Η αυτοδιάθεση είναι δικαίωμα όχι έγκλημα – Η κερκίδα του Καμπ Νου στέλνει το δικό της μήνυμα για την Καταλονία

Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα ανέβασαν πανό για να αναδείξουν το στόχο της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σε αντίθεση με τη μεσοβέζικη στάση της διοίκησης του συλλόγου.

Στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Primera Division, η Μπαρτσελόνα υποδέχεται αυτήν την ώρα τη Βαλένθια, στο Καμπ Νου, τη θρυλική της έδρα. Πέρα από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα στις κερκίδες, με ένα πανό που έγραφε στα αγγλικά -για να ταξιδέψει παντού η εικόνα- το σύνθημα:

Η αυτοδιάθεση είναι δικαίωμα, όχι έγκλημα

Το πανό συμπλήρωνε το μότο “κάνε μια κίνηση”, με την έννοια της πρωτοβουλίας για να γίνει συνέλευση (assemblea) των μελών του συλλόγου, που είναι ομάδα “λαϊκής βάσης”, με τα μέλη να εκλέγουν τη διοίκηση και να θέτουν σε ψηφοφορία κάποια σημαντικά ζητήματα.

Θυμίζουμε πως η Μπαρτσελόνα χαρακτηρίζεται ως “το καμάρι της Καταλονίας” κι οφείλει σε μεγάλο βαθμό το μύθο και τη γοητεία του στη σύνδεσή της με το πνεύμα ανεξαρτησίας που χαρακτήριζε τους Καταλανούς ακόμα και τα πιο δύσκολα χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο. Αυτή η σχέση όμως φάνηκε να τραυματίζεται τον Οκτώβρη του 17′, τη μέρα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία για την ανεξαρτησία της, όταν η διοίκηση δεν τόλμησε να δώσει εντολή να μην κατέβει η ομάδα στον αγώνα με τη Λας Πάλμας -ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία των δυνάμεων καταστολής εναντίον των διαδηλωτών- και αποφάσισε να δοθεί κεκλεισμένων των θυρών εκείνος ο αγώνας, με το φόβο των Ιουδαίων για τυχόν επεισόδια ή άλλες κινήσεις που θα έβλαπταν βαθμολογικά ή οικονομικά το σύλλογο.

Ιδιαίτερη σημειολογία έχει και η εικόνα του σχετικά διάφανου πανό, με το σήμα του χορηγού της Μπαρτσελόνα (Rakuten) να εμφανίζεται σαν ανάγλυφο, πίσω από το βασικό σύνθημα.

Σε κάθε περίπτωση, ένα μεγάλο μέρος της Μπαρτσελόνα ζητάει επανεξέταση της μεσοβέζικης στάσης της διοίκησης -που βάζει προφανώς πάνω από όλα το οικονομικό-αγωνιστικό συμφέρον και αυτό περνάει μέσα από μια ενιαία ισπανική λίγκα- και συνεχίζει να αναδεικνύει ως στόχο την αυτοδιάθεση της Καταλονίας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: