσουμε εντυπώσεις ή να καλύψουμε συμφέροντα. Δεν πιστεύω στους νόμους. Γράφονται από τον οποιοδήποτε. Πιστεύω σε αυτό που νιώθω εγώ ότι είναι άδικο. Δεν χρειάζεται να βγάλεις πανεπιστήμιο για να το καταλάβεις. Οι νόμοι φτιάχνονται για να δημιουργούν διάφορους δρόμους. Είναι μέρος του καπιταλιστικού συστήματος. Οι νόμοι βγήκαν για να εξουσιάζουν τον άνθρωπο. Κι αυτό χρησιμοποιούν και οι δικαστές και το κράτος.

Θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς εξουσία. Αν εσείς διευθύνετε και έχετε ένα ρόλο, αυτός ο ρόλος σας επιτρέπει να εξουσιάζετε τον συνάδελφό σας; Μπορείτε να συνυπάρξετε και χωρίς να τον διατάζεις. Με αμοιβαίο σεβασμό. Μιλάω για μια κοινωνία τελείως διαφορετική, όπου οι τάξεις δεν υπάρχουν. Υπάρχει διαφορετικότητα και διαφορετικές ικανότητες, επίπεδα, αλλά είμαστε ίδιοι, είτε είσαι επιστήμονας, είτε εργάτης”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: