Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς…

Οι Κύπριοι οπαδοί της Ομόνοιας (GATE 9) και της Νέας Σαλαμίνας (Red Rebels) έδειξαν έμπρακτα με τα πανό που ανέβασαν μες στο Σαββατοκύριακο ότι κρατάνε ζωντανή την ιστορική μνήμη ενάντια στην απόπειρα των κυρίαρχων τάξεων να ξαναγράψουν την ιστορία στα μέτρα τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δίνουν το στίγμα τους οι οπαδοί της Ομόνοιας και της Νέας Σαλαμίνας. Μακριά από το ρηχό δόγμα “No Politica”, που δηλώνει υποκριτικά πως η πολιτική δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο, αφήνοντας τους κυρίαρχους να αλωνίζουν χωρίς αντίπαλο. Σταθερά ενάντια στον εθνικισμό και το φασισμό που ευδοκιμεί στο νησί στις κερκίδες άλλων ομάδων -και όχι μόνο.

Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς...

Στη Gate 9 των οπαδών της Ομόνοιας ανήκει πχ το τρομερό κορεό (σαν κολάζ), όπου ένα ολόκληρο πέταλο σχηματίζει το σφυροδρέπανο. Ενώ οι Red Rebels της Νέας Σαλαμίνας έχουν πάρει διάφορες αξιέπαινες πρωτοβουλίες, όπως ενάντια στον τρομονόμο -δεν είναι λίγες εξάλλου οι φορές που ένας αντιδραστικός νόμος χρησιμοποιεί τα γήπεδα ως μοχλό για να εδραιωθεί στις συνειδήσεις και να περάσει χωρίς αντιδράσεις στην υπόλοιπη κοινωνία. “Οι κούμμουνες σας περιμένουν” έγραφαν σατιρικά σε ένα άλλο κατακόκκινο πανό τους.

Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς...

Σημειώνουμε επίσης πως κι οι δύο κερκίδες είχαν δείξει την αλληλεγγύη τους στο λαό της Βενεζουέλας ενάντια στην κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και την απόπειρα της αντιπολίτευσης να επαναλάβει το σχέδιο μιας “πολύχρωμης επανάστασης”.

Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς...

 

Αυτό το Σαββατοκύριακο συνέπεσε με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και του ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός στην εισβολή της φασιστικής Ιταλίας. Μπορεί στα ελλαδίτικα γήπεδα η επέτειος να πέρασε σχετικά απαρατήρητη, αλλά στην Κύπρο ανέβηκαν δύο τουλάχιστον πανό με πολιτικά μηνύματα. Το Σάββατο, οι Red Rebels της Νέας Σαλαμίνας είχαν πανό με το δωρικό και περιεκτικό “ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ, ο δρόμος των Λαών“.

Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς...

Μία μέρα μετά ακολούθησε η Gate 9 της Ομόνοιας, με το σύνθημα που φαίνεται και στην κεντρική εικόνα:

Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς
Λευτέρωσε ο Άρης και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ

Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς...

Δίπλα στο πανό διακρίνεται και μια σημαία της Σοβιετικής Ένωσης, της χώρας που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Οι οργανωμένοι οπαδοί της Ομόνοιας εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση, στην οποία σχολιάζουν εύστοχα μεταξύ άλλων το ψευδεπίγραφο σύνθημα “όλοι οι Έλληνες μαζί”, το ξέπλυμα του φασίστα Μεταξά από την επίσημη ιστορία, το ρόλο του ΕΑΜ και των κομμουνιστών, τη βρώμικη στάση των δωσίλογων “Ελληναράδων”.

Ακολουθεί το κείμενο της πολύ εύστοχης ανακοίνωσης.

Συνηθίσαμε στις εθνικές γιορτές να ακούμε από μικρή ηλικία στα σχολεία και αργότερα από τις πολιτικές ηγεσίες πομπώδη λόγια για το μεγαλείο του ελληνικού έθνους και τον μύθο της εθνικής ενότητας, με φράσεις όπως, «Όλοι οι Έλληνες μαζί». Όλα αυτά όμως δεν είναι παρά ανιστόρητη προπαγάνδα με συγκεκριμένους στόχους: Να διαστρεβλώσουν τα ιστορικά γεγονότα και να συσκοτίσουν την ιστορική αλήθεια.

Πρώτα απ όλα για να ξεπλύνουν τον φασίστα δικτάτορα Μεταξά, ο οποίος δεν είπε ποτέ κανένα ΟΧΙ στον Μουσολίνι, που άλλωστε ήταν ομοϊδεάτης του. Ο Μεταξάς αντιμετώπισε τον πόλεμο σαν κάτι αναπόφευκτο που δεν μπορούσε να αποφύγει, κι αυτό ήταν που είπε στον Ιταλό πρέσβη: «Ώστε έχουμε πόλεμο».

Το ΟΧΙ το είπε η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, απέναντι στον ιταλικό φασισμό αλλά και απέναντι στον ελληνικό φασισμό. Στις 29/10/1940, 400 φυλακισμένοι κομμουνιστές στην Ακροναυπλία, υπέβαλλαν αίτημα για αποφυλάκιση για να πολεμήσουν ενάντια στη φασιστική ιταλική εισβολή, όμως η δικτατορία του Μεταξά το απέρριψε.

Κι όμως ήταν αυτοί οι χιλιάδες φυλακισμένοι εξόριστοι και κυνηγημένοι κομμουνιστές, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντίστασης. Το ΕΑΜ και το στρατιωτικό του σκέλος ο ΕΛΑΣ υπό την ηγεσία του Άρη Βελουχιώτη, ήταν οι οργανώσεις που συσπείρωσαν τον ελληνικό λαό ενάντια στη φασιστική εισβολή και την ναζιστική κατοχή αργότερα και που απελευθέρωσαν την Ελλάδα. Μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, αγωνίστηκαν και οι περισσότεροι Κύπριοι εθελοντές και αρκετοί έπεσαν μαχόμενοι.

Την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι, ναι αυτοί που παριστάνουν σήμερα τους μεγαλύτερους πατριώτες, οι εθνικιστές, οι ελληναράδες, όχι μόνο δεν πήραν μέρος σε αυτόν τον μεγαλειώδη αγώνα, αλλά ήταν απέναντι από τον ελληνικό λαό. Ήταν αυτοί που υπηρέτησαν τον Χίτλερ, οι δοσίλογοι, οι ταγματασφαλίτες, οι χίτες με αρχηγό τον Γρίβα. Αυτοί που έστρεψαν τα όπλα μόνο εναντίων των κομμουνιστών και ποτέ εναντίον των κατακτητών. Κάτω από την ανάρτηση, στο πρώτο σχόλιο, παραθέτουμε τον όρκο των ταγμάτων ασφαλείας και τον όρκο του ΕΛΑΣ, για του λόγου το αληθές.

Και φυσικά ο ΕΛΑΣ δεν ήταν μόνο η πιο μαζική και δυναμική αντάρτικη οργάνωση που έδιωξε τους ξένους φασίστες και ναζί, αλλά κι αυτός που διέλυσε τους δοσίλογους και ντόπιους φασίστες, με αποκορύφωμα την μάχη του Μελιγαλά.

Ο ελληνικός λαός με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην πρωτοπορία τράβηξε το δρόμο του μεγαλείου και της θυσίας, όπως ακριβώς περιγραφόταν, αργότερα, σε εκείνο το πανό του ΕΑΜ:

«Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα»

Το στερεότυπο που θέλει τους οπαδούς χαζοχαρούμενα άτομα και μπάλα-μπάλα τα μυαλά τους, χωρίς άποψη για όσα συμβαίνουν γύρω τους, δεν μπορεί να σταθεί στην πραγματική ζωή. Και οι οπαδοί της Ομόνοιας και της Νέας Σαλαμίνας μας το αποδεικνύουν για πολλοστή φορά, βάζοντας τα γυαλιά στα δικά μας πέταλα.

Υγ: ευχαριστούμε πολύ τον σ/φο αναγνώστη από την Κύπρο που μας έστειλε τις δύο πρόσφατες φωτογραφίες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: