“Όλοι στην πόλη ξέρουμε την αλήθεια – Δικαιοσύνη για τους 96 του Χίλσμπορο”

Κοινό πανό των οπαδών της Λίβερπουλ και της Έβερτον για την προκλητική απόφαση των υπεύθυνων της τραγωδίας του Χίλσμπορο με τους 96 νεκρούς.

Όλοι έχουν ακούσει τον μύθο ότι η πολιτική της Θάτσερ με τις σκληρές, δρακόντειες τιμωρίες και άλλες μεταρρυθμίσεις κατάφερε να τελειώσει μια και καλή με την οπαδική βία και τον χουλιγκανισμό στην Αγγλία. Κι εφόσον αυτό έχει γίνει κυρίαρχο αφήγημα και συνήθης καραμέλα για τους δημοσιολόγους μετά από κάθε σοβαρό επεισόδιο στο ελληνικό πρωτάθλημα, δεν είναι τυχαίο ότι πέρασε στα ψιλά μια είδηση για το Χίλσμπορο, με τα 96 θύματα.

Εκεί δηλαδή που οι υπεύθυνοι φέρθηκαν σαν ζώα στους οπαδούς και τους στοίβαξαν υπεράριθμους σε μια κερκίδα, για να τους δουν να στριμώχνονται στα δολοφονικά κιγκλιδώματα χωρίς να μπορούν να ανασάνουν ή να ποδοπατούνται μέχρι θανάτου.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια και όχι απλά δεν επιβλήθηκαν άμεσες, σκληρές τιμωρίες στους υπεύθυνους αλλά στην πράξη χρόνισε για να γραφτεί τις προάλλες ο επίλογος, με την αθώωση του επικεφαλής της αστυνομίας, που σφράγισε το αήττητο συμπέρασμα πως κανείς υπεύθυνος δεν είχε ευθύνη για την τραγωδία -ούτε καν ως αποδιοπομπαίος τράγος, που θα σήκωνε το βάρος για τους υπόλοιπους και βασικά για την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η προκλητική απόφαση ένωσε το κοινό δύο ορκισμένων εχθρών, της Λίβερπουλ και της Έβερτον, που εδρεύουν στην ίδια πόλη και ένωσαν τις φωνές τους στο χτεσινό ντέρμπι του Άνφιλντ, παρά την αντιπαλότητά τους μες στο γήπεδο και την κρισιμότητα του αγώνα -που έληξε με 5-2 υπέρ των κόκκινων.

Τα πιο σημαντικά όμως έλαβαν χώρα εκτός αγωνιστικού χώρου. Εκεί όπου ανέβηκε ένα πανό με τα χρώματα των δύο ομάδων και το μήνυμα: “όλοι οι Scousers (σ.σ.: οι κάτοικοι του Λίβερπουλ) ξέρουμε την αλήθεια. Δικαιοσύνη για τους 96”!

Γιατί σε αυτά δε χωράνε οπαδικά…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: