Κάλλιο αργά παρά ποτέ – Αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021 αποφάσισαν η ΔΟΕ και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας

Η ΔΟΕ και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναγκάστηκαν να αποφασίσουν την αναβολή των αγώναν του Τόκιο. Όχι από ευαισθησία για την υγεία αθλητών και θεατών, αλλά υπό την πίεση της απειλής κάποιων Ομοσπονδιών να αποσύρουν τις ομάδες τους, οδηγώντας τους αγώνες σε φιάσκο.

Ήταν κοινό μυστικό και αναμένονταν οι επίσημες ανακοινώσεις. Μπορεί να άργησαν χαρακτηριστικά να το αποδεχτούν, πριν λάβουν τη σχετική απόφαση, ζυγίζοντας πρωτίστως κέρδη, συμβόλαια και χορηγίες, τελικά όμως το πήραν απόφαση. Σήμερα η ΔΟΕ και η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που ήταν προγραμματισμένο να γίνουν το καλοκαίρι, από τις 24 Ιουλίου ως τις 9 Αυγούστου.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση τις πληροφορίες που παρέσχε σήμερα ο ΠΟΥ, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ και ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Αγώνες της XXXII Ολυμπιάδας στο Τόκιο πρέπει να αναπρογραμματιστούν σε ημερομηνία πέραν του 2020 αλλά όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, για τη διασφάλιση της υγείας των αθλητών, όλων των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και της διεθνούς κοινότητας.

Η ΔΟΕ αναγκάστηκε να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΟΥΕΦΑ και άλλων μεγάλων αθλητικών ομοσπονδιών, με την αναβολή κορυφαίων διοργανώσεων όπως το EURO και το Copa America. Αυτή είναι η δεύτερη φορά στα χρονικά που η προγραμματισμένη διεξαγωγή αγώνων στο Τόκιο επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Η πρώτη ήταν οι αγώνες του 1940, που τελικώς ματαιώθηκαν λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να γίνουν στην ίδια πόλη μετά από 24 ολόκληρα χρόνια. Τώρα η αιτία ήταν ο “πόλεμος κατά του κορονοϊού”.

Αν πάντως κάποιοι πιστεύουν πως η ΔΟΕ κινήθηκε από αγνά κίνητρα και την ευαισθητοποίησή της για την ασφάλεια αθλητών και θεατών, η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Στην πραγματικότητα, η απόφαση πάρθηκε -ή έστω οριστικοποιήθηκε- υπό την πίεση Ομοσπονδιών, όπως του Καναδά και της Αυστραλίας που ήταν αποφασισμένες να αποσύρουν τη συμμετοχή τους και τις ομάδες τους, αν οι αγώνες γίνονταν στην προγραμματισμένη ημερομηνία. Οι πιέσεις αυτές έκαμψαν την αρχική επιφύλαξη της ΔΟΕ που αρχικά φαινόταν διατεθειμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, μαζί με τα αποθέματα κοινής λογικής.

Τελικά υπέκυψε, θέλοντας και μη, και έτσι τα ΜΜΕ αφιερώνουν λυρικούς τίτλους, όπως “ο κορονοϊός έσβησε την ολυμπιακή φλόγα” κτλ. Πάλι καλά, γιατί με την ανευθυνότητα των αρχών η φωτιά χρειάζεται, μέχρι στιγμής, για τη μαζική αποτέφρωση χιλιάδων θυμάτων. Και δεν υπήρχε κανείς λόγος να επεκταθεί αυτή η μακάβρια αλυσίδα, για να μη στενοχωρηθούν κάποιοι χορηγοί…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: